Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Co można zrobić z orzechów - 6 prostych i szybkich przepisów na orzechowe przekąski i nie tylko 

2021-03-16
Co można zrobić z orzechów - 6 prostych i szybkich przepisów na orzechowe przekąski i nie tylko 

Co zrobić z orzechów i dlaczego warto wprowadzić je do kuchni? To bogactwo energii, białka, witamin, minerałów oraz kwasów omega-3. Ich regularne spożywanie pozytywnie wpływa między innymi na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i sercowo-naczyniowego. To nie jedyne zalety, ponieważ do tego wszystkiego są po prostu pyszne. Pasują do wielu dań, zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Poniżej znajdziesz kilka propozycji!

Wysuszone i prażone

Nierzadko przepisy wymagają specjalnego przygotowania orzechów, na przykład prażenia i pozbycia się z nich skórki. Odmiany włoskie, aby nadawały się do spożycia po zerwaniu, należy najpierw wysuszyć.

Jak suszyć orzechy włoskie?

W tym celu najlepiej rozłożyć je na materiale lub wsypać do wiklinowego koszyka i pozostawić w suchym, ciepłym miejscu z odpowiednią wentylacją, np. na słońcu, na poddaszu czy w okolicach grzejnika. 

Jak uprażyć orzechy?

Aby uprażyć orzechy włoskie wrzuć je na mocno rozgrzaną patelnię (bez dodawania tłuszczu) i podpiecz, aż równomiernie zbrązowieją. Pamiętaj o regularnym przemieszaniu. Możesz też uprażyć je w piekarniku - nagrzej go do 180 st. C i piecz przez 5-7 minut. Z prażonych kawałków łatwo pozbędziesz się skórki, która nadaje gorzkiego smaku. Orzechy w takiej formie to fantastyczny pomysł na szybką, energetyczną przekąskę.

Jak zrobić masło orzechowe?

Standardowe masło orzechowe produkuje się z orzeszków ziemnych, choć wykorzystuje się także inne orzechy, np. laskowe, nerkowca lub orzechy brazylijskie. Charakteryzuje się kremową konsystencją i pysznym smakiem. Dobrej jakości masło będzie posiadać w swoim składzie 100% orzechów. Ponieważ jest bardzo łatwe do przygotowania, niesamowicie szybko można wykonać je samodzielnie we własnej kuchni. 

W tym celu około 2,5 szklanki prażonych orzeszków ziemnych (bez soli) zblenduj na najwyższych obrotach. Jeśli masa wyda ci się zbyt sucha, możesz dodać do niej 2 łyżki ulubionego oleju. Masło jest gotowe zaledwie po kilku minutach miksowania! W tej formie możesz przełożyć je do słoika i używać w sposób, który lubisz najbardziej.

Krem à la Nutella

Co takiego można zrobić z orzechów, za co pokocha je każdy łasuch? Ten smak zna chyba każdy, niestety popularny krem czekoladowy produkowany jest z użyciem ogromnej ilości cukru oraz z dodatkiem oleju palmowego. Na szczęście przygotowanie domowej, o wiele zdrowszej, wersji kremu à la Nutella to nic trudnego! 

Jak zrobić domową „Nutellę”? Podstawową wersję przygotujesz z wykorzystaniem czekolady wegańskiej. W zależności od preferencji smakowych stwórz odpowiednią dla siebie proporcję wersji mlecznej i gorzkiej, np. po 150 g obu. Ponadto przygotuj:

  • 250 g orzechy laskowe,
  • 1 łyżkę kakao,
  • 3 łyżki cukru pudru lub miodu (jeśli nie potrzebujesz aż tak słodkiego kremu, zrezygnuj z tego punktu),
  • ok. 30 g oleju kokosowego.

Podprażone i obrane orzechy zblenduj na gładki płyn. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą wlej do masy orzechowej, dodaj również resztę składników. Ponownie zmiksuj aż do otrzymania gładkiego kremu. Gotowe! Masę przełóż do słoika i odstaw do stężenia. 

Krem orzechowo-czekoladowy w wersji „raw”

Możesz przygotować również wersję bez czekolady oraz oleju. Potrzebne składniki to:

  • 100 gramów orzechów laskowych (prażonych i obranych),
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1/4 szklanki syropu z agawy (może być także syrop klonowy, z daktyli lub miód),
  • 6-10 łyżek mleka (jak najbardziej możesz użyć napoju roślinnego w wersji wegańskiej).

Orzechy zblenduj, następnie dodaj pozostałe składniki i ponownie zmiksuj. I już! Przepyszny krem czekoladowo-orzechowy gotowy!

Przepis na blok czekoladowy 

Blok czekoladowy to pomysł na niezwykle szybki i prosty w wykonaniu deser. Do jego wykonania będziesz potrzebować:

  • 400 g herbatników,
  • 200 g orzechów włoskich,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki kakao,
  • 100 g cukru kokosowego (lub innego słodzika).

A teraz:

  1. Połam herbatniki na małe kawałki i wymieszaj z rozdrobnionymi orzechami. 
  2. Mleko połącz z cukrem i kakao, całość zagotuj. Dodaj masło i ciągle mieszając, rozpuść je. 
  3. Wlej masę do herbatników z orzechami i wymieszaj.
  4. Całość wyłóż na folię spożywczą, uformuj wałek i zawiń. Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Stwardniały blok możesz pokroić na kawałki.

Orzechówka na żołądek - jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego? 

Co jeszcze można zrobić z orzechów? Mamy coś w wersji dla dorosłych. Charakteryzuje się mocnym smakiem i charakterystycznym zapachem, ale potrafi zadziałać lepiej niż nie jedne krople żołądkowe. Stosuje się ją właśnie przy dolegliwościach związanych z niestrawnością lub innymi problemami żołądkowymi. Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego? Jej podstawą są jeszcze niedojrzałe owoce tego drzewa. Należy zebrać je w okolicach czerwca i lipca, czyli wtedy, kiedy są jeszcze zielone i miękkie. 

  1. Orzechy umyj i osusz, a następnie pokrój je w ćwiartki lub ósemki (możesz je też zmiażdżyć).
  2. Wypełnij nimi ¾ słoika (o wybranej przez siebie pojemności).
  3. Zalej spirytusem i przegotowaną wodą w proporcji 1:1, tak, aby całkowicie przykryć surowiec.
  4. Pozostaje czekać - zakręcony słoik odstaw na mniej więcej 3 miesiące. Po tym czasie zlej nalewkę do szklanej butelki i odstaw na kolejne 3-6 miesięcy.

Jak stosować? W razie potrzeby zaleca się podawanie 1 łyżeczki do 3 razy dziennie. Najlepiej rozpuścić ją w ½ szklanki wody. Nalewka przeznaczona jest tylko dla dorosłych.

Jedz orzechy!

To fantastyczny dodatek do naprawdę wielu deserów. Wykorzystasz je również do przygotowania eleganckiego tortu orzechowego, tradycyjnych rogali marcińskich, a także popularnego orzechowca czy miodownika z kaszą manną. Warto wzbogacać przekąski orzechami, ponieważ dostarczają one mnóstwa niezbędnych składników, a do tego nadają wspaniałego smaku!

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Orzechy włoskie BIO 1 kg

Orzechy włoskie BIO 1 kg

50,70 zł brutto/1szt.
Orzechy nerkowca BIO 1 kg Okazja

Orzechy nerkowca BIO 1 kg

50,30 zł brutto/1szt.Najniższa cena z 30 dni przed obniżką: 44,60 zł/1szt.+12% Cena regularna: 57,20 zł brutto/1szt.-12%
Orzechy brazylijskie bio 150 g

Orzechy brazylijskie bio 150 g

13,10 zł brutto/1szt.262 pkt.
pixel