Jakie przyprawy dodać do indyka idealnego?
Gotowanie to Twoja pasja? Uwielbiasz testować nowe potrawy i rozpieszczać nimi najbliższych? Jeśli tak, to z pewnością, jak każdy koneser smaków najwyższych lotów, lubujesz się w pieczonym indyku. To mięso drobiowe ma doskonały, delikatny smak i najczęściej podawane jest na ważne okazje. Poniżej przedstawiamy trzy najlepsze propozycje marynaty do indyka idealnego. Sprawdź, czym przyprawić indyka, by kusił słodkością, klasyką lub delikatną ostrością.
Jakie zioła pasują do indyka?
Indyk jest jednym z najbardziej docenianych produktów kulinarnych. Nic dziwnego, bowiem nie tylko pysznie smakuje, ale posiada szereg właściwości zdrowotnych. Delikatne mięso, jakie w sobie zawiera, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi. To dzięki niskiej zawartości tłuszczów nasyconych. Dodatkowo indyk jest źródłem wielu witamin i minerałów, jak:
- witaminy D, która utrzymuje właściwy poziom wapnia w organizmie człowieka, odpowiednio chroni i wzmacnia kości, zęby i mięśnie oraz jest niezbędna w procesie podziału komórek
- witaminy B3, inaczej zwana niacyną, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu hormonów oraz jest odpowiedzialna za właściwe funkcjonowanie układu nerwowego
- witaminy B6, która doskonale zapobiega zmęczeniu i znużeniu
- witaminy B12, odpowiedzialnej za wzmacnianie prawidłowej przemiany materii i wytwarzanie energii w komórkach.
Mięso z indyka posiada bardzo niską kaloryczność, co z pewnością ucieszy osoby będące na diecie lub te, która pragną po prostu ograniczyć spożywane kalorie. Jednak, by indyk odpowiednio smakował, należy je podczas przygotowania wyraźnie doprawić. To właśnie we właściwie dobranych przyprawach tkwi sekret pysznego, delikatnego smaku indyka.
Zioła do indyka wybrane dla Ciebie:
Jakie przyprawy do indyka?
Przygotowując ów potrawę drobiową, prócz obowiązkowego mycia, należy przed jej przyprawieniem zamarynować ją. Marynata to po prostu wybrany tłuszcz, który zapobiegnie zbytniemu przesuszeniu się mięsa podczas grillowania, smażenia, czy pieczenia. Drób można natrzeć oliwą z oliwek, olejem, a nawet masłem.
Niektórzy do wybranego tłuszczu dodają przygotowane wcześniej mieszanki przypraw i rozsmarowują nią całego indyka. Inni zaś, najpierw oblepiają mięso bezsmakową marynatą, a dopiero później oprószają je wybranymi przyprawami.
Nie należy jednak zapomnieć, że prócz obsmarowywania indyczej tuszki z zewnątrz, konieczne jest przyprawienie jej również od wewnątrz - ten zabieg zagwarantuje doskonały smak ze wszystkich stron.
Wybór przypraw do indyka:
- ziele angielskie
- zioła prowansalskie
- przyprawy korzenne: cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon
- papryka ostra
- kmin rzymski
- pieprz kajeński
- kilka suszonych pomidorów
- czosnek
- estragon
- kurkuma
- sól i pieprz
- plasterki cytryny
- chili
- bazylia
Niezależnie od tego, który sposób wybierzesz, po zamarynowaniu i przyprawieniu indyka, najlepiej jest go włożyć na minimum dwie godziny do lodówki, by miał czas nasiąknąć wybranymi przyprawami. Dopiero po tym czasie można piec ulubione mięso indycze. Tak przygotowane wystarczy już tylko wrzucić do piekarnika.
Dobór odpowiednich przypraw jest kwestią indywidualną. Niektórzy kochają tradycyjne, klasyczne smaki, inni zaś wolą go jeść w wersji na słodko, a miłośnicy pikantnych potraw uwielbiają, gdy jest on przyprawiony ostrymi ziołami. Poniżej znajdziesz aż trzy sposoby na przygotowanie idealnego indyka.
Przyprawy do indyka, których nie możesz pominąć:
Mięso z indyka klasycznie
Klasyka i tradycja jest zawsze w cenie. Jeśli i Ty uwielbiasz wracać wspomnieniami do dziecinnego czasu, gdzie babcia przygotowywała jędrnego i soczystego indyka, opcja z tradycyjnymi przyprawami jest dla Ciebie. W tej wersji wystarczy tylko dodać pieprzu, soli i dwóch lub trzech rozgniecionych ząbków czosnku. Pamiętaj jednak, by nie przesadzić z ich ilością - zależy Ci bowiem na jak najlepszych smaku udźca.
Pierś z indyka na słodko
Ta wersja jest odpowiednia dla Ciebie, jeśli pragniesz wzbogacić swoją potrawę z drobiu o dodatki z pieczonych ziemniaków i sałatę ze słodką śmietaną. Wystarczy tylko, byś wymieszał z tłuszczem miód, cynamon, imbir i sól.
Wyjątkowy smak mięsa na ostro
Dla wielbicieli ostrzejszych smaków poleca się dodać przyprawy do indyka pieczonego, które wprost rozpalą kubki smakowe. Należą do nich oczywiście podstawowa sól, która wydobywa niezwykły smak indyka, pieprz, pieprz cayenne, chili i papryka słodka i ostra. Tylko nie przesadź!
Przeczytaj także: