Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jakie (nieoczywiste) przyprawy dodać do bigosu?

2021-03-22
kategoriaPrzepisy
Jakie (nieoczywiste) przyprawy dodać do bigosu?

Jakie przyprawy dodajemy do bigosu według tradycji, a co może być jego ciekawym urozmaiceniem? 

To kapuściane danie to w wielu domach klasyka kuchni polskiej. Niezastąpione na przyjęciu czy balu karnawałowym. Powstaje na bazie kapusty i mięsa oraz sekretnych dodatków, które dobiera do swojego gustu osoba przyrządzająca potrawę. Jest to danie jednogarnkowe wymagające długiego gotowania wszystkich składników. Nie ma jednego przepisu – jedni wolą, kiedy dominuje kwaśny smak, inni lubią słodszy posmak. Są też osoby preferujące pikantne nuty.  

Wielość smaków w jednym garnku

Bigos to potrawa uniwersalna - każde połączenie kapusty i mięsa wypada smakowicie. Można dodać:

  • wieprzowinę, 
  • wołowinę, 
  • drób, 
  • boczek, 
  • ulubione kiełbasy. 

Przeczytaj także: Jakie przyprawy pasują do wołowiny? Czym przyprawić aromatyczne mięso wołowe

Możemy zrobić go wyłącznie na kapuście kiszonej lub w połączeniu z białą. Często wybieranymi dodatkami są grzyby suszone a także pieczarki. Dodaje się również suszone śliwki lub powidła śliwkowe W zależności od wybranych składników bigos będzie miał różny smak, które można modyfikować za każdym razem, wrzucając do garnka inne mięso lub odpowiednie przyprawy.

Równie smaczny jest bigos w wersji wege:

Jakie przyprawy dodać do bigosu - gotowe czy domowe?

Sekretem dobrego dania jest oczywiście jego doprawienie. Można kupić gotową przyprawę do bigosu/kapusty, która najczęściej zawiera: 

  • czosnek, 
  • kminek, 
  • kolendrę, 
  • ziele angielskie, 
  • liść laurowy, 
  • majeranek,
  • owoc jałowca. 

Jest to specjalna kompozycja ziół, przypraw i suszonych warzyw, która wzbogaca walory smakowe i zapachowe powyższej potrawy. 

Domowa mieszanka ziół

Samodzielne przygotowanie przyprawy sprawia, że można doprawić bigos do smaku według swojego gustu i potrzeb. To wspaniałe danie utrzymuje się w polskiej tradycji kulinarnej od kilku wieków właśnie dzięki temu, że każdy, kto je przygotowuje, może dodać coś od siebie, a potrawa i tak zachwyca swoim smakiem. Najważniejsze, aby pamiętać o tym, że potrawę należy długo gotować i nie wolno jej przypalić.

Przyprawy do Twojego bigosu:

Czym dokładnie doprawić bigos?

Autorzy przepisów kulinarnych, blogerzy, sławni kucharze na pytanie, jakie przyprawy dodać do bigosu, odpowiadają, że najbardziej charakterystycznymi są: ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, suszona śliwka, słodka papryka, liście laurowe, majeranek Smak mięsa podkreśla jałowiec – zapomniana przyprawa do bigosu, która znakomicie komponuje się z mięsem. Naprawdę warto dodać go do garnka i przekonać się, jak wspaniale poprawia smak dania, wprowadzając do niego „leśną nutę”. 

Z niestandardowych przypraw do bigosu dodajemy również: czerwone wino oraz jabłka, które dodają słodyczy. Jeżeli potrawa wyszła zbyt kwaśna, można wsypać odrobinę cukru. Znanym dodatkiem jest także koncentrat pomidorowy bezglutenowy, który nadaje potrawie kolor i przyśpiesza gotowanie. Jeżeli ktoś lubi tymianek, to także ta przyprawa może znaleźć się w potrawie. 

Błędem jest stosowanie gotowej, uniwersalnej przyprawy do potraw, ponieważ jest w niej więcej soli i polepszaczy smaku niż ziół i dominuje ona nad kapustą i mięsem, przez co zanika smak prawdziwego bigosu.

Nieoczywiste dodatki do bigosu:

Niesamowita historia tego dania 

Pierwszy bigos został przyrządzony XV wieku i był dziełem przypadku. Oszczędna gospodyni z uwagi na szacunek do jedzenia chciała zużyć wszystkie świąteczne pozostałości, użyła przypadkowych składników. Danie nazwano bigosem. 

Spopularyzował go Adam Mickiewicz w „Panu Tadeuszu”, gdzie  opisał proces jego gotowania. Od tamtej pory była to potrawa kojarzona z polską tradycją i tak zostało do dzisiaj. 

Danie zachwyca również obcokrajowców i przekonuje ich, że kiszona kapusta nie jest zepsuta, a jest cudownym, zdrowym produktem, z którego można wyczarować coś takiego.

Przeczytaj także:

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Bigos wegański bezglutenowy bio 420 g

Bigos wegański bezglutenowy bio 420 g

13,00 zł brutto/1szt.390 pkt.
Bigos tak z grzybami BIO 500 g

Bigos tak z grzybami BIO 500 g

21,10 zł brutto/1szt.
Bigos wegetariański 2 porcje 480 g

Bigos wegetariański 2 porcje 480 g

11,20 zł brutto/1szt.336 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4126 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-11
Zamówienie dotarło na czas. Atrakcyjne ceny towarów
2024-11-11
Ekologicznie zapakowane, zawartość dobrze skompletowana, produkty dobrej jakości.
pixel