Płatki owsiane
( ilość produktów: 39 )Ekologiczne płatki owsiane górskie, błyskawiczne, bezglutenowe, z dodatkami. Poznaj naszą wyjątkową ofertę!
Płatki owsiane to produkt niezwykle doceniany przez entuzjastów zdrowego odżywiania (ale nie tylko!). Przygotowana z nich owsianka to jedno z najpopularniejszych pomysłów na śniadanie – jest pożywna, na długo zaspokaja głód, a do tego pysznie smakuje. W naszym sklepie kupisz BIO płatki owsiane górskie, błyskawiczne, bezglutenowe oraz z dodatkami (np. żurawiną, siemieniem lnianym).
Oferujemy naturalne i certyfikowane produkty pochodzące od ekologicznych producentów, dzięki czemu możesz być pewien, że dokonasz bezpiecznych, zdrowych zakupów.
Płatki owsiane bezglutenowe BIO 1 kg
Płatki owsiane bezglutenowe bio 600 g - Bio Planet
- 1
- 2
Płatki owsiane - jakie wybrać?
Płatki owsiane produkowane są z owsa zwyczajnego i w sprzedaży występują w trzech odmianach:
- zwykłe - są najmniej obrobione, wymagają gotowania;
- górskie - dzięki większemu stopniu przetworzenia nie trzeba ich gotować, wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić do napęcznienia;
- błyskawiczne - poddane obróbce w największym stopniu, są gotowe do spożycia bez wcześniejszego przygotowywania (na zimno).
Płatki owsiane nie tylko do owsianki
Płatki owsiane są bardzo uniwersalnym produktem. Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowywania owsianek - owsiana baza oferuje fantastyczne możliwości, gdyż świetnie komponuje się z wieloma dodatkami. Można przyrządzić ją zarówno na słono, jak i na słodko. Doskonale smakuje z mlekiem krowim, jogurtem, kefirem bądź napojem roślinnym, owocami świeżymi bądź suszonymi, orzechami, masłem orzechowym czy miodem. Wielbiciele płatków owsianych komponują mnóstwo przeróżnych przepisów - np. na owsiankę zapiekaną lub nocną - dzięki czemu nie ma mowy o nudzie.
Płatki owsiane wykorzystuje się także jako dodatek do innych dań, z uwagi na swoje właściwości odżywcze często są składnikiem tzw. fit przekąsek. Świetnie sprawdzają się w wypiekach takich jak ciasteczka, batoniki oraz pieczywo, jak również w koktajlach, placuszkach, granoli oraz panierce.
Właściwości prozdrowotne
Dlaczego mówi się, że płatki owsiane są zdrowe? Przede wszystkim wynika to z obecności dużych ilości błonnika pokarmowego, który ma wielokierunkowe działanie w organizmie:
- pęcznieje pod wpływem wody, przez co zwiększa swoją objętość w żołądku i szybko zapewnia uczucie sytości;
- dzięki temu spowalnia także opróżnianie żołądka (zapewniając sytość na dłużej) oraz uwalniania glukozy do krwi, co z kolei wpływa na wolniejszy wzrost poposiłkowej glikemii (czyli stężenia cukru);
- usprawnia pasaż jelit (przesuwanie się treści pokarmowej), zapobiegając w ten sposób zaparciom i zaleganiu pokarmu; obniża poziom cholesterolu we krwi.
Ponadto płatki owsiane są źródłem zdrowych tłuszczów (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), białka, cynku, żelaza, magnezu oraz witamin z grupy B. Łyżka płatków owsianych (10 g) dostarcza około 37 kcal.
Płatki owsiane a indeks glikemiczny
Osoby chorujące na cukrzycę lub insulinooporność muszą kontrolować parametr - indeks glikemiczny. Płatki owsiane mogą być bezpiecznie spożywane przez takie osoby, jednak ważne jest, aby wiedzieć, w jaki sposób je przyrządzać. Suche płatki owsiane górskie to IG około 45, po ugotowaniu zaś wzrasta nawet do 60. Na zwiększenie indeksu wpływa gotowanie, dodatek mleka i dodatki takie jak banan czy owoce suszone.
Jeżeli chcesz przygotować owsiankę z jak najniższym IG, to zastosuj się do poniższych wskazówek:
- zamiast gotować płatki, zalej gorącą wodą do napęcznienia;
- zrezygnuj z dodatku mleka krowiego, możesz zastąpić je mlekiem owsianym, sojowym czy migdałowym albo fermentowanymi produktami mlecznymi - np. kefirem, jogurtem;
- skomponuj swoją owsiankę tak, aby znalazło się w niej źródło białka i tłuszczu - np. wspomniane produkty fermentowane, masło orzechowe;
- nie dodawaj owoców suszonych lub z puszki i tych z wysokim IG (jak banany, morele czy winogrona).