Darmowa dostawa od 250,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

10 najciekawszych przepisów na dania z suszonymi daktylami          

2021-04-12
10 najciekawszych przepisów na dania z suszonymi daktylami          

Co zrobić z suszonych daktyli - poznaj najlepsze przepisy na przekąski!

Owoce egzotyczne urozmaicają jadłospis, zachwycają ciekawymi smakami i szerokim zastosowaniem w kuchni. Chętnie kupujemy również pomarańcze, banany, mandarynki, melony, kiwi. Większa świadomość konieczności zdrowego odżywiania się sprawiła, że ludzie chętnie poszukują nowych, naturalnych smaków, np.: ciekawych owoców i warzyw pochodzących z różnych zakątków świata. 

Daktyle - źródło energii i ochrona przed chorobami

Ich właściwości są znane na całym świecie. Doceniają je sportowcy za dostarczanie cukrów prostych, które zaspokajają zapotrzebowanie energetyczne organizmu w trakcie intensywnych treningów. Chronią też naczynia krwionośne przed odkładaniem się w nich szkodliwego cholesterolu oraz są doskonałym zabezpieczeniem przed miażdżycą. Oznacza to, że minimalizują ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, jak np. choroba wieńcowa, zawał serca czy udar mózgu. 

Suszone cechują się wysoką zwartością potasu, co sprzyja utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia krwi. Warto wspomnieć, że znane są także z właściwości przeciwzapalnych i przeciwzakrzepowych. Obecne są w nich salicylany, które działają podobnie jak aspiryna, ale z jedną olbrzymią zaletą - nie podrażniają żołądka. Błonnik w nich obecny poprawia perystaltykę jelit, dlatego też poleca się spożywanie ich przy problemach z układem pokarmowym. Te suszone owoce są bogate w witaminy z grupy B, mają właściwości antydepresyjne i nasenne. Polecane są dla osób żyjących w stresie i dla sportowców.  

Ludzie prowadzący aktywny tryb życia i regularnie uprawiający sport powinni włączyć je do swojej diety, ponieważ uzupełniają one niedobór glikogenu w mięśniach, co przyśpiesza regenerację po wysiłku. Można spożywać je jako słodką przekąskę, co z pewnością jest lepszym pomysłem niż chipsy i słone paluszki lub wyczarować z nich smaczne dania. Przepisy kulinarne na daktyle suszone to kopalnia pomysłów na ciekawe i cudownie smakujące potrawy.

Wykorzystanie daktyli w kuchni

To zdrowa, słodka przekąska, którą można spakować dzieciom do szkoły. Dostarcza energii, a nie zawiera sztucznych słodzików i konserwantów, jak słodycze. Posiekane suszone daktyle mogą być składnikiem owsianki lub jaglanki. Sprawdzają się jako dodatek do słodkich wypieków, ciast, różnego rodzaju kremów, batonów domowej produkcji. Warto zaznaczyć, że samodzielnie robione batoniki są nie tylko pyszne, lecz także pozwalają na przemycenie dużej dawki zdrowych produktów. Można x nich przyrządzić krem czekoladowy, który smakuje podobnie do Nutelli, a zawiera mnóstwo wartości odżywczych.

Krem ala nutella z daktyli

To czekoladowy przysmak dzieci. Kupiona w sklepie ma swoją wadę – jest bardzo kaloryczna i zawiera mnóstwo polepszaczy smaków i sztucznych dodatków. Takiej wersji zdecydowanie nie powinny jeść dzieci. Na szczęście dla naszych pociech smaczną i zdrową można przygotować w domu. Przepis na “nutellę” z suszonych daktyli jest prosty, a gotowy krem na pewno sprawi wiele radości dzieci i dorosłym.  Ulepszona wersja zawiera: 

  • dwie szklanki orzechów laskowych, 
  • szklankę suszonych owoców, 
  • 4 łyżki kakao, mleko. 

Owoce należy zalać wrzątkiem i odstawiamy na 30 minut, aż zmiękną. Orzechy prażmy i studzimy, a potem drobno mielimy. Dodajemy do nich daktyle i miksujemy do połączenia się składników. Dosypujemy kakao i dolewamy mleka (może być także roślinne). Wszystko miksujemy i wstawiamy do lodówki. Przepis nie może się nie udać i choćby dlatego warto wypróbować ten zdrowy krem. Wszystkie składniki to coś, co najmłodsi lubią i z pewnością uznają, że nie warto kupować sklepowego wyrobu, bo domowy jest dużo lepszy w smaku.

Jak zrobić syrop daktylowy?

Nazywany również daktylowym miodem to jeden z najlepszych zamienników cukru. Polecany jest dla wegetarian, wegan i osób na diecie bezglutenowej oraz dla wszystkich smakoszy, którzy mają dość cukru w wypiekach. Może być także zamiennikiem miodu. Jest słodki i idealnie nadaje się do wypieków i koktajli. Zawiera potas, magnez, wapń, witaminy A, C, E. Oznacza to, że wspomaga układ krążenia, obniża stres, reguluje przemianę materii i jest polecany w walce z otyłością. Nadaje się przygotowywania ciast, słodzenia, sosów, gulaszy, do smarowania naleśników i używania jako polewa. Przepis na domowy syrop daktylowy składa się z kilku składników: 

  • 200 g suszonych daktylowy bez pestek 
  • 500 ml wody 
  • 1 łyżeczka cynamonu – opcjonalnie 
  • szczypta lub dwie soli 

Daktyle wkładamy do garnka, zalewam wodą, zostawiamy na 2 - 3 godziny. Należy je gotować aż będą deliktane, miękkie. Masę przelewamy do blendera, można dodać cynamonu i soli. Po zblendowaniu syrop trzeba wstawić do lodówki i używać na bieżąco.

Tort bezowy z daktylami

Tort też może być zdrowy i spełniać wszystkie marzenia smakowe smakoszy. Tradycyjny tort bezowy to Dacquoise, który składa się z bezy przełożonej bitą śmietaną z orzechami lub migdałami. Jednym z wariantów przepisu jest przełożenie bezowych blatów kremem z serka mascarpone, śmietanki i masy krówkowej z dodatkiem daktyli i orzechów. Jest chrupiący, delikatny, słodki i rozpływa się w ustach. Przepis na tort bezowy z suszonymi daktylami wymaga użycia następujących składników: 

2 blaty bezowe:

  • 6 białek (z jajek rozmiaru M), najlepiej o temperaturze pokojowej 
  • szczypta soli 
  • 300 g drobnego cukru 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego 
  • 1,5 łyżeczki skrobi ziemniaczanej 

Krem krówkowy:

  • 250 g serka mascarpone, zimnego 
  • 200 g słodkiej, zimnej śmietany 30- 36%
  • 150 g masy krówkowej z puszki (powinna być zimna). 
  • 50 g orzechów włoskich 
  • 40 g suszonych daktyli 

Dekoracja:

  • kakao do posypania 
  • suszone daktyle (ok. 3 sztuk) 
  • orzechy włoskie 

Trzeba zaznaczyć, że mascarpone, śmietana i masa krówkowa powinny być schłodzone przez co najmniej 12 godzin w lodówce. Przygotowanie tortu należy rozpocząć od ubicia białek na sztywną pianę. Podczas ubijania piany stopniowo dodaje się cukier i ubija się tak długo, aż cukier się rozpuści. Pod koniec ubijania piany należy dodać sok z cytryny i skrobię ziemniaczaną, a następnie miksować całość jeszcze przez minutę. Gotowa piana jest lśniąca i sztywna. Masę należy wylać na dwie blachy okrągłe wyłożone papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 120°C przez 90 minut. Następnie uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. (Beza powinna być przy dotyku sucha, a w środku miękka, piankowa). 

Kolejnym etapem przygotowania tortu jest wykonanie kremu krówkowego - orzechy i daktyle należy obrać. Do miski przełożyć serek mascarpone, śmietankę i masę krówkową. Ubić przez chwilę na puszysty, gęsty krem. Do gotowej masy szpatułką dodajemy orzechy i suszone daktyle. Na dolnym blacie nakładamy krem i przykrywamy drugim. Tort można oprószyć kakao i udekorować. Gotowy tort można przechowywać w lodówce. 

Ciasto z daktylami

Są dobrym dodatkiem do wypieków, a ciasto daktylowe to prawdziwa eksplozja smaków – na pewno zadowoli każdego łasucha. Jest doskonałe na święta i w każdej sytuacji, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego do kawy. Sprawdzony przepis nakazuje, aby smakołyk podawać z lodami. Do wykonania potrzebne są następujące produkty:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 30 dag suszonych daktyli
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1 szklanka wrzącej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 

Daktyle należy pokroić na mniejsze kawałki i zalać wrzątkiem – powinny w nim przebywać przez 10 minut. Wody z moczenia suszonych owoców nie należy wylewać. Dodajemy do nich cukier z prawdziwą wanilią. Następnie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy jajko i ucieramy do połączenia składników. Stopniowo dodaje się mąkę i proszkiem do pieczenia i uciera do powstania gładkiego ciasta. Zostaje już tylko dodać daktyle z wodą, w której się moczyły i dokładnie wymieszać. Masę należy przelać do formy i wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut.

Mazurek z daktylami

Tradycyjny mazurek najczęściej przekładany jest czekoladą lub masą kajmakową. Na szczęście jest to ciasto, które można urozmaicać i próbować nowych smaków. Mazurek – to tradycyjne wiosenne ciasto, w którym najważniejsza jest masa i dekoracja. Składa się z ciasta kruchego i masy daktylowej. Przepis na mazurek z suszonymi daktylami może się okazem hitem wielkanocnego stołu. Do wykonania tego rodzaju wypieku potrzebujemy:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 50 g cukru pudru 
  • szczypta soli 
  • 200 g masła, schłodzonego 
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 żółtka 

oraz następujące składniki na masę:

  • 1,5 szklanki suszonych daktyli 
  • 1 jabłko obrane, wydrążone, pokrojone na kawałki 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • pół szklanki wody

Przygotowania mazurka daktylowego rozpoczynamy od wykonania tradycyjnego ciasta kruchego - mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy szybko nożem, do momentu, w którym ciasto będzie przypominać kruszonkę. Dodajemy żółtka, cukier, sól, kwaśną śmietanę i szybko zagniatamy (można również zmiksować w malakserze). Z ciasta trzeba zrobić kulę, owinąć ją folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 – 60 minut. Czas, w którym ciasto odpoczywa w lodówce, to świetny moment na przygotowanie masy.  Wszystkie składniki masy należy gotować, aż zmiękną i zblendować. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i piec 15 – 20 minut w temperaturze 200ºC, do zarumienienia. Na schłodzone ciasto wylewa się masę i dowolnie dekoruje.

Wino z daktyli

Miłośników wina z pewnością ucieszy wiadomość, że z suszonych owoców też można przygotować taki alkohol. Nadają się one wyrobu wina, bo szybko fermentują. Do przygotowania wina z daktyli potrzebne są:

  • 1,300 kg daktyli,
  • 3 kg cukru,
  • 10 g kwasku cytrynowego 
  • 4 g pożywki
  • drożdże winiarskie
  • 10 l wody.

Owoce należy rozdrobnić, zalać wrzącą wodą. Po ochłodzeniu dodać drożdże i odstawić do fermentacji na około dwa dni. Konieczne jest przecedzenie nastawu. Do powstałego płynu dodaje się cukier i pożywkę. Często wino jest gotowe już po 2 tygodniach. 

Daktyle w czekoladzie

Człowiek jest niemal uzależniony od słodkich rzeczy, dlatego najtrudniejszą rzeczą na diecie jest pokonanie pokusy na słodycze dostępne w sklepach. Alternatywą dla takich słodyczy są daktyle w czekoladzie, które smakują jak cukierki typu dumle.  Są bardzo słodkimi owocami, ale na szczęście nie zwiększają poziomu cukru we krwi i są doskonałym zastrzykiem energii cenionym przez sportowców. Przekąski w czekoladzie to dietetyczny przepis na suszone daktyle. 

Są proste do wykonania. Potrzebujemy jedynie gorzkiej czekolady. Wystarczy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, nadziać owoce na wykałaczki i moczyć w czekoladzie. 

Kulki mocy z daktyli

To także przykład na zdrowe słodycze, bez sklepowej chemii. Do wykonania kulek mocy z daktyli potrzebne są: 

  • owoce bez pestek, 
  • zmielone migdały, 
  • wiórki kokosowe, 
  • olej kokosowy,
  • łyżkę masła kokosowego najlepiej z dodatkiem orzechów. 

Wszystkie składniki umieszczamy w rozdrabniaczu i miksujemy na pastę z małymi cząstkami składników. Lepimy kulki i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Trufle z daktyli - zastępstwo dla czekoladek

Trufle z daktyli cenią weganie, bo nie ma nich składnika odzwierzęcego, jak w popularnych sklepowych słodyczach. Ich zaletą jest również to, że są pyszne i zdrowe, a przy tym proste w przygotowaniu. To zdrowe słodycze także dla dzieci – mogą być podwieczorkiem lub słodką przekąską do szkoły. Do ich wykonania potrzebne są: 

  • 18 – 20 daktyli 
  • 1 łyżka gorzkiego kakao 
  • 3 łyżki wiórków kokosowych + do obtoczenia (jak ktoś nie lubi kokosu, to może dodać pokrojone orzechy lub wiórki z migdałów)
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego 

Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy je tam na minutę, aby zmiękły. Do miksera dajemy owoce, wiórki, kakao i olej i wszystko miksujemy. Z masy robimy kuleczki i obtaczamy we wiórkach. Można je zjadać od razu lub włożyć do lodówki.

Daktyle to owoce, które smakują łasuchom - są idealnym dodatkiem do domowych słodyczy. Mają działanie prozdrowotne i znakomicie zastępują sklepowe słodkości. Dlatego są polecane przy wszelkiego rodzaju dietach – można je wykorzystać do różnego typu dań: od kremu do tortu. Są łatwo dostępne na dziale z bakaliami.   

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.76 / 5.00 392 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-21
Serdecznie polecam. Produkty w super cenie. Błyskawiczna dostawa.
2021-08-28
Dostaje od Was kody rabatowe, których przy zamawianiu nie mogę wykorzystać. Zawracanie głowy.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel