Śledzie z rodzynkami w różnych odsłonach — prosto na wigilijny stół
Śledzie z rodzynkami w różnych odsłonach — prosto na wigilijny stół
Kolacja wigilijna jest jednym z najbardziej uroczystych momentów w roku. Spotkania rodzinne w świątecznym czasie oraz spędzanie wspólnie czasu na długich rozmowach sprawia, że dzień wigilii jest najbardziej wyczekiwaną chwilą przez dorosłych oraz dzieci.
Tego wyjątkowego wieczoru na stole króluje dwanaście tradycyjnych potraw, których receptury przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ich smak i aromat pozwala zachować w głowie członków rodziny i przyjaciół wspomnienia tego dnia na cały rok, co czyni menu wigilijne szczególnie wyjątkowym.
Jednym z dań, którego nie może zabraknąć podczas tego wyjątkowego dnia jest śledź pod różną postacią. Wiele osób decyduje się na jego przygotowanie w nieco nowoczesny sposób. Aby uraczyć gości wigilijnych smacznym śledziem z rodzynkami, dowiedzmy się, jak przygotować go w różnych postaciach.
Czy śledź z rodzynkami jest zdrowy?
Jest bardzo popularną rybą, która doceniana jest przez Polaków za swój wyjątkowy, ale i specyficzny smak. Mimo pewnej specyfiki, ryba jest na tyle uniwersalna, że płaty śledzia można przygotować w różnej postaci, zmieniając dodawane do niej składniki. Jest on bardzo zdrową rybą, której mięso obfituje w składniki odżywcze i mineralne.
Jakie cenne składniki znajdują się w śledziu?
- cenne dla człowieka tłuszczowe kwasy nienasycone, na przykład omega-3,
- witaminy: A, D, E oraz wiele z grupy B,
- duże ilości łatwo przyswajalnego białka,
- niską kaloryczność, mimo faktu, że śledź jest tłustą rybą.
Niewątpliwą zaletą popularnej ryby jest niska zawartość rtęci w jej mięsie, co oznacza, że jej zjadanie jest całkowicie bezpieczne dla dorosłych, osób starszych oraz dzieci. Jego zjadanie nie prowadzi do obciążenia żołądka, o co nie trudno podczas kolacji wigilijnej. Dodatkowo, przygotowanie go z różnymi składnikami pozwala urozmaicać i całkowicie modyfikować jego smak.
Śledzie z rodzynkami w różnej postaci - smaczne przepisy na wigilijną kolację!
To kultowa, wigilijna ryba, dlatego 24 grudnia nie może zabraknąć jej na świątecznym stole. Jedna z najsmaczniejszych odsłon tego dania jest śledź z rodzynkami pod różną postacią, który swoim smakiem i aromatem może przekonać do siebie nawet sceptyków, którzy nie przepadają za tą wigilijną potrawą.
Przepis na śledzie z rodzynkami - klasyk na wigilijnej kolacji
Składniki:
- filety śledziowe matjas - 500 gramów,
- dobrej jakości rodzynki sułtańskie - jedna szklanka,
- olej roślinny - 4 łyżki stołowe,
- cebula biała lub żółta - 2 sztuki lub 3 małe,
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
- pieprz czarny ziarnisty - 5 sztuk,
- gorczyca biała - kilka ziaren,
- cukier, sól, pieprz czarny mielony - szczypta.
Przygotowanie:
Krok 1: rodzynki sułtańskie zalej wrzącą wodą i pozostaw do ich napęcznienia i zmiękczenia. Po upływie 20 minut można je odsączyć na sitku i pozostawić do ostygnięcia,
Krok 2: płaty matjas dokładnie opłucz zimną wodą, a następnie wymocz w wodzie. Po ich wymoczeniu osuszone płaty należy pokroić w niewielkie kawałki, najlepiej w ulubioną grubość,
Krok 3: przygotowane wcześniej cebule obierz z łupiny, a następnie posiekaj w cienkie krążki. Po wykonaniu tej czynności, krążki lekko zeszklij na wcześniej rozgrzanej patelni z olejem,
Krok 4: do szklącej się cebuli na patelni dodaj cały koncentrat, wymoczone rodzynki sułtańskie oraz przyprawy, wymieszaj,
Krok 5: Pokrojone wcześniej i ułożone w naczyniu śledzie zalej gorącą mieszanką. Po ostygnięciu danie wstaw do lodówki, gdzie wraz z upływem czasu smak wniknie w kawałki ryby. Danie należy podawać na stół wigilijny zimne.
Sprawdzony przepis na śledzie z rodzynkami i żurawiną - wigilijne danie dla fanów kwaśnego smaku!
Składniki:
- filety śledziowe matjas - 500 gram,
- ocet - pół szklanki,
- woda - 1 szklanka oraz 3/4 szklanki do sosu,
- pieprz czarny ziarnisty oraz ziele angielskie - po pięć ziaren,
- gorczyca biała - jedna mała łyżeczka,
- liść laurowy -2 sztuki,
- cukier - 3 duże łyżki,
- cebula - 4 sztuki,
- koncentrat pomidorowy - 2 łyżki,
- olej roślinny - 5 łyżek,
- rodzynki sułtańskie - 1 garść,
- żurawina suszona - 1 garść,
- sól pieprz - szczypta
Przygotowanie:
Krok 1: W niewielkim garnku zagotuj wszystkie składniki na zalewę, czyli: przygotowany ocet, szklankę wody, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie, a także gorczycę białą, liść laurowy i 2 łyżki cukru.
Krok 2: Wypłukane i wymoczone wcześniej płaty umieść w zimnej zalewie i pozostaw do nasączenia ryby najlepiej na całą noc,
Krok 3: Przygotowane wcześniej cebule obierz z łupiny i pokrój na cienkie krążki. Następnie delikatnie podsmaż krążki na patelni z olejem, po czym dodaj do niej rodzynki sułtańskie, żurawinę oraz 1 łyżkę cukru.
Krok 4: Po upływie kilku minut na patelnię dodaj wodę połączoną z przecierem, a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki znajdujące się na patelni duś, cały czas mieszając, przez okres 4 minut,
Krok 5: Namoczone płaty śledziowe rozkrój wzdłuż tak, by powstały 2 części. Każdą część ryby namocz obficie sosem z dodatkiem cebuli żurawiny i ryby, a następnie zwiń w rulon. Gotowe ruloniki układaj we wcześniej przygotowanym naczyniu piętrowo, dzięki czemu danie będzie pięknie się prezentować na wigilijnej kolacji.
Śledź pod różną postacią jest smacznym i pożywnym daniem, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Ryba ma wielu zwolenników, a jej urozmaicenie z pewnością pozytywnie zaskoczy zgromadzonych przy stole gości. Sałatka śledziowa jest prosta w przygotowaniu, a towarzystwo pomidorów idealnie dopełnia smak dania.
Przeczytaj także: