Mąka ziemniaczana a skrobia? Którą wybrać?

Mąka - któż z nas jej nie zna i z niej nie korzysta? Na co dzień ten biały produkt spożywczy służy nam w kuchni na wiele sposobów. Powszechnie przyjmuje się, że mąka a skrobia ziemniaczana to jedno i to samo. Takie myślenie jest niestety błędne i często prowadzi do nieporozumień.
W sklepach spożywczych skrobia ziemniaczana jest bardzo łatwo dostępnym produktem, a co z tradycyjną mąką? Dzięki poniższemu artykułowi przekonasz się jakie cechy charakterystyczne pozwalają na rozróżnienie tych dwóch produktów kuchennych, oraz który z nich lepiej sprawdza się w przygotowywaniu danych potraw.
Najistotniejsze różnice pomiędzy mąką a skrobią ziemniaczaną
Choć różnice na pozór wydają się być błahe i trudne do odnalezienia, to jednak właśnie one decydują o prawidłowym zdefiniowaniu obu produktów spożywczych. Wytwarzany z ziemniaków, bezglutenowy produkt może być z powodzeniem stosowany w przypadku chorowania na celiakię. Jak odróżnić od siebie te dwa podobne składniki diety? Już tłumaczymy! Dzięki poznaniu charakterystycznych cech już nigdy nie pomylisz ze sobą tych dwóch produktów wytwarzanych z ziemniaków.
Różnica w produkcji
Mąka ziemniaczana to produkt przygotowywany w całości z ugotowanych ziemniaków. Gdy warzywa staną się już miękkie, to zostają odcedzone i zmielone wraz ze skórką. Mąka ziemniaczana jest ciut cięższa i ciemniejsza od skrobi, posiada intensywny zapach, a także specyficzną, sypką formę.
Skrobia ziemniaczana zaś powstaje z bulw pędowych ziemniaków. Świeże pędy są rozdrabniane i myte, a następnie następuje proces wypłukiwania skrobi. Taki produkt jest charakterystyczny ze względu na swoją sypkość, a także matowy, biały odcień. Ponadto przekładana między palcami, charakterystycznie "chrzęszczy".
Zalety obu produktów
Oba powyższe produkty są bogate w witaminę C i B6. Skrobia ma właściwości spulchniające i zagęszczające, świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania kisielu, budyniu czy sosu. Dzięki swoim właściwościom nie zmienia smaku ani barwy potraw. Mąka ziemniaczana jest doskonała do wypieków ciast, a także jako - dodatek zagęszczający - do zup. Zawartość mąki ziemniaczanej w każdym cieście sprawia, że staje się ono bardziej puszyste i subtelne. Oba powyższe produkty można z powodzeniem wykorzystywać do łagodzenia podrażnień i oparzeń skórnych, ponadto można je dodać do naturalnej, domowej maseczki na twarz.
Czy skrobia ziemniaczana ma gluten?
Zdecydowanie największą zaletą zarówno mąki ziemniaczanej, jak i skrobi jest możliwość wykorzystywania ich podczas diety bezglutenowej. Należy jednak pamiętać, że podczas niewłaściwego transportu czy sposobu przechowywania mogą one ulec zmieszaniu z innymi sypkimi produktami zbożowymi. Bez stosownego certyfikatu nie powinny być więc traktowane jako dodatek do diety bez glutenu.
Mąka ziemniaczana a skrobia - co wybrać?
Skoro już znasz specyfikację obu produktów i bez wątpienia potrafisz je od siebie odróżnić, to nadszedł czas, aby zadecydować o tym, co jest lepsze. Tak naprawdę na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Wszystko zależy od tego, do jakiego celu planujesz wykorzystać ten biały, sypki produkt.
Choć mąka ziemniaczana jest mniej dostępna, to jednak zdaje się być nieoceniona w każdej, perfekcyjnej kuchni. Doskonała do ciast, sosów, zup, pozwalająca na zachowanie świeżości, a także wpływająca na delikatność wypieków oczarowuje swoim urokiem każdego.
Skrobia to doskonały składnik, nieposiadający w swoim składzie naturalnego glutenu. Nie zmienia smaku potraw i nie wpływa na ich walory estetyczne. Dzięki niej można w łatwy sposób zagęścić nawet najbardziej płynny sos, a także stworzyć niepowtarzalne danie, które przypadnie do gustu każdemu.
Przeczytaj także: Mąka ziemniaczana na stany zapalne i inne jej właściwości, o jakich nie miałaś pojęcia!