Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jakie przyprawy pasują do ryb?

2021-11-02
Jakie przyprawy pasują do ryb?

To, jakie przyprawy pasują do ryb, zależy od lokalnej tradycji: w kuchniach Azji ryby wymagają intensywnych marynat, ostrych przypraw i fermentowanych sosów, w których występuje smak umami. Także w wielu krajach Europy lubi się jednak ryby doprawiane octem, czosnkiem i ostrą papryką. W kuchni europejskiej ryby doprawiamy delikatnie, stosując suszone i świeże zioła.

Najlepsze przyprawy ziołowe do ryb

Tymianek, pietruszka, oregano i bazylia to klasyczne zioła do ryb stosowane w daniach kuchni śródziemnomorskiej. Używamy ich najczęściej do delikatnych ryb chudych o białym mięsie, np. do ryb dorszowatych. Jeśli potrzebujesz delikatnego, ale bardziej oryginalnego smaku, wybierz estragon lub szałwię - ziół tych używamy rzadko, tymczasem to właśnie one szczególnie dobrze podkreślają delikatny smak potraw rybnych. Świeże zioła dodaje się zwłaszcza do ryb duszonych i gotowanych na parze, stosuje się je także jako przyprawy do ryby smażonej - drobno posiekane i dodawane bezpośrednio do panierki.

Ryba z piekarnika

Jako przyprawy do ryby w piekarniku lepiej sprawdzą się jednak zioła suszone. W delikatnych daniach rybnych unikamy raczej rozmarynu, kminku i majeranku, które mogą być zbyt intensywne - wyjątkiem są tłuste potrawy rybne z warzywami, takie jak ryba po grecku. Bezpieczną i uniwersalną przyprawą jest tymianek - do ryby zastosować warto zwłaszcza odmiany tymianku o nietypowych nutach aromatycznych, np. tymianek pomarańczowy lub tymianek cytrynowy.

Ryba w sosie

Delikatne przyprawianie ziołami kojarzymy z nowoczesną, zdrową kuchnią. Świeże zioła sprawdzają się też jednak dobrze również w rybach podawanych w ciężkich sosach na bazie masła i jajek, a więc w sosie majonezowym, w sosie holenderskim i w remuladzie. Sos holenderski warto wzbogacić gałką muszkatołową i białym pieprzem - zastosowanie białego pieprzu jest konieczne, gdyż nie wpływa on na kolor sosu. Ciekawym dodatkiem do sosów majonezowych jest nie tylko pietruszka, ale także estragon. Aromatyczną remuladę otrzymasz, zastępując suszony koperek dużą ilością świeżego kopru.

Dodatki

Niewielkie rybki, takie jak smażone sardynki, możemy przygotować na sposób włoski, w soffritto lub w battutto. Drobno posiekane zioła śródziemnomorskie mieszamy z selerem, marchewką i dużą ilością czosnku i podsmażamy na oliwie - uzyskamy w ten sposób prostą, ale bardzo aromatyczną bazę do potraw rybnych.

Wyraziste przyprawianie dań rybnych

Jeśli zależy nam na bardziej wyrazistej potrawie, stosujemy aromatyczne przyprawy korzenne - w ten sposób przygotowujemy jednak głównie tłuste ryby o ciemniejszym mięsie, jako przyprawy do dorsza czy flądry lepiej sprawdzą się zioła. Intensywnym smakiem i aromatem cechują się mielone nasiona kolendry, kmin rzymski, anyż, goździki, kardamon, wanilia, ziele angielskie i gałka muszkatołowa.

Zupy rybne

Przypraw korzennych i pikantnych dodajemy także do intensywnych zup rybnych, w tym również do klarowanych bulionów (bardzo smaczny jest rybny bulion z odrobiną anyżu). Popularną przyprawą do ryb na ostro jest także kolorowy pieprz. Powinien być on świeży - lepiej, niż pieprz mielony sprawdzą się kolorowe ziarna pieprzu rozgniatane za pomocą zwykłych łyżek. Tak przygotowane ziarna pieprzu są bardzo dekoracyjne.

Ryby po staremu

Wielu może zaskoczyć to, jakie przyprawy do ryb stosowano w kuchni staropolskiej. Były to kosztowny szafran, duża ilość pieprzu, kurkuma i imbir, przy czym do potraw dodawano też miodowy karmel, orzechy i bakalie. Ryby w dawnych potrawach polskich smakowały więc zupełnie inaczej, niż preferowane dziś dania rybne z ziołami. Także na wsi, gdzie lubiano zwłaszcza ryby w śmietanie (szczególnie karasie, szczupaki), do śmietanowego sosu dodawano bardzo dużą ilość pieprzu.

Coś na słodko

Coraz częściej jemy też ryby na słodko - w tym przypadku świetnie sprawdza się np. cynamon i niewielka ilość nasion kolendry lub gałka muszkatołowa. Słodkie sosy z cynamonem i kolendrą przygotować można tak na bazie soków cytrusowych, jak i na bazie śmietanki lub mleka koksowego.

Jakie przyprawy do ryb słodkowodnych pasują do ich silnego smaku?

Ryby słodkowodne cechują się silnym smakiem - niekiedy zależy nam raczej na jego stłumieniu, niż podkreśleniu. Stosuje się więc w ich przypadku duże ilości przypraw i dodatków, a także silne marynaty oparte na soku z cytryny lub occie. To, jakie przyprawy do ryb słodkowodnych wybierzemy, zależy też od gatunku: karpie, szczupaki i sumy przyprawiamy silniej, niż okonie, łososie czy pstrągi. Zasada ta dotyczy również ryb w galarecie.

Intensywną zaprawę można przygotować ze słodkiego wina, np. madery lub sherry - pasują do niej np. skórka cytrynowa, koper, kmin rzymski, oregano, cebula i papryka chili, a więc bardzo wyraziste dodatki. Dobrym sposobem podania ryb słodkowodnych są też sosy serowe, np. z tymiankiem i białym pieprzem - pasują one także do ryb lubianych w kuchni polskiej, jak karpie i sumy. Delikatniejsze ryby słodkowodne, jak łososie, pstrągi i trocie, przygotować można w łagodnej zaprawie z białego wina lub octu jabłkowego. Pasują do niej np. estragon, szafran, szalotki i cząber.

Jak widzimy - ile ryb, tyle sposobów!

Przeczytaj także:

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2021

Polecane

Pieprz kolorowy, ziarno bio 30 g

Pieprz kolorowy, ziarno bio 30 g

13,80 zł brutto/1szt.
Tymianek bio 20 g

Tymianek bio 20 g

8,31 zł brutto/1szt.
Przyprawa prowansalska bio 20 g

Przyprawa prowansalska bio 20 g

10,00 zł brutto/1szt.
Gałka muszkatałowa cała 15 g

Gałka muszkatałowa cała 15 g

6,69 zł brutto/1szt.
pixel