Jak jeść goździki i na co pomagają?
To mała, niepozorna przyprawa o ogromnych właściwościach zdrowotnych. Na co więc pomaga goździk? Co sprawia, że jest on tak szeroko wykorzystywany w kulturze kulinarnej i medycynie?
Jako jedne z najstarszych na świecie przypraw posiadają bogatą historię kulinarną. Ich wyjątkowy smak sprawia, że nadal są chętnie wykorzystywane do przygotowywania dań głównych, deserów oraz różnego rodzaju naparów.
Szczypta goździków – tylko tyle potrzebujesz, aby nadać daniu wyrazistego smaku. Tyle samo potrzebujesz, aby poprawić samopoczucie, zwalczyć ból głowy i dolegliwości ze strony układu pokarmowego.
O przyprawie słów kilka
To przyprawa wytwarzana z suszonych pąków drzewa goździkowego. Uprawa tej przyprawy w szczególności spopularyzowana jest w Indonezji, Indiach oraz na Madagaskarze.
Nazwa goździków pochodzi od łacińskiego słowa clavus, które dosłownie oznacza gwóźdź. Jest to ściśle powiązane z ich wyglądem. Całe goździki mają kształt małego, brązowego patyczka z bulwiastym wierzchołkiem.
Mają mocy, wyrazisty smak. Jest on efektem zawartego w goździkach związku o nazwie eugenol. To dzięki niemu natychmiast po zjedzeniu na języku wyczujesz słodycz, cierpkość oraz rozchodzące się ciepło. Przyprawami o podobnych właściwościach jest gałka muszkatołowa, cynamon i ziele angielskie.
Wartości odżywcze goździków
To bogate źródło witamin, minerałów i wartości odżywczych. Składniki odżywcze obejmują w szczególności:
- węglowodany,
- białko,
- błonnik
Minerały zawarte w goździkach to przede wszystkim:
- potas
- wapń
- sód
- magnez
- fosfor
- żelazo
- cynk
Z kolei, witaminy w nich zawarte to między innymi:
- witamina A, C, E, K
- kwas foliowy
Ponadto zawierają w sobie tiaminę oraz ryboflawinę.
Wybierz goździki bio:
Goździki – właściwości zdrowotne
Pełnią istotną rolę w medycynie indyjskiej i ajurwedzie ze względu na swoje niesamowite właściwości zdrowotne. Jeśli chcesz się dowiedzieć, na co pomagają goździki, przejrzyj poniższą listę.
Goździki na odporność
To bogate źródło witaminy C. Powszechnie wiadomo, że Witamina C łagodzi dolegliwości związane z przeziębieniami. Ponadto wzmacnia odporność i pozytywnie wpływa na pracę układu immunologicznego i krwionośnego. Badania dowodzą, że wystarczą 2 goździki dziennie, aby skutecznie wzmocnić organizm i uniknąć infekcji.
Wspomagają układ pokarmowy
Funkcjonowanie układu pokarmowego wpływa na pracę całego organizmu. Badania pokazują, że goździki pozytywnie wpływają na procesy trawienne i eliminują dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Zwiększają one wydzielanie enzymów trawiennych, które zapobiegają zaburzeniom trawienia, takim jak zaparcia i niestrawność. Jeśli zastanawiasz się, co stosować na mdłości, znasz już odpowiedź.
Goździki jako wsparcie dla metabolizmu
Goździki a odchudzanie? To bogate źródło błonnika, który odkrywa istotną rolę w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wspomaga on pracę jelit, usprawnia proces trawienia i daje uczucie sytości. Dieta bogata w błonnik to podstawa odchudzania. Ponadto badania dowodzą, że owoce goździkowca korzennego stymulują metabolizm. Z tego powodu uważane są za naturalny spalacz tłuszczu. Często występują więc obok kurkumy i cynamonu w gotowych suplementach mających wspomóc proces odchudzania.
Goździki a wątroba
Goździki zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, wspomagających ochronę narządów przed działaniem wolnych rodników. Dotyczy to zwłaszcza wątroby. Wątroba odpowiada przede wszystkim za oczyszczanie organizmu z toksyn. Podczas zachodzących w wątrobie procesów detoksykujących ma miejsce wzmożone wytwarzanie szkodliwych dla organizmu wolnych rodników.
Na co więc goździki? W niektórych sytuacjach wątroba może mieć problem z neutralizacją wolnych rodników. W takich przypadkach przeciwutleniacze w nich zawarte będą niezwykle pomocne. Ponadto, przyprawa zawiera eugenol, który wzmaga właściwości detoksykujące wątroby, hamuje rozwój komórek nowotworowych raka wątroby oraz łagodzi objawy marskości wątroby.
Stosuj goździki na co dzień!
Goździki jako środek łagodzący ból
Goździki na ból zęba
Spożywanie goździków jest polecane w przypadku występującego bólu zęba. Słyną one z właściwości znieczulających. Miejscowe właściwości znieczulające, uśmierzą ból także w przypadku bólu zęba będącego efektem zabiegów dentystycznych.
Olej goździkowy wykorzystywany jest do produkcji przeciwbólowych preparatów stomatologicznych takich jak płyn do płukania ust i dziąseł, past do zębów. Posiada on specyficzne działanie na miazgę zębową, pobudza komórki do tworzenie się nowej zębiny, zwanej wtórną. Ponadto pasty z eugenolem działają antyseptycznie, miejscowo znieczulająco oraz są odporne na wilgoć, jaka jest w jamie ustnej.
Goździki na ból głowy
Goździki w swoim składzie zawierają wspomniany powyżej eugenol, który wykazuje właściwości przeciwbólowe oraz przeciwzapalne. Zawartość tego składnika sprawia, że są one skutecznym lekarstwem w walce z bólem głowy. Szklanka mleka i ¼ łyżeczki mielonych goździków sprawią, że po bólu głowy pozostanie tylko wspomnienie. Można je także stosować zewnętrznie w formie maści. Z czego powinna składać się maść goździkowa? Wystarczy, że rozpuścisz ¼ łyżeczki sproszkowanych goździków w olejku cynamonowym. Na ból głowy pomoże także wacik nasączony olejkiem goździkowym przyłożony do skroni.
Goździki zmniejszają poziom cukru we krwi
Jeśli jesteś cukrzykiem, koniecznie włącz goździki do swojej codziennej diety. Działają one jak insulina. Usuwając nadmiar cukru z krwi, pomagają przywrócić równowagę gospodarki węglowodanowej.
Piękna cera i mocne włosy
Przemysł kosmetyczny zgodnie z potrzebami klienta zwrócił się w kierunku naturalnych składników. Na sklepowych półkach można spotkać kremy z dodatkiem ziół, a nawet przyprawy. Na co stosować krem z goździkami? Mają one właściwości antybakteryjne i przeciwgrzybicze, które świetnie sprawdzają się w przypadku cery trądzikowej. Codzienne stosowanie kremu z dodatkiem goździków pomaga zwalczyć wypryski, zmniejszyć pory oraz zlikwidować trądzik. Świetnie wpływają także na kondycję włosów. Zwiększają ukrwienie skóry głowy, co przyspiesza wzrost włosów. Chcąc zapobiec ich wypadaniu, wystarczy, że dodasz 4-5 kropel olejku do szamponu i odżywki.
Silne działanie antybakteryjne
Grupa naukowców na Uniwersytecie Buenos Aires sprawdziła skuteczność goździków w walce z niektórym poważnym bakteriom, takim jak E. coli oraz gronkowiec. Wyniki przeprowadzonych badań wskazały, że zawarty w nich eugenol skutecznie eliminuje większość bakterii i działa antyseptycznie. Na co więc jeszcze pomagają goździki? Badania dowodzą, że systematycznie stosowany napar z goździków oraz drzewa herbacianego wzmacnia dziąsła i zmniejsza ilość bakterii w jamie ustnej.
W trosce o pupila
Wiadomo, że nierozcieńczony olej goździkowy jest toksyczny dla organizmu człowieka. Pojawia się więc pytanie, czy goździki są trujące dla kota lub psa? Zasady dotyczące dawkowania w przypadku zwierząt są takie same jak w stosunku do ludzi. Olejku goździkowego nie wolno stosować bez uprzedniego rozcieńczenia. Rozcieńczony preparat występuje w składzie preparatów przeciwko pchłom oraz kleszczom. Ponadto goździki występują także w składzie produktów przeznaczonych do higieny jamy ustnej kotów i psów. Świetnie radzą sobie z bakteriami i nieświeżym oddechem pupili.
W walce z pasożytami
Co na pasożyty? Goździki! Jak się okazuje, to także skuteczny środek w walce z pasożytami. Są łagodniejsze od antybiotyków, a przy tym skutecznie zabija zagnieżdżonych w układzie pokarmowym intruzów. Dotyczy to zarówno bakterii jak i pasożytów. Walkę z pasożytami warto wspierać domowymi miksturami. Polecaną metodą w walce z pasożytami jest napar z goździków. To nic innego jak prosta mieszanka z siemienia lnianego. Kompozycja tych składników pomoże skutecznie pozbyć się szkodliwych „gości”.
Na ból gardła i kaszel
Działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe pozwala zwalczać im stany zapalne w ustach. Pomoże więc żucie rośliny, płukanie gardła syropem albo herbatą.
Tak szerokie zastosowanie to tylko dowód, że każdy powinien mieć je w swojej kuchni!
Goździki – przeciwwskazania
Słyną ze swoich dobroczynnych dla zdrowia właściwości. Pozostaje pytanie, czy goździki są szkodliwe? Składniki w nich obecne mogą być groźne dla zdrowia, jeśli spożywa się je w nadmiarze lub w postaci nierozcieńczonej. Szczególną ostrożność należy zachować w przypadku korzystania z olejku goździkowego. Choć jego zdrowotne właściwości są nieocenione, nie powinno się go stosować bezpośrednio. W nierozcieńczonej postaci może powodować podrażnienie skóry, oczu i dróg oddechowych. Olej jest łatwopalny i może być śmiertelny, jeśli zostanie połknięty i dostanie się do dróg oddechowych. Olejek ten może być jednak bezpiecznie stosowany po uprzednim rozcieńczeniu m.in. w oliwie z oliwek lub w wodzie destylowanej.
Na co jeszcze należy uważać, stosując goździki? Wpływają one na poziom cukru we krwi. U osób z cukrzycą eugenol może obniżyć poziom glukozy we krwi do bezpiecznego poziomu. Z tego powodu należy dawkować je w sposób rozważny. Podane w nadmiernych ilościach mogą powodować hipoglikemię, tym samym doprowadzając do śpiączki, a nawet śmierci.
Ponadto eugenol może czasami wchodzić w interakcje z lekami, takimi jak warfaryna. Jeśli przyjmujesz leki rozrzedzające krew, unikaj spożywania olejku goździkowego lub herbaty.
W Indonezji goździki są spożywane na dużą skalę w postaci papierosów, popularnie zwanych kreteks. Papierosy goździkowe pojawiły się jako alternatywa dla papierosów tytoniowych. Przeprowadzone badania pokazują, że papierosy te są znacznie gorsze pod względem zdrowotnym niż konwencjonalne papierosy. W przypadku papierosów goździkowych ilość nikotyny, tlenku węgla i substancji smolistych przedostających się do płuc była wyższa niż w przypadku zwykłych papierosów tytoniowych.
Jak jeść goździki?
Jako przyprawa są szeroko stosowane w kuchni. Przede wszystkim wykorzystuje się je do przyprawiania sosów, zup i dań z ryżu. Występują w wielu tradycyjnych daniach kuchni indyjskiej. Mogą być gotowane z potrawą w całości lub dodane po uprzednim zmieleniu.
W przypadku całych goździków najczęściej są one usuwane przed podaniem dania. Są one z natury twarde i nie miękną po ugotowaniu. Ugryzienie drzewnej konsystencji mogłoby skończyć się wizytą u stomatologa. Najwygodniej i najbezpieczniej dodawać je w formie zmielonej. Należy przy tym jednak pamiętać, że świeżo zmielone są znacznie intensywniejsze w smaku niż te podane w całości.
Oprócz dań wytrawnych występują również w wielu aromatycznych wypiekach. Ciężko wyobrazić sobie ciasto dyniowe lub piernik bez ich dodatku. Na co tak naprawdę goździki są dodawane do tych ciast? Wszystko za sprawą ciepłego, korzennego aromatu. Nic tak nie tworzy świątecznego klimatu jak unoszący się w powietrzu zapach pieczonych pierników. Zapach ten to oczywiście mieszanka przyprawy składającej się z goździków, anyżu, kardamonu i cynamonu.
Jeśli w domu masz zapas i nie wiesz, na co je wykorzystać, zrób zimową herbatę lub grzane wino z pomarańczą!
Herbata z goździkami i miodem
Sezon zimowy to czas wzmożonego picia herbaty. Nie ma nic lepszego niż gorąca herbata o korzennym aromacie. Do jej przyrządzenia będziesz potrzebować kilku składników, które z pewnością masz w domu.
Do przygotowania zimowej herbaty potrzebujesz:
- naparu z herbaty
- kilku plastrów pomarańczy
- 1 łyżki miodu
- kilku goździków w całości
Przygotowanie:
Do przygotowanego naparu dodaj kilka goździków w całości. Gdy uwolni się korzenny aromat, dodaj pozostałe składniki i ciesz się jej pysznym smakiem! Oprócz walorów smakowych herbata wesprze Twoje zdrowie.
Na co pomaga herbata goździkowa?
Przede wszystkim pomoże zmniejszyć ból wszelkiego rodzaju. Ukoi zmysły, poprawi nastrój i wzmocni Twoją odporność.
Przeczytaj także: