Rodzynki
( ilość produktów: 16 )Rodzynki to nic innego jak suszone winogrona. Argumentem przemawiającym za włączeniem ich do codziennej diety nie powinny być wyłącznie ich walory smakowe, ale fakt, że rodzynki mają właściwości, które są niezwykle istotne dla organizmu.
Przede wszystkim na tle innych bakalii wyróżniają się wysoką zawartością jodu, czyli pierwiastka rzutującego na funkcjonowanie tarczycy. Równolegle w ich składzie znajduje się szereg innych substancji, które pozwalają na zmniejszenie ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2, a jednocześnie obniżają prawdopodobieństwo rozwoju próchnicy. Zwiększają koncentrację i rozbudzenie. Co jeszcze musisz o nich wiedzieć?
Rodzynki drobne 250 g - Tola
Rodzynki drobne 5 kg - Tola
Rodzynki drobne 500 g - Tola
Rodzynki drobne 1 kg - Tola
Rodzynki drobne 2 kg - Tola
Rodzynki drobne 12,5 kg - Tola
Czy rodzynki są zdrowe?
Pytanie, czy rodzynki są zdrowe, powinno pozostawać jako retoryczne. Nie istnieją podstawy do zakwestionowania ich wpływu na stan zdrowia, korzyści zdrowotne wynikające z ich regularnego jedzenia są nieocenione. Mają szereg właściwości leczniczych, a także wiele wartości odżywczych, które przekładają się na polecanie ich przez dietetyków jako jedną z najzdrowszych przekąsek.
Mogą być spożywane przez osoby w różnym wieku. Dostrzegalne jest ich ogromne znaczenie dla pracy układu sercowo-naczyniowego. Ich regularne spożywanie przekłada się na zmniejszenie poziomu cholesterolu i jednoczesne minimalizowanie ryzyka rozwoju osteoporozy.
Należy nadmienić, że tuż obok jodu, w ich składzie dostrzegalna jest zawartość innego, równie istotnego pierwiastka, boru. Opowiada on za poprawę funkcjonowania szarych komórek, a tym samym polepszeniu ulega zdolność koncentracji. W procesie suszenia winogron zachowuje się resweratrol znany jako przeciwutleniacz, który skutecznie chroni komórki przed niszczycielskim działaniem wolnych rodników. Lista korzyści wynikających ze spożywania rodzynek jest naprawdę bardzo długa. Z pewnością wiele aspektów będzie odkrywane wraz z upływem czasu i rozwojem technologii.
Rodzynki właściwości lecznicze
Proces przetworzenia winogron, który opiera się przede wszystkim na suszeniu tych owoców, nie powoduje znaczących strat w ich właściwościach odżywczych. Co więcej, wytrącenie wody pozwala na ich skoncentrowanie. W konsekwencji ta jedna z najsłodszych, zdrowych zakąsek charakteryzuje się szeregiem cennych właściwości odżywczych. Co zawierają rodzynki? Na szczególną uwagę wymaga bardzo duża zawartość błonnika, żelaza, potasu, cynku i innych związków mineralnych. Dodatkowo znajdują się w nich pierwiastki tj.: wapń i bor.
Rodzynki a zdrowie
Choć trudno określić, co leczą rodzynki, to jednak ich spożywanie potrafi wspomóc organizm. Należy pamiętać, że posiadają właściwości odżywcze, które rzutują na sposób funkcjonowania niemalże całego organizmu. W dużej mierze odpowiedzialne są za to pierwiastki, które znajdują się w składzie tych bakalii.
Rodzynki zawierają potas, występuje on w bardzo dużym natężeniu. Razem z miedzią sprzyja zachowaniu prawidłowej pracy układu nerwowego. Ponadto potas odpowiada za utrzymanie odpowiedniej kondycji mięśni, a także umożliwia zachowanie właściwego ciśnienia krwi. Z kolei rola miedzi rozszerza się do wspierania organizmu w utrzymaniu właściwej kondycji tkanek łącznych i pigmentacji włosów.
Fosfor pozwala zachować właściwy metabolizm energetyczny, a równolegle wpiera funkcjonowanie błon komórkowych i wzmacnia kości i zęby. Nie bez znaczenia dla zdrowia pozostaje żelazo, które sprzyja zachowaniu właściwych funkcji poznawczych, a dodatkowo umożliwia prawidłowe wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny, co przekłada się na dostarczanie tlenu do każdej komórki w organizmie.
Dodatkowo witaminy w znacznym stopniu determinują posiadane przez rodzynki właściwości. Przykładowo witamina B pozwala na zniwelowanie odczuwalnego zmęczenia i znużenia. Co więcej, usprawnia regulowanie aktywności hormonalnej, białka i glikogenu. Dodatkowo wpiera pracę układu nerwowego, co przekłada się również na zachowanie prawidłowych funkcji psychologicznych. Witamina B6 wspiera proces wytwarzania czerwonych krwinek i pracę układu odpornościowego.
Rodzynki ? właściwości
Ich obecność w codziennej diecie powinna być pozycją niemalże obowiązkową. Warto włączyć je już na etapie profilaktyki, aby znacząco obniżyć ryzyko zachorowania na cały szereg groźnych dla zdrowia chorób.
Układ sercowo-naczyniowy
Jest to bardzo korzystny element profilaktyki chorób układu sercowo-naczyniowego. Ich jedzenie zalecane jest dla osób, które w najbliższym czasie będą wykonywały trening sportowy. Należy pamiętać, że przyjmowanie Fe wymaga również połączenia z witaminą C, wówczas zwiększa się jego wchłanialność. W przypadku rodzynek dostrzegalna jest obecność obu pierwiastków, dlatego nie ma konieczności poszukiwania innych produktów, które mają w składzie te składniki odżywcze.
Układ odpornościowy
Regularne jedzenie rodzynek ma swoje przełożenie na funkcjonowanie układu odpornościowego ze względu na witaminy z grupy B i wspomnianą C. Znajdują się w nich również polifenole odżywcze, które słyną z przeciwutleniaczy przeciwzapalnych. Rodzynki mają właściwości antybakteryjne, dlatego sprzyjają obniżeniu gorączki na skutek unicestwiania bakterii. W konsekwencji proces zwalczania infekcji przebiega o wiele sprawniej. Choć owoce te powinny być wpisane w codzienną dietę, to jednak warto szczególny nacisk kłaść na sezon zwiększonej liczby zachorowań. Wówczas schorzenia, które objawiają się kaszlem, karatem przebiegają o wiele łagodniej.
Układ kostny
Działanie rodzynek dostrzegalne jest również na kondycję układu kostnego. Obecność wapnia w tych bakaliach sprzyja zachowaniu ich w poprawnej kondycji. Równolegle ich jedzenie polecane jest dla kobiet w okresie menopauzy, ponieważ zwiększa się wówczas ich tendencja do rozwoju osteoporozy. Ponadto, obecność łacińskiego borium, które posiada działanie zapobiegające rozwojowi osteoporozy, wspomaga zachowanie kości i stawów w dobrej kondycji. Optymalna zawartość tego pierwiastka w organizmie wspomaga proces leczenia osteoporozy.
Układ pokarmowy
Obecne w rodzynkach kwasy organiczne jak fruktoza i pektoza sprawiają, że te suszone owoce posiadają działanie przeczyszczające. Ponadto, obecna w nich pektyna sprzyja procesowi oczyszczania jelit, a jednocześnie przyspiesza proces formowania stolca. Regularne ich jedzenie pozwala na zmniejszenie prawdopodobieństwa rozwoju raka jelita grubego. Nie można pominąć roli błonnika, który rzutuje na tempo metabolizmu i perystaltykę jelit. Ułatwia również wypróżnianie. Konieczne jest picie odpowiedniej ilości wody, aby usprawnić cały proces.
Pobudzenie i koncentracja
To doskonały sposób na rozbudzenie organizmu, dlatego są polecane osobom, które prowadzą aktywny tryb życia, a dodatkowo przeprowadzają intensywne treningi. Wówczas rodzynki są polecane jako idealne zamienniki dla energetycznych batoników i żeli, ponieważ posiadają łatwe do przyswojenia cukry. Ponadto ich jedzenie jest polecane w okresie wzmożonej nauki, przykładowo w okresie egzaminów. Z uwagi na posiadany magnez i witaminy z grupy B pozwalają na wzmożenie koncentracji. Stąd też rodzice uczniów powinni komponować posiłki w taki sposób, aby rodzynki posiadały stałą pozycję w jadłospisie.
Zapobieganie próchnicy
Polecane są jako alternatywa dla niezdrowych przekąsek spożywanych przez dzieci. Jednak nie można zbagatelizować faktu, że ich jedzenie niweluje ryzyko rozwoju próchnicy także u osób dorosłych, co potwierdzają przeprowadzone badania. Kluczowa jest obecność trzech związków. Tego rodzaju właściwości zdrowotne posiadają: kwas oleanolowy, aldehyd oleanolowy oraz 5-hydroksymetyl-2- furfural. Mają one zdolność do zwalczania bakterii, które odpowiedzialne są za rozwój chorób dziąseł i za powstawanie próchnicy. Ponadto w składzie rodzynek nie występuje sacharoza, która posiada szkodliwe działanie dla zębów. Zamiast tego znajdują się tam glukoza i fruktoza, czyli jest to o wiele lepsze rozwiązanie zarówno dla stanu uzębienia jak i całego organizmu.
Czy rodzynki są kaloryczne?
Zdecydowanie największe ograniczenie odnoszące się do jedzenia rodzynek wynika z zawartości posiadanych kalorii. W 100 gramach rodzynek znajduje się 299 kcal. Jednocześnie jest tam cukier - aż 75%. Stąd osoby na diecie powinny jeść je w ograniczonych ilościach, nie jest konieczna rezygnacja. Warto wyłącznie kontrolować ich ilość.
Poruszając ten temat, należy nawiązać także do kwestii, czy rodzynki tuczą. Wiele osób przypisuje im działanie, które przyspiesza wzrost wagi. W rzeczywistości zawartość kaloryczna jednej sztuki opowiada ilości posiadanej przez jedną kulkę winogrona. Proces obróbki nie zwiększa ich kaloryczności. Osoby, które są na diecie, powinny zwracać uwagę na ich ilość w przygotowanych posiłkach.
Wartości odżywcze rodzynek
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, rodzynki są źródłem cennych dla zdrowia pierwiastków. Znajdują się w nich witaminy tj.: A, C, E i witaminy z grupy B. Równolegle posiadany przez nie błonnik usprawnia pracę układu trawiennego i wydalniczego. Z uwagi na zawarte substancję a także bycie swoistym zastrzykiem energetycznym, rodzynki są idealną przekąską dla sportowców, tuż po ukończonym treningu.
W 100 gramach rodzynek średnio znajduje się:
- 3,3 g białka,
- 80 g węglowodanów,
- ? w tym 65 g to cukier,
- 4 g błonnika,
- 63 mg wapnia,
- 1,3 mg żelaza
- 36 mg magnesu,
- 100 mg fosforu,
- 745 mg potasu,
- 26 mg sodu,
- 0,36 mg cynku,
- 2,75 mg witaminy C,
- 0,06 tiaminy,
- 0,160 mg ryboflawiny,
- 1 mg niacyny,
- 0,25 mg witaminy B6,
- 4 ?g kwasu foliowego,
- 0,12 mg witaminy E,
- 3,5 ?g witaminy K.
Powyższe informacje zostały uśrednione, ostateczne wartości odżywcze są w pełni uzależnione od danego rodzaju, czyli winogrona z którego zostały wykonane.
Dodatkowo znajdują się w nich liczne lipidy. Naukowcom udało się wyodrębnić kwasy tłuszczowe całkowicie nasycone, całkowicie jednonienasycone, a także całkowicie wielonienasycone.
Rodzynki w kuchni - zastosowanie
Same w sobie są idealną słodką zakąską, którą można bez większych wyrzutów sumienia zajadać podczas nauki lub oglądania filmów. Ze względu na ich działanie pobudzające i zwiększające koncentrację, szczególne miejsce powinny zajmować w diecie uczni i studentów. Warto także włączyć je do diety małych dzieci. Ich skład jest bardzo zdrowy, dlatego stanowią idealny zamiennik dla wszelkich cukierków bądź żelek.
W kuchni można wykorzystywać je na wiele sposobów. Najczęściej znajdują zastosowanie jako dodatek do domowych ciast, przede wszystkim dodawane są do serników. Nawet mała ich ilość zmienia ich smak i pozwala na uzyskanie niespotykanej słodkości. Równolegle można wykorzystać je do dekorowania wypieków. Rodzynki można również spotkać jako dodatek do ciasteczek. Coraz więcej osób decyduje się na ich wykorzystanie podczas przyrządzania śledzi.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest dodawanie rodzynek do porannych owsianek, granoli i jaglanek. Wówczas znacząco zwiększa się ich wartość odżywcza i pozwala na zwiększenie ich wartości odżywczych. Stanowią znakomite połączenie smaku i oferowanych wartości. Podwyższają ilość dostarczanej do organizmu energii. Mogą być również składnikiem potraw rybnych jak i tych tradycyjnych, które goszczą na stołach podczas najważniejszych świat katolickich. Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich paschy lub kutii.
Rodzynki - rodzaje, które wyróżniamy na rynku
Wśród rodzynek można wyodrębnić kilka rodzajów, odmian. Do wytworzenia najczęściej wykorzystywana jest odmiana winnych owoców Thompson, która charakteryzuje się nie posiadaniem pestek. Ich właściwości nie ustępują innym suszonym gronom. Choć najpopularniejsze są rodzynki koryntki i sułtańskie, to inne odmiany posiadają stałe grono swoich zwolenników. Pomiędzy sobą różnią się przede wszystkim rozmiarem, kolorem i przede wszystkim - smakiem.
Wskazujemy, czym charakteryzują się poszczególne odmiany:
- Rodzynki koryntki (greckie, koryntki) - cechują się posiadaniem małych rozmiarów (średnica nie przekracza 1 cm) i czarnej barwy. Pozyskiwane są z bezpestkowych, czerwonych winogron. Często są błędnie nazywane jako czarne porzeczki.
- Rodzynki smyrneńskie (do tej grupy zalicza się rodzynki sułtanki, damasceńskie, perskie) - posiadają średnie rozmiary. Te są bezpestkowe, słodkie, ich kolor przechodzi od złotego do brązowego. Posiadane przez rodzynki sułtańskie właściwości umożliwiają ich szerokie zastosowanie w cukiernictwie i przemyśle mleczarskim. Za złoty kolor tych bakalii odpowiada wykorzystanie dwutlenku siarki podczas ich konserwacji.
- Rodzynki chilijskie (rodzynki jumbo i golden) - odmiana wywodzi się z Chile i charakteryzuje się o wiele większymi rozmiarami, średnica jest większa niż 12 mm. Są idealne dla osób, które doceniają mniejszą słodkość tych bakalii, dominuje w nich kwaskowaty posmak. Dla wielu osób smak przypomina bardziej suszoną wiśnię niż grono. Odradzane jest ich stosowanie jako dodatku do deserów.
Na rynku można spotkać również rodzynki brazylijskie. Powstają na skutek wysuszenia miechunki jadalnej, a nie winogron. Miechunka umożliwia realne wsparcie dla funkcjonowania układu krwionośnego, zmniejsza ryzyko rozwoju przeziębień, jak i również odpowiada za wzmocnienie stawów i kości. Stąd też można je stosować zamiennie do rodzynek. Posiadają słodko-kwaśny smak, który stanowi nawiązanie do połączenia pomidora, pomarańczy, a także ananasa.
Na polskim rynku znajduje się cały szereg odmian. Przykładowo, dylemat: rodzynki hetmańskie czy sułtańskie należy indywidualnie rozstrzygać po uwzględnieniu posiadanych preferencji smakowych, a także sposobu wykorzystania. Obie wersje są porównywalne w smaku, jednak różnią się wielkością. W przypadku garści rodzynek pomiędzy posiłkami nie jest trudno wybrać, jednak przy wykorzystaniu ich do innych potraw należy zachować rozwagę. Różnicę pomiędzy słodkością a kwaskowatością mogą rzutować na końcowy efekt. Z pewnością warto próbować poszczególnych odmian.