Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak suszyć owoce na zimę - na  słońcu, w piekarniku, w suszarce, a może inaczej?

2021-03-15

Jak suszyć owoce na zimę? Można to robić na kilka sposobów. Najprostszym sposobem jest suszenie suszarką do owoców. Bardziej tradycyjne sposoby to suszenie na słońcu, w piekarniku lub na sznurku.

Orzeźwiający smak i cudowny aromat owoców to powód, dla którego chcemy je jeść przez cały rok. W procesie suszenia zyskują one niesamowity zapach, aromat i niepowtarzalny smak. Możemy cieszyć się nim długo po letnich miesiącach!

Najpopularniejsze suszone owoce

Do suszenia nadają się wszystkie owoce. Najpopularniejsze to: jabłka, brzoskwinie, śliwki, gruszki, nektarynki, morele, truskawki i winogrona. Do naszych ulubionych przysmaków należą też egzotyczne specjalności: banan, ananas czy kiwi. Smakosze suszonych owocowych rarytasów lubią także: żurawinę, wiśnie, jagody. Owoce leśne typu: maliny, poziomki, borówki też można wysuszyć i spożywać jako słodką przekąskę o wiele zdrowszą od popularnych słodyczy. 

Przeczytaj także: 

Jak suszyć śliwki?

Suszone śliwki to doskonale poprawiają smak bigosu, są również składnikiem wigilijnego kompotu i musli, które jest śniadaniowym przysmakiem. To doskonałe źródło błonnika (wspierają procesy trawienne), witaminy A, żelaza i fosforu. Mają właściwości przeczyszczające. Śliwki po wysuszeniu mają swój charakterystyczny zapach i smak. 

Przygotowanie owoców

  • Przed przystąpieniem do suszenia należy usunąć ogonki, liście i pestki. 
  • Owoce przeznaczone do suszenia muszą być dojrzałe i zdrowe. Nie wolno w ten sposób przedłużać trwałości owoców, na których pojawiała się pleśń. Przed suszeniem 
  • śliwki można namoczyć w miodzie lub blanszować w gorącej wodzie i usunąć ze skórki woskowy nalot. 

Piekarnik, słońce, nitka

Śliwki należy ułożyć gęstej, metalowej kratce lub blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem i wstawić do elektrycznego piekarnika w temperaturze 55 - 60 st. C (nie może przekraczać 70 st. C). Suszone śliwki uzyskujemy po dobowym pobycie w piekarniku. Śliwki można też suszyć na słońcu i w suszarce. Jak suszyć owoce na słońcu? Aby wysuszyć śliwki, należy je ułożyć na kocu lub ściereczce. Można także nawlec na nitkę, jak suszone grzyby. Proces suszenia zajmuje 5 - 6 dni.

Jak suszyć jabłka, aronię, jagody goi?

Świąteczne jabłuszka

Suszone jabłka kojarzą się ze zdrowymi chrupkami i świętami Bożego Narodzenia. Do suszenia jabłek w suszarce należy wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w krążki, ewentualnie posypać cynamonem. Można obrać skórkę, ale nie jest to konieczne. Suszone jabłka mają w sobie zaledwie 20% wody. Jest w nich więcej potasu, magnezu, błonnika i żelaza niż w świeżych owocach. 

Jesienno-zimowa aronia

Suszona aronia jest znakomitym dodatkiem do jesiennej lub zimowej herbatki. Jest jednym z najzdrowszych owoców świata - udowodniono, że jej spożycie zapobiega rakowi i chronić przed przerzutami. Aronię można suszyć na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Idealna temperatura suszenia aronii to  70 st. C, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach.  

Przeczytaj także: Suszona aronia - właściwości zdrowotne i zastosowanie w kuchni

Superfood - jagody goji

Jagody goi najlepiej suszyć na słońcu przez dwa tygodnie. Suszone jagody goi wspomagają odchudzanie, ponieważ cechują się dużą zawartością błonnika – dają uczucie sytości i sprawiają, że głód jest rzadziej odczuwalny. Są uznawane za zdrową przekąskę, ponieważ zawierają żelazo, potas, magnez i błonnik.

Jak ususzyć owoce na choinkę - plasterki pomarańczy

Grudzień i święta nieodłącznie kojarzą się z pomarańczami. Dekoracja z pomarańczy i goździków to niemal symbol cudownych świątecznych dni i jeden z najważniejszych zapachów świąt. Cytrusy to jedne z najpiękniejszych i naturalnych ozdób choinkowych.

Przeczytaj także: 

Najprostszym sposobem na suszenie pomarańczy na choinkę jest pokrojenie ich na plasterki i włożenie do piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Można je wysuszyć także na kaloryferze lub suszarce. Temperatura piekarnika to 100°C, czas ok 3 - 4 godziny, z tym że co pół godziny trzeba odwrócić plasterki. Drzwi piekarnika można lekko uchylić. Z kolei suszenie pomarańczy w suszarce zajmuje około 4 godzin.

Pomarańcze suszy się ze skórką, która dodaje uroku ozdobie. Wyglądają bardzo dekoracyjnie jako suszone owoce. Plastry powinny mieć grubość 5 - 8 mm. Przed pieczeniem w piekarniku można posypać plastry cukrem – zrobi się elegancka glazura.

Jak suszyć owoce w suszarce?

Suszarka do owoców to bardzo pożyteczne urządzenie. Dzięki niej można samodzielnie stworzyć owocowe przekąski, zestawić sobie dowolną mieszankę ulubionych przysmaków. Owoce przeznaczone do suszenia należy pokroić, ułożyć na suszarce tak, aby się nie dotykały. Trzeba jedynie pamiętać o optymalnym czasie suszenia dla poszczególnych owoców.

Odpowiednie suszenie owoców pomaga zachować ich smak i wartości odżywcze. Własnoręcznie przygotowany susz owocowy nie zawiera konserwantów, zachowuje więcej składników odżywczych i zdrowotnych oraz ma naturalny, cudowny roznoszący się po mieszkaniu aromat.

Jeśli jednak nie mamy na to czasu, warto skorzystać z gotowych ekologicznych produktów. Są one tak samo wartościowe jak przygotowane samodzielnie.

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Aronia sok 100% bio bez cukru 500 ml

Aronia sok 100% bio bez cukru 500 ml

28,80 zł brutto/1szt.576 pkt.(0,06 zł / ml brutto)
pixel