Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Suszone śliwki na Święta - właściwości i najlepsze potrawy

2021-12-17
Suszone śliwki na Święta - właściwości i najlepsze potrawy

Suszone śliwki mają dość charakterystyczny zapach i smak. Zupełnie inny od świeżego owocu. To aromat, który kojarzy się ze świętami, słodki, z delikatną korzenną nutką. Są zaliczane do bakalii, stanowią składnik wielu potraw w polskiej kuchni.

Suszenie owoców pozwala na ich długotrwałe przechowywanie. Suszonych śliwek nie powinno zabraknąć w jadłospisie osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy, dbają o zdrowie i dietę. To prawdziwy skarb zdrowotny. Polecane są przede wszystkim kobietom po trzydziestce w celu przyśpieszenia metabolizmu.

Właściwości suszonych śliwek

Niektórzy lubią zapach i smak suszonych śliwek, inni uważają, że jest to aromat, który im nie odpowiada. Jednak warto wykorzystać okres świąteczny i spróbować! Po obróbce zmieniają się – stają się pomarszczone, ciemnofioletowe i mają słodki zapach. Wraz z tym zyskują wiele zdrowotnych właściwości. To potwierdzone naukowo źródło cennych witamin i minerałów.  

Suszone śliwki mają pozytywny wpływ na metabolizm, a także usprawniają pracę układu pokarmowego oraz procesy trawienne. Mogą być smaczną alternatywą słodyczy dla osób, które chcą zrzucić niepotrzebne kilogramy. Są bogatym źródłem witamin takich jak A, C, E i K, magnezu, potasu, wapnia i żelaza.

Trzeba uważać na kalorie z suszonych śliwek, ponieważ to około 300 kcal w 100 g. Dlatego nie zaleca się objadania tymi owocami, a jedynie zjedzenie kilku sztuk dziennie. Owoce hamują wchłanianie cholesterolu i cukrów prostych. Dzięki dużej zawartości błonnika na długo zapewnią uczucie sytości. 

Suszone śliwki zawierają polifenole, które chronią komórki przed zniszczeniem. Pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia i nowotworom. Regularne ich spożywanie jest polecane w profilaktyce chorób przewlekłych. Warto wiedzieć, że są źródłem łatwo rozpuszczalnego błonnika, który pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Pomaga też usuwać z organizmu żółć oraz działa też przeczyszczająco, dlatego owoce te są polecane na zaparcia czy wzdęcia. Pomagają w tym również związki sorbitolu i pektyny.

Zjedzenie kilku owoców po posiłku daje pewność, że będziemy nasyceni i spadnie ochota na podjadanie. Sprzyja to utrzymaniu prawidłowej wagi. Suszone śliwki na odchudzanie to zdrowy sposób na redukcję wagi, który polecają dietetycy.  

Badania naukowe potwierdzają, że wśród właściwości suszonych śliwek jest skuteczne hamowanie procesu utraty kośćca, przez co zmniejszają ryzyko wystąpienia osteoporozy. Polifenole dają ochronę przed łamliwością kości. Osteoporoza częściej występuje u kobiet po menopauzie i dlatego powinny one włączyć owoce do swoich posiłków. 

Spożywanie suszonych śliwek korzystnie wpływa również na układ sercowo-naczyniowy. Zawierają one potas, który reguluje skurcze mięśnia sercowego, a dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze. Podczas analiz okazało się, że produkt ten może chronić przed rakiem jelita grubego, dlatego jedzenie suszonych śliwek może być uznane za rodzaj profilaktyki antynowotworowej.

Suszone śliwki zawierają pięciokrotnie więcej witaminy A i siedem razy więcej błonnika niż świeże owoce dostępne w sezonie. Są dostępne przez cały rok i dzięki temu pomagają chronić zdrowie człowieka.

Suszone śliwki - indeks glikemiczny

Ich indeks glikemiczny jest bardzo niski. Mogą je spożywać bez obaw osoby zmagające się z cukrzycą. Można je spożyć z jogurtem i orzechami, a i tak nie spowodują nadmiernego wzrostu glukozy po posiłku.

Przeciwwskazania do spożywania

Nawet one mają jakąś wadę. Jest nią długi czas trawienia. Dlatego śliwek w postaci suszonej nie powinny spożywać dzieci do 3 lat oraz osoby mające problemy gastryczne. Na rynku spotyka się jeszcze śliwki wędzone. Jednak dietetycy uważają, że suszone są o wiele zdrowszym produktem. Podczas wędzenia pozostają resztki dymu wędzarniczego, który może zawierać składniki kancerogenne.

Suszone śliwki na noc

Wiele osób zastanawia się, czy można spożywać je na noc. Jedzenie powyższych owoców przed snem może przynieść korzyści. Pomagają one w walce z bezsennością. Zawarte w nich składniki odżywcze: witamina B6, wapń i magnez, biorą udział w wytwarzaniu melatoniny hormonu regulującego sen. Wystarczy zjeść suszone śliwki około 30 minut przed położeniem się spać. Można też przygotować koktajl ze śliwek. Suszona śliwka rano, czy wieczorem? Można zjeść rano lub wieczorem, w zależności od potrzeb i organizmu.

Eksperci przekonują, że najlepsze efekty zdrowotne uzyskuje się, spożywając 50 g suszonych śliwek dziennie, co w przybliżeniu odpowiada 5-6 sztukom. 

Święta to idealny czas, by korzystać z ich dobrodziejstwa!

Suszone śliwki na Święta - przepisy

Pierogi z suszonymi śliwkami

Te magiczne owoce można jeść nie tylko jako przekąskę i składnik musli. Świetnie podkreślają smak różnych dań: mogą być składnikiem farszów, ciast, sosów, nalewek i to nie tylko w okresie bożonarodzeniowym. Pierogi z suszonymi śliwkami mogą być świetnym zamiennikiem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami na Wigilię. Pierogi są bardzo proste do wykonania – suszone śliwki są wcześniej namoczone i krótko gotowane, z dodatkiem kory cynamonu. Do ich przygotowania potrzebujemy:

Przeczytaj także: Najlepsze przepisy na Wielkanoc! Pasztety, babki, żurki... Tego nie może zabraknąć na Twoim stole

Ciasto na pierogi:

  • 400 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ok. 3/4 szklanki wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie:

  • 200 g owoców suszonych bez pestek
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 laska kory cynamonu
  1. Przygotowanie dania rozpoczynamy od umieszczenia suszonych śliwek w małym garnku z wodą. Dodajemy cukier, cynamon, zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości owoców, ok. 10 minut.
  2. Śliwki odcedzamy i studzimy.
  3. Z przesianej mąki, masła, jajka i soli oraz stopniowo dolewanej wody wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części i każdą wałkujemy na cienki placek.
  4. Za pomocą szklanki wykrawamy z ciasta kółka. W środku umieszczamy śliwki i dokładnie zlepiamy brzegi. Do gorącej wody wrzucamy pierogi i gotujemy na niewielkim ogniu przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów.

Ciasto ze suszonymi śliwkami 

Owoce w wypiekach to strzał w dziesiątkę. Ciasto ze śliwkami suszonymi kojarzy się oczywiście z grudniowymi świętami, ale bez problemu można je zrobić o każdej porze roku. Są one przecież dostępne przez cały rok. Składniki potrzebne do wykonania tego ciasta to:

  • 250 g śliwek, pokrojonych na mniejsze kawałki 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 125 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 145 g drobnego cukru do wypieków 
  • 2 duże jaja, roztrzepane 
  • 185 g mąki + 3/4 łyżeczki sody + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 150 g ciemnej czekolady, roztopionej i ostudzonej 
  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od nagrzania piekarnika do 180 stopni.
  2. Głęboką formę o wymiarach 23 x 26 cm smarujemy masłem i wkładamy z papierem do pieczenia.
  3. Do rondelka wkładamy śliwki, wlewamy 250 ml wody, doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez 3 minuty.
  4. Dodajemy sodę, odstawiamy z ognia do ostudzenia.
  5. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszysty krem. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, następnie z przestudzonymi śliwkami wraz z zalewą. Na koniec dodać roztopioną i ostudzoną czekoladę i również dobrze wymieszać.
  6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy przez 40-45 minut (do czasu aż ciasto nie będzie przylegać już do boków formy.
  7. W międzyczasie przyrządzamy sos karmelowy - do rondelka wkładamy masło, wsypujemy cukier, wlewamy śmietankę i zagotowujemy, miesząc. Zmniejszyć ogień i gotować na bardzo malutkim ogniu przez 5 minut. Po ugotowaniu wymieszać z wanilią i solą. Pokrojone ciasto polewa się ciepłym sosem karmelowym.

Kompot z suszu

Kompot z suszonych śliwek to tradycyjny napój wigilijny. Doskonale reguluje trawienie po obfitej kolacji. Do przygotowania tego wyjątkowego, świątecznego napoju potrzebujemy:

  • około 25 dag suszonych śliwek (najlepiej ekologicznych, bez dodatku siarki)
  • laska cynamonu
  • łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • łyżeczka otartej skórki cytrynowej
  • 6 - 7 goździków
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 litra wody
  1. Owoce płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy je wodą i pozostawiamy do zmiękczenia na dwie godziny.
  2. Parzymy cytrusy i ścieramy skórkę.
  3. Namoczone śliwki wraz z wodą wlewamy do garnka i dodajemy przyprawy, czyli skórkę pomarańczy i cytryny, laskę cynamonu, goździk i cukier oraz pozostałą wodę. Mieszankę gotujemy ma wolnym ogniu przez 30 minut.
  4. Gotową miksturę można przecedzić, a nawet rozcieńczyć wodą lub dosłodzić. Kompot z suszonych śliwek można wzbogacić o… smak czerwonego wina w ilości dwóch szklanek na garnek. Jest to wtedy napój wyłącznie dla dorosłych uczestników Wigilii.

Nalewka z suszonych śliwek

Nalewki z owoców przygotowywane według babcinych przepisów smakują zupełnie inaczej niż alkohole kupowane w sklepach. Poza walorami smakowymi wiele z nich ma też działanie zdrowotne. Jedną z najczęściej przyrządzanych w domach nalewek jest aromatyczna nalewka z suszonych śliwek lub inaczej nalewka śliwkowa na wódce. Do jej przygotowania potrzebujemy:

  • 250 g suszonych śliwek
  • 250 ml spirytusu
  • 1 L wódki
  • 1 L przegotowanej wody 
  1. Śliwki kroimy, wrzucamy do butli, zalewamy spirytusem i wódką, wstrząsamy co kilka dni. 
  2. Po 5 tygodniach zlewamy płyn znad śliwek przez lejek z watą i zalewamy śliwki wodą.
  3. Płyn zachowujemy i po 3 dniach zlewamy wodę do tamtego płynu.
  4. Po kolejnych 4 dniach filtrujemy płyn przez lejek z watą i zlewamy nalewkę do butelek. Nalewka z suszonych śliwek na bimbrze jest aromatyczna. Oczywiście można do niej dodać pomarańcze, cytrynę i korę cynamonu. Do świątecznej kawy będzie dobrym dodatkiem.

Sos z suszonych śliwek

Sos z suszonych śliwek podaje się do mięs, sera i wędlin. Wegetarianie mogą go zrobić na wodzie lub rosole warzywnym i używać jako dodatek do pasztetów wegetariańskich. Do wykonania sosu potrzebujemy:

  • 200 g śliwek suszonych
  • 3 szklanki wody lub rosołu
  • sól
  • 200 ml śmietany
  • sól
  • czarny pieprz do smaku 
  1. Śliwki wkładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą i gotujemy pod przykryciem na małym gazie przez 15 - 20 minut.
  2. Miksujemy blenderem ręcznym, dodajemy, sól, pieprz i śmietanę. Sos przekładamy do słoików. 

Śledzie z suszonymi śliwkami

Nie każdy lubi śledzie. Jednak czasem wystarczy zmienić sposób przygotowania tej ryby, aby przekonać się, że jest ona jadalna i nawet smaczna. Śledzie z suszonymi śliwkami to sposób na to, aby inaczej podać śledzika na wigilijnym stole. Do przygotowania takiego przysmaku potrzebujemy:

  • ½ kg płatów śledzia
  • 200 g suszonych śliwek
  • garść migdałów i żurawiny
  • przyprawy: sól, pieprz, cukier do smaku i oliwa z oliwek
  1. Śliwki moczymy w wodzie, rozgotowujemy i miksujemy.
  2. Dodajemy migdały i suszoną żurawinę. Doprawiamy i dodajemy oliwę.
  3. Następnie śledzie moczymy w mleku przez kilka godzin.
  4. Po tym czasie kroimy je na kawałki. Układamy ciasno w słoiku, przekładamy sosem śliwkowym. Odstawiamy na kilka dni, aby się przegryzły. Jeżeli chcemy mieć takie danie na święta, to należy je przyrządzić kilka dni wcześniej. 

Śliwki z boczkiem

Połączenie miękkiej, pachnącej a wręcz maślanej w konsystencji śliwki z podpieczonym kawałkiem boczku to fantastyczne przeżycie dla kubków smakowych człowieka. Może być serwowane jako przystawka lub danie obiadowe. Śliwki suszone z boczkiem to klasyka dań ze śliwką. Boczek powinien być cienko pokrojony, pozbawiony skóry, chrząstek i wszelkich innych dodatków, które mogą się w nim znaleźć. Danie ma tylko dwa składniki:

  • 300 g śliwek suszonych kalifornijskich bez pestek 
  • około 400 g boczku cienko pokrojonego w plastry        
  1. Boczek układamy na desce do krojenia, na początku każdego plastra wykładamy jedną lub dwie śliwki i ciasno rolujemy. Przekłuwamy wykałaczkami, aby nie rozwiązały się. 
  2. Należy je usmażyć na patelni i często przekładać, aby pięknie przyrumieniły się z obu stron. Podaje się je natychmiast po usmażeniu, póki są chrupiące.

Napój z suszonych śliwek na odchudzanie

Nadmiar tłuszczyku w obrębie talii i brzucha to problem wielu kobiet. Problematyczna "oponka" dotyczy także szczupłych pań, gdyż jest skutkiem spowolnionego metabolizmu. Zamiast katować się nieefektywnymi brzuszkami i „dietami cud”, które prędzej zniszczą zdrowie, niż pomogą pozbyć się brzuszka, lepiej włączyć do jadłospisu suszone śliwki i np.: zrobić z nich pyszny napój. Naukowcy udowodnili, że regularne picie napoju z suszonych śliwek na odchudzanie, naprawdę redukuje masę ciała. Do przygotowania napoju potrzebujemy:

  • 6 suszonych śliwek,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 1 łyżka siemienia lnianego, 
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao,
  • 300 ml kefiru.
  1. Śliwki zalewamy ciepłą przegotowaną wodą - tak, aby zakryć owoce, i odstawiamy na pół godziny.
  2. W tym czasie w misce łączymy płatki owsiane, zmielone siemię lniane i kakao, zalewamy całość kefirem i dobrze mieszamy.
  3. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i wodę, w której się moczyły.
  4. Napój wkładamy na noc do lodówki, rano jest gotowy do spożycia i mamy pyszne pełne energii śniadanie.  

Owsianka z suszonych śliwek

Taka owsianka to jeden z najbardziej odżywczych pomysłów na śniadanie. Wystarczy zalać wrzątkiem płatki owsiane, odczekać aż na pęcznieją, dodaj pokrojone suszone śliwki i jakieś inne ulubione owoce, np.: jabłko, banan, wiórki kokosowe, żurawinę oraz jogurt Każdego dnia można mieć inną owsiankę, wystarczy wymieniać dodawane owoce. Danie przyrządza się szybko i jest naprawdę pożywne.

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek

Pasta z suszonych pomidorów i śliwek nie jest zdominowana przez smak pomidorów, bo śliwki dobrze go balansują. Ma głęboki i słodki smak najlepszego sosu typu barbecue. Jest w niej mało oleju - tylko tyle, ile pozostało w pomidorach. Do jej przygotowania potrzebujemy:

suszone śliwki i suszone pomidory w oleju

  • ½ szklanki wrzątku
  • 5 dag sera feta
  • 1 płaska łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonych ziaren kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli 
  1. Śliwki zalewamy w miseczce wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut. Odsączamy i zachowujemy wodę. 
  2. Kruszymy fetę. 
  3. Blendujemy pomidory, śliwki i przyprawy.
  4. Dodajemy fetę i jeszcze raz miksujemy. Można ją spożywać od razu po przygotowaniu lub włożyć do słoiczka i przechować w lodówce przez kilka dni.

 

Warto wprowadzić suszone śliwki do swojej diety, nie tylko od święta. Ale wtedy smakują szczególnie. Smacznego Bożego Narodzenia!

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-08-06
Super
2022-07-31
Wszystko w porządku! Polecam każdemu!
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel