Jak suszyć banany? Domowe chipsy bananowe dla każdego
Banan jest uniwersalnym produktem spożywczym. Można go jeść nie tylko w surowej postaci, ale również suszonej. Chipsy owocowe, czyli ususzone plasterki bananów są doskonałym zamiennikiem niezdrowych, słonych przekąsek. Banan w postaci chipsów jest nie tylko smaczny i słodki, ale dodatkowo dostarcza do organizmu cenne witaminy i minerały, podobnie jak w przypadku świeżego produktu. Co warto wiedzieć o chipsach bananowych? Jak suszyć banany?
Banan - słodki owoc dla każdego!
Banan jest słodkim owocem, który charakteryzuje się wyrazistym smakiem. Uwielbiany jest nie tylko przez dzieci, ale również dorosłych, ze względu na miękki, soczysty miąższ. Owoc wyróżnia się również obecnością licznych witamin i minerałów, dzięki czemu jego zjadanie przynosi wiele korzyści dla zdrowia. Zjadany jest solo - jako przekąska, ale równie chętnie wykorzystuje się go do pieczenia ciast oraz miksowania warzywno-owocowych koktajli.
Jednym ze sposobów na przetworzenie banana jest ususzenie jego plasterków. Powstałe chipsy bananowe są bardzo smaczne i pożywne, a dodatkowo mogą zastępować niezdrowe przekąski, które niekorzystnie wpływają na wygląd sylwetki. Obecnie na półkach sklepowych dostępne są gotowe chipsy bananowe, jednak ich najzdrowszą wersję warto przygotować samodzielnie.
Jak suszyć banany? - proces powstawania chipsów bananowych
Chipsy bananowe występują pod postacią ususzonych plasterków bananów. Te suszone owoce pokryte są dodatkowo cukrem lub miodem lub przyprawami, dzięki czemu zyskują odpowiedni smak.
Coraz więcej osób interesujących się wartościową żywnością decyduje się na samodzielne przygotowywanie zdrowych przekąsek dlatego warto dowiedzieć się, jak suszyć banany, aby otrzymać smaczne i pożywne chipsy. Jednym z najlepszych sposobów na przygotowanie tego typu przekąski jest suszenie bananów w piekarniku.
Jak suszyć banany w piekarniku? Należy:
- przygotować kilka dojrzałych owoców, a następnie obrać je ze skórki,
- owoc banana należy pokroić na równe plasterki, nie grubsze niż 3 mm,
- przygotowane plastry należy rozłożyć na wcześniej przygotowanej blaszce, która została pokryta papierem do pieczenia,
- następnie blachę należy umieścić w piekarniku rozgrzanym do około 60 stopni Celsjusza.
Po upływie około kilku godzin surowe plastry banana zmieniają się w ususzone, smaczne i zdrowe chipsy bananowe.
Jak suszyć banany na kaloryferze? Jest to proces bardziej czasochłonny. Układamy wtedy owoce na pergaminie i przykrywamy gazą. Opcją dla wygodnych jest suszenie bananów w specjalnej suszarce.
Czy suszone banany są zdrowe? - właściwości chipsów bananowych
Chipsy bananowe są zdrową przekąską, niemniej jednak proces suszenia prowadzi do zwiększenia kaloryczności owocu. Przekąskę z pewnością warto spożywać na diecie redukcyjnej, jednak trzeba uważać na ilość zjadanych chipsów.
W 100 gramach suszonych bananów znajduje się:
Wartość odżywcza |
Ilość (podana w gramach) |
Liczba kalorii |
360 kcal |
Białko |
1,8 gram |
Węglowodany |
63 gram |
Tłuszcz |
30 gram |
Mimo wysokiej kaloryczności suszonych bananów, przekąska niesie wiele prozdrowotnych korzyści do organizmu, do których zalicza się:
- zwiększenie podaży potasu w diecie oraz witamin A, B, E i K,
- dostarczenie do organizmu cennych mikroelementów, takich jak magnez oraz wapń,
- dzięki zawartości witamin, suszone banany pozytywnie wpływają na regulowanie ciśnienia krwi,
- niwelują uciążliwe skurcze mięśni, które są spowodowane niedoborem magnezu oraz wapnia,
- usprawniają produkcję serotoniny, która odpowiedzialna jest za utrzymanie dobrego humoru i samopoczucia,
- redukują ilość stresu,
- pozytywnie oddziałują na koncentracje i funkcje poznawcze.
Suszone banany są zdrową przekąską. Chipsy bananowe mogą stać się świetnym zamiennikiem gotowych, słonych przekąsek, które dostarczają zbędnych kalorii oraz niekorzystnie wpływają na pracę organizmu.
Ile kalorii mają chipsy bananowe?
W 100g chipsów bananowych zawiera się 519 kcal, 58 g węglowodanów.
Przeczytaj także: