Jak zrobić pyszny krem z masła orzechowego? Nie tylko do tortu! 11 ciekawych inspiracji
Wydawałoby się, że masło orzechowe to kaloryczna bomba, przekąska, która zniszczy nasz proces odchudzania. To mit, który warto odrzucić, biorąc pod uwagę współczesną naukę. Jest czymś oczywistym, że nie ma cudownych diet odchudzających, które od razu dadzą nam wymarzoną sylwetkę. Autorzy i zwolennicy poszczególnych diet zachęcają nas do wyrzekania się wielu produktów, smakołyków, do których jesteśmy przyzwyczajeni i ciężko jest nagle przestać je jeść. Organizm domaga się „zakazanego”, a przecież ulubionego do tej pory produktu, zmysły nie dają spokoju, tak bardzo chcemy sięgnąć po ulubiony smakołyk.
Na przekór mitom
Jaka jest rada na taki dylemat? Przestać wierzyć gwiazdom portali społecznościowych i czytać strony medyczne, gdzie radzą specjaliści. Trzeba poznać ulubione produkty, doczytać o ich właściwościach. Uwierzyć nauce, badaniom uniwersyteckim, a nie komercji. Znacznie na tym zyskamy zdrowotnie i nie będziemy musieli rezygnować ze swoich ulubionych przekąsek. Wyjątkiem są chipsy, zupki/sosy w proszku, galaretki (słodkie), żelki, napoje słodzone, wysoko przetworzone wędliny, kupione w sklepach ciasta z kremem, tłuszcze trans i alkohole. Właściwości pozostałych produktów najlepiej poznać i wybierać z rozsądkiem. Podobnie jest z masłem orzechowym. Narosło wokół niego wiele mitów czy wręcz przekłamań. Pora więc wyznać prawdę i podać kilka ciekawych przepisów na wykorzystanie tego smakołyku.
Masło orzechowe na diecie odchudzającej? Brzmi nieprawdopodobnie
Według niektórych dietetyków masło orzechowe jest istotnym elementem w diecie odchudzającej. Biorąc pod uwagę fakty udowodnione przez naukowców i odrzucając znane mity na temat tłuszczów i odchudzania, należy stwierdzić, iż masło orzechowe może stać się atrakcyjnym dodatkiem do codziennego jadłospisu i elementem zdrowej, zrównoważonej diety. Tuczące, pozbawione witamin i walorów odżywczych? Bzdura i nieprawda!
Czym jest masło orzechowe?
Masło orzechowe jest wyrobem spożywczym robionym z orzechów poddawanych prażeniu w temperaturze ponad 200 stopni. Najczęściej jest produkowane z orzechów arachidowych, co wpływa na jego niską cenę. Można je wykonać z każdego rodzaju orzechów, np.: z nerkowców, czy migdałów. Masło orzechowe musi być doskonałej jakości. Najlepsze zawsze są masła domowe wykonane z orzechów z dużą zawartością kwasów omega 3. Jeżeli ten warunek nie jest spełniony, to produkt dostarczy jedynie pustych kalorii.
Wartościowe składniki masła orzechowego
Masło orzechowe zawiera pełnowartościowe białko. I właśnie z tego powodu powinno być składnikiem diety wegańskiej i wegetariańskiej, a także wejść do jadłospisu sportowców.
Orzechy zawierają ogromną ilość przeciwutleniaczy, które sprzyjają pracy serca – regularne ich spożywanie zapobiega udarom i chorobom serca. Przeciwutleniacze odpowiedzialne są także za regulację odpowiedniego poziomu cukru we krwi, co pomaga w zmniejszeniu ryzyka zachorowania na cukrzycę.
Cudowny krem orzechowy
Utrwaliło się ludzkiej pamięci, że należy stronić od orzeszków, bo są wysokokaloryczne. Tyle że nie wszystkie tłuszcze są złe dla zdrowia i sylwetki. Masło orzechowe jest bogate w nienasycone tłuszcze, które ułatwiają spalanie tkanki tłuszczowej oraz skutecznie zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w obszarze talii poprzez przyspieszone spalanie. Dzięki temu możemy pozbyć się kilku niechcianych kilogramów. Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Bostońskim wykazały, że kobiety, które jadły masło orzechowe dwa lub więcej razy w tygodniu, szybciej traciły na wadze niż te, które wyeliminowały je ze swojej diety! Wpływ na taki wynik miał fakt, że pierwsza grupa zastępowała wysokokaloryczne przekąski masłem, natomiast druga grupa spożywała chipsy, czekoladowe ciastka czy batony. Ponadto masło orzechowe wiąże wodę, pęcznieje w żołądku, co poprawia metabolizm i zwiększa uczucie sytości.
Zawartość błonnika
Kolejnym plusem masła, zwłaszcza wykonanego z migdałów, jest duża zawartość błonnika. Dieta bogata w błonnik obniża stężenie glukozy we krwi, usprawnia perystaltykę jelit, redukuje poziom cholesterolu całkowitego i trójglicerydów we krwi oraz poprawia gospodarkę węglowodanową.
Tłuszcze zdrowe i niezdrowe
W dyskusji często pojawia się problem tłuszczów zdrowych i niezdrowych. Tłuszcze nienasycone (takie jak w maśle orzechowym) są konieczne w diecie i nie powinno się z nich rezygnować. Umiarkowane spożywanie tłuszczów nienasyconych może przyczyniać się zrzucenia upiornych zbędnych kilogramów. Tłuszcze nienasycone obniżają poziom cholesterolu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca i zawałów. Tłuszcze nienasycone dają uczucie sytości i to przez dłuższy czas. Dzięki temu spożywamy mniej posiłków i niezdrowych przekąsek, co jest korzystne dla zdrowia i figury. Jedząc krem z masła orzechowego, powinno się oczywiście zachować umiar.
Niebezpieczne dla zdrowia są tłuszcze nasycone, które zwiększają ryzyko chorób układu krwionośnego i podnoszą poziomu cholesterolu.
Zawartość tryptofanu – na pracę mózgu
Masło orzechowe dostarcza dużo energii przez wysoką zawartość aminokwasu – tryptofanu. Wpływa on na zdolność koncentracji i poprawia pracę mózgu. Dlatego omawiany produkt polecany jest osobom aktywnym fizycznie, przemęczonym i pracującym umysłowo.
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę E
Masło orzechowe jest bogate w witaminę E, która zabezpiecza komórki ciała przed oddziaływaniem wolnych rodników. Jest znana jako witamina płodności i młodości. Należy do antyoksydantów, usuwa z organizmu wolne rodniki, co opóźnia proces starzenia się skóry. Witamina E jest odpowiedzialna za wytwarzanie nasienia u mężczyzn oraz za prawidłowy rozwój płodu u kobiet. Dodatkowo świetnie działa na nasz wzrok oraz przeciwdziała zakrzepom. Nawet 30 gramów pasty orzechowej pokrywa dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Moc witamin w orzeszkach
Orzeszki arachidowe (nazywane również ziemnymi), z których najczęściej powstaje masło orzechowe o kremowej konsystencji, są źródłem witamin i minerałów niezbędnych dla naszego organizmu. Wśród witamin zawartych w takim kremie należy wymienić witaminy z grupy B i witaminę E. Warto wiedzieć, że masło orzechowe zawiera również niezwykle cenną niacynę, która odpowiada za efektywną pracę układu pokarmowego i nerwowego, oraz równie ważny kwas foliowy. Ten ostatni usprawnia funkcjonowanie układu trawiennego i nerwowego, spełnia ważne funkcje w okresie dojrzewania i rozwoju człowieka już od najmłodszych lat, ale przede wszystkim jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju płodu, bo zapobiega wadom cewy nerwowej.
Białko dla sportowca
Białko jest budulcem masy mięśniowej oraz neutralizuje szkodliwe działanie stresu oksydacyjnego. Każdy sportowiec zmaga się ze stresem na treningach czy zawodach. Nie chodzi tu tylko o ten związany ze stanem psychicznym, ale również stres oksydacyjny. Uzupełnienie białka przyczynia się do neutralizowania wolnych rodników, które go powodują. Z uwagi na tak ważne funkcje w organizmie, białko obok węglowodanów i witamin z grupy B (w które również bogate jest masło orzechowe) powinno stanowić ważny element diety wszystkich sportowców i osób aktywnych. Pasta orzechowa jest jednym najlepszych źródeł białka. Dlatego błędem jest niewłączenie jej do swojej diety przez sportowców.
Witaminy z grupy B i serotonina
Witaminy z grupy B odgrywają ogromną rolę w metabolizmie energetycznym sportowców. Pomagają utrzymać optymalną wydolność organizmu, poprawiają zdolności adaptacyjne organizmu, zwiększają produkcję energii. Pozytywnie wpływają na pracę układu odpornościowego i nerwowego.
Masło orzechowe podnosi poziom serotoniny, która mniejsza łaknienie, niweluje uczucie zmęczenia i poprawia nastrój. Powoduje, że czujemy euforię zbliżoną do tej odczuwalnej po treningu. Dzięki serotoninie jedzenie go uszczęśliwia człowieka jak zjedzenie czekolady, a jest znacznie lepsze dla naszego zdrowia.
Bez niezdrowych smakołyków
Włączenie pasty orzechowej w dietę pozwala zaspokoić potrzebę spożywania niezdrowych smakołyków. Dzięki temu dostarczamy organizmowi witaminy, minerały i białko zawarte w orzechach. Nasze kubki smakowe szybko akceptują krem. Przy aktywności fizycznej i spożywaniu niewielkich posiłków, efekt odchudzający może być pozytywnym zaskoczeniem. To wspaniały zamiennik chipsów czy batoników. Tak samo słodkie, a zdecydowanie zdrowsze.
Jak jeść masło orzechowe?
Tradycja spożywania kremu z masła pochodzi z USA, gdzie jest ono prawdziwym przysmakiem dodawanym do wielu posiłków, nie tylko śniadaniowych. Silnie zakorzeniła się również w niektórych europejskich krajach, np.: w Holandii. W Polsce już od jakiegoś czasu produkt zdobywa popularność jako smarowanie do kanapki czy składnik sosu. Doskonale komponuje się z ciastami, kremami, zarówno z daniami słonymi, słodkimi, pikantnymi czy łagodnymi. Jak widać – ma wszechstronne zastosowanie. Niektórzy łączą go także z kajmakiem czy bitą śmietaną.
Niechciane składniki masła orzechowego ze sklepu
Zawsze należy wybierać towar o jak największej zawartości orzechów. Według naukowców z Harvard Medical School w USA, spożywanie niewielkiej porcji pięć razy w tygodniu o połowę obniża ryzyko zawału serca.
Masło orzechowe nie może mieć cukru, składa się wyłącznie z przetartych orzechów. Istnieją także odmiany wyprodukowane z solonych, prażonych orzechów, które absolutnie nie zaliczają się do zdrowej diety i należy ich unikać. Kupując krem, trzeba dokładnie czytać etykiety. Producenci lubią dorzucać dodatki, które z tego zdrowego produktu robią niezdrową przekąskę. Dodają syrop glukozowy i olej palmowy. Jeżeli zawartość orzechów wynosi 50-60%, to jest to produkt złej jakości. Niedopuszczalne są także cukier i sól. Prawdziwe masło orzechowe składa się w 100% z orzechów i nie potrzebuje żadnych uzupełniaczy smaku.
Rodzaje masła orzechowego
Masło orzechowe nie jest jednolitym produktem. Jego rodzaj zależy od użytych orzechów. Masło z nerkowców wyróżnia się dużą zawartością żelaza, które jest ważnym czynnikiem odgrywającym rolę w procesach krwiotwórczych. Jest szczególnie polecane tym, którzy cierpią na anemię. Ponadto ma w sobie cynk, magnez i miedź, które wpływają korzystnie na paznokcie, włosy i skórę. Z uwagi na mniejszą zawartość kaloryczną, masło to będzie świetnym wyborem dla osób stosujących diety odchudzające.
Z kolei masło orzechowe z migdałów jest skarbnicą wapnia. Zawiera go dwa razy więcej niż mleko. I choćby ze względu na zawartość wapnia jest to produkt, który na stałe powinien znaleźć się w jadłospisie wegetarian i wegan. Jest polecane także sportowcom, ponieważ zawiera dużą zawartość argininy, poprawiającej wydolność mięśni.
Masło z orzechów włoskich to coś wyjątkowego – jako jedyne ma odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jest wyjątkowo ważne dla ludzi, którzy z różnych powodów nie jedzą mięsa i ryb. To roślinny skarbiec zawierający najcenniejsze kwasy tłuszczowe. Pasta jest świetnym źródłem selenu, czyli wskazuje działanie antynowotworowe. Przeciwdziała nowotworowi prostaty.
Dla osób pracujących umysłowo zalecane jest masło z orzechów brazylijskich, ponieważ zawiera najwięcej magnezu. Dla planujących potomstwo polecane jest masło z orzechów laskowych, ponieważ zawiera witaminę E, witaminę, B3 oraz mangan.
Gdzie kupić masło orzechowe?
Najzdrowsze masło orzechowe musi mieć 100% orzechów i żadnych innych dodatków. Trzeba przyznać, że w sklepach trudno jest znaleźć takie masło. Warto go szukać w sklepach ze zdrową żywnością (stacjonarnych lub internetowych). Na szczęście łatwo można też zrobić je samodzielnie. Potrzebny jest jedynie mocny blender.
Krem z masła orzechowego domowej produkcji na pewno nie ma żadnych zbędnych i szkodliwych składników, a więc jest zdrowe i ma takie składniki jak orzechy, z których powstało.
Niższy indeks glikemiczny posiłków
Orzechy obniżają ładunek glikemiczny posiłku. Podczas komponowania posiłku, który zawiera węglowodany (np. owoce, ryż, kasza, makaron), dobrze jest dodać łyżkę masła orzechowego lub dosypać kilka orzechów. Przed treningiem posiłek powinien mieć niski ładunek glikemiczny, aby energia dostarczona wraz z jedzeniem była stopniowo uwalniana podczas treningu.
Zawarty w maśle orzechowym tłuszcz spowalnia przyswajanie węglowodanów, to zaś prowadzi do zmniejszenia wyrzutów insuliny. Ma to ogromne znaczenie dla diabetyków, którzy muszą stosować restrykcyjną dietę. Krem z masła orzechowego może być stosowane przez osoby zmagające się z cukrzycą. Oczywiście, zawsze należy zapytać lekarza o to, czy masło orzechowe jest odpowiednie dla danej osoby. Informacja w artykule nie jest poradą medyczną. To ogólna wiedza.
Przeciwwskazania do stosowania
Masło orzechowe zrobione z orzechów arachidowych ma w swoim składzie duże ilości tłuszczów – przede wszystkim omega-6, które w niewłaściwych proporcjach, czyli nadużywane, mogą mieć działanie pronowotworowe i prozapalne. Analizując sposób żywienia Polaków, naukowcy zauważyli, mocno zaburzony stosunek kwasów omega-3 do omega 6 w kierunku nadmiernego spożycia kwasów omega-6. Może mieć to spore znaczenie w profilaktyce chorób autoimmunologicznych, chorób o podłożu zapalnym oraz schorzeń kardiologicznych.
Z tym właśnie powodów masło z orzechów arachidowych nie jest dobrym produktem dla osób borykających się z powyższymi chorobami. Lepszą opcją będzie masło wykonane z orzechów włoskich. Optymalna ilość w diecie osoby, która odchudza się, to 1-2 łyżeczki.
Pastę można zjeść ze względu na bogactwo składników odżywczych, ale należy zachować racjonalny umiar, a w razie wątpliwości zapytać dietetyka o poradę. Polacy, którzy pokochali ten produkt, często przekraczają zalecane dawki, co niestety czasami ma skutki uboczne.
Z czym warto spożywać masło orzechowe? Dodatki i przepisy
Masło jest bogate w tłuszcze, białka i węglowodany. Tłuszcze możemy mieszać z warzywami i węglowodanami. Jednak nie należy ich łączyć z innymi tłuszczami. Dodanie pasty z orzechów do smażonego mięsa jest kiepskim pomysłem.
Zatem z czym podawać masło orzechowe? Rewelacyjnym dodatkiem będą owoce, m.in. banany, truskawki i jabłka. Krem jest również wspaniałym smarowaniem do kanapek. Aby kanapka ta była zdrowa, powinniśmy unikać jasnego pieczywa, które wypiekane jest z maki pszennej. Polecane jest pieczywo wieloziarniste i razowe, wypiekane z mąki żytniej (bogata w żelazo i potas) lub mąki gryczanej (cechuje je niski indeks glikemiczny). Dobrym wyborem jest pieczywo orkiszowe, które zawiera sporo błonnika i pomaga dbać o linię.
Masło orzechowe możemy dodawać również do jaglanek i owsianek i delektować się niezwykłym, kremowo-orzechowym smakiem. Warte polecenia są połączenia z warzywami, np.: z ziemniakami lub marchewką. Niestandardowy mix smaków zapewnia masło orzechowe z pomidorem! Taki duet kulinarny zapoczątkowany został w USA.
Pastę można spożywać również jako nadzienie do naleśników lub stosować jako dodatek do:
- niektórych dań kuchni indyjskiej, chińskiej,
- lodów,
- sosów sałatkowych,
- koktajli,
- ciastek,
- wytrawnych sosów.
Najlepsze orzechowe przepisy kulinarne
Domowe masło orzechowe
Plusem przygotowania masła w domu jest to, że możemy zrobić dowolną ilość smakołyku i sami wybrać rodzaj orzechów. Jest to bardzo ważne dla osób mających uczulenie na konkretny ich rodzaj. Nie martwimy się też zanieczyszczeniem linii produkcyjnej. Wystarczy zblendować orzechy i już mamy gotowe masło – bez wychodzenia z domu. Koszt domowego masła to cena orzechów. Wielkość kawałków można dostosować do swoich preferencji. Krem przygotowany samodzielnie będzie w 100% naturalny i zdrowy, bez szkodliwych cukrów i konserwantów.
Krem z masła orzechowego
Do wykonania potrzebujemy niewiele – 300 gramów orzechów. Należy je uprażyć, a potem zmiksować na wolnych obrotach, aż wydobędzie się z nich naturalny olej i powstanie jednolita kremowa masa. W czasie miksowania od czasu do czasu zatrzymujemy mikser i zbieramy orzeszki ze ścianek. Odpoczynek jest ważny dla miksera, ponieważ dzięki temu unikamy przegrzania urządzenia.
Opcjonalnie można do masy dodać miód, cynamon, wiórki kokosowe lub sól. Gotową masę przekładamy do słoiczka i przechowujemy w zacienionym miejscu do miesiąca. To wspaniały dodatek do dań orientalnych, ciasteczek, czy naleśników.
Przepis na krem z masła orzechowego II
To krem przeznaczony bardziej do wypieków niż do smarowania kanapek. Do jego wykonania potrzebujemy:
- 280 g masła orzechowego gładkiego w temperaturze pokojowej
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru pudru
- 60 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
- Masła i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do puszystości.
- Dodajemy kremówkę i jeszcze przez chwilę ubijamy.
Kremem możemy przekładać ciasta, ciastka i naleśniki.
Masa z masła orzechowego
Masło orzechowe może być bazą do różnych potraw. Świetnie nadaje się do wykonania masy, którą przekłada się torciki, tarty i tarteletki. Taka masa ma wiele zastosowań, np.: jako cudowny deser w pucharku. Wystarczy dodać banany. Do przygotowania specjału potrzebujemy czterech składników:
- 200 gramów masła orzechowego
- szklanka śmietanki kremówki 30 % - 250 g
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki erytrytolu
Do zrobienia masy najlepsze jest masło orzechowe z orzechów arachidowych, orzechów nerkowca lub orzechów włoskich. Z orzechów laskowych może być zbyt gorzkie. Zanim odważymy potrzebną ilość masła, trzeba zamieszać je, aby olej połączył się z miazgą.
- W szklanym lub metalowym naczyniu umieszczamy serek mascarpone i dokładamy masło. Wszystko razem mieszamy.
- Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem w wysokim naczyniu. Zaczynamy od małych obrotów, by nie zachlapać rzadką śmietanką całej kuchni. Stopniowo zwiększamy moc miksera, aż do maksymalnej.
- Gdy śmietanka napuszy się i przestanie chlapać, dodajemy łyżkę słodzika. Miksujemy śmietankę przez chwilę nadal na najwyższych obrotach, a następnie dosypujemy drugą łyżkę erytrytolu. Potem dodajemy kolejne dwie łyżeczki.
- Śmietankę ubijamy jeszcze przynajmniej minutę. Śmietanka powinna być sztywna i puszysta a słodzik całkowicie w niej rozpuszczony. Śmietanka 36%, ubija się szybciej niż ta 30%. Nie trzeba też dodatkowo schładzać jej w zamrażalniku. Śmietankę 30 należy dodatkowo "przymrozić" przed ubijaniem w zamrażalniku. Wystarczy 30 minut – nie może się ona zamrozić. Delikatnie dodajemy ubitą śmietankę do pozostałych składników i mieszamy.
Krem z masła orzechowego i mascarpone
To super deser dla małych i dużych. Jest łatwy i szybki do przygotowania. Aby go wykonać, potrzebujemy:
- cukier wanilinowy 2 łyżeczki
- serek mascarpone
- masło orzechowe
- 0.5 szklanki śmietany Kremówka
- 0.5 szklanki orzechów arachidowych
- Orzechy siekamy i prażymy na suchej patelni.
- Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
- Serek wkładamy do miseczki, dodajemy cukier wanilinowy i masło orzechowe. Miksujemy wymienione składniki.
- Delikatnie wymieszamy ze śmietaną, wkładamy do pucharków, posypujemy orzechami, schładzamy.
Krem mascarpone z masłem orzechowym
Znakomicie pasuje do ciasta marchewkowego i tortu bezowego. To świetna opcja dla osób, które nie przepadają za zbyt słodkimi wypiekami i bardziej gustują w połączeniach słono-słodkich. Do jego przyrządzenia potrzebujemy następujących składników:
- 300 g mascarpone
- 400 ml śmietanki 30%
- 120 g masła orzechowego
- 40 g cukru pudru
- Do wysokiego naczynia przekładamy mocno schłodzoną śmietankę, mascarpone oraz cukier puder i miksujemy przez około 4 minuty – masa powinna być gęsta o bardzo kremowej konsystencji. Masa nie powinna być zbyt sztywna.
- Następnie do kremu dodajemy masło orzechowe i ponownie ubijamy przez około minutę do momentu, aż masa będzie gęsta oraz gładka.
Gotowy krem można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Będzie smakowitym dodatkiem do ciastek, torcików, tart. Możemy posmarować nim gofry, naleśniki czy babeczki.
Przepis na szybki krem z masła orzechowego fit
Specjał przygotowuje się z naturalnych orzechów, czyli pozbawionych soli i wszelkiego rodzaju posypek.
- Orzeszki ziemne umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i prażymy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. W połowie czasu mieszamy orzeszki, by się nie przypaliły - w przeciwnym razie domowe masło będzie gorzkie.
- Blendujemy orzechy – najpierw zmieniają się w mąkę, a potem w masło. I gotowe.
Krem do ciasta
Krem na bazie masła orzechowego jest doskonały do przekładania i dekoracji ciast biszkoptowych, tortów i ciast na zimno oraz zjedzenia łyżeczką ze słoika, kiedy mamy ochotę na zdrowe słodkości. Słodka śmietanka z mascarpone świetnie łączy się z masłem. Całość ma wyraźny, orzechowy, słonawy smak. Przełamuje go słodka śmietanka i delikatny serek. Dosłownie rozpływa się w ustach i sprawia, że ciasto ma niezapomniany, cudowny smak. Ma gęstą konsystencję i ładny kolor, dlatego przepięknie wygląda jako dekoracja
Tort z masłem orzechowym
To nie lada prezent dla każdego solenizanta. Skusi się każdy, kto lubi torty i orzechy. Wymaga trochę pracy, ale efekt zaspokaja potrzeby każdego łasucha. Do przygotowania potrzebne będą takie składniki, jak:
NA BISZKOPT
- 7 jajek
- 1 szklanka erytrytolu
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/3 szklanki kakao naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NASĄCZENIE
- ok. 18 łyżek czarnej herbaty (lub 12 łyżek herbaty i 6 łyżek alkoholu)
KREM ORZECHOWY
- 500 g mascarpone (schłodzonego)
- 250 ml śmietanki 30% (b. zimnej)
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 cukier wanilinowy lub 2 łyżeczki ekstraktu
- 300 g masła orzechowego
DODATKI
- 200 g dżemu (np. porzeczkowego / śliwkowego / wiśniowego)
- posiekane orzechy do dekoracji np. włoskie, pekan, ziemne
Przygotowanie:
- Przygotowanie tortu rozpoczynamy od wykonania biszkoptu. Oddzielamy żółtka od białek, ocieplamy w temperaturze pokojowej (lub ostrożnie w mikrofalówce lub kąpieli wodnej).
- Okrągłą tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, wypuszczając resztę papieru na zewnątrz. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
- Mąkę przesiewamy do miski razem z kakao i proszkiem do pieczenia i odkładamy na bok.
- Białka ubijamy przez około 2 minuty, aż będą prawie sztywne, następnie stopniowo dodajemy po łyżce słodzik. Cały czas ubijamy (około 5 - 6 minut) aż piana będzie idealnie sztywna. Po dodaniu całego cukru ubijamy białka przez około 2 - 3 minuty.
- Następnie, wciąż ubijając, dodajemy po jednym żółtku (kolejne wlewamy dopiero, gdy wcześniejsza porcja ubije się już z białkami).
- Następnie dodajemy mieszankę mąki z kakao i proszkiem. Za każdym razem krótko miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Staramy się nie zniszczyć ubitej piany.
- Ciasto wykładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez 35 minut – do suchego patyczka. Od razu wyjmujemy tortownicę z piekarnika i odstawiamy ją na blat. Dokładnie studzimy.
Nasączenie
Najtrudniejszą częścią przygotowania tortu jest pokrojenie go na trzy poziome blaty. Okruszki można zachować do dekoracji. Dolny blat położyć na paterze, skropić 1/3 nasączenia - 6 łyżek (ostudzona herbata lub mieszanka herbaty i alkoholu). Wyłożyć dżem.
Krem orzechowy
- Mascarpone wykładamy do misy miksera, dolewamy śmietankę, wsypujemy cukier puder i wanilię. Ubijamy przez ok. 3 minuty, aż krem zwiększy objętość i nabierze puszystości.
- Dodajemy masło i zmiksujemy do połączenia się składników.
- Krem dzielimy na 3 porcje. Na dolnym blacie (na dżemie) rozsmarowujemy 1/3.
- Układamy drugi blat i skrapiamy go 6 łyżkami nasączenia. Smarujemy 1/3 kremu.
- Układamy ostatni blat i powtarzamy poprzednie czynności.
- Boki obkładamy okruszkami biszkoptu, wierzch dekorujemy orzechami lub innymi bakaliami. Wstawiamy do lodówki na minimum dwie godziny.
Ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego
Łasuch nie odmówi sobie tej przyjemności! Ciasto czekoladowe z kremem z masła orzechowego z bezą i dżemem porzeczkowym wymaga sporo pracy i wielu składników. Jednak jego smak, wyjątkowe połączenia są warte wszelkiego wysiłku. Do wykonania potrzebujemy następujących produktów spożywczych:
Składniki na ciasto
- 4 jajka
- 3 żółtka (białka odłożyć do bezy)
- 1/2 szklanki erytrytolu (najlepiej drobnego)
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki mąki pszennej, tortowej
Krem orzechowy:
- 100 g masła orzechowego
- 50 g masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki soli morskiej (lub himalajskiej)
- 2 łyżki syropu klonowego (lub miodu)
- 125 g mascarpone
Kakaowa beza:
- 3 białka
- 150 g erytrytolu
- 1 pełna łyżka ciemnego kakao
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatki:
- sok. z 1/2 pomarańczy
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 170 g dżemu z czarnej porzeczki (bez cukru)
Przygotowanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo łyżka po łyżce wsypujemy słodzik, cały czas miksując, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
- Kolejno dodajemy po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
- Mąkę przesiewamy z kakao do oddzielnej miski i w 3 partiach dodajemy do ubitych jajek, delikatnie mieszając, tylko do połączenia się składników.
- Przelewamy do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 25 minut, do suchego patyczka.
- Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie przecinamy na dwa blaty.
- Masło orzechowe, masło, cukier puder, cynamon, sól i syrop klonowy miksujemy ok. 3 minuty, a następnie dodajemy mascarpone i jeszcze raz miksujemy przez 2 minuty, aż krem będzie puszysty.
- Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
- Następnie łyżka po łyżce dodajemy słodzik, nie przerywając. Cukier powinien całkiem się rozpuścić i nie być wyczuwalny między palcami.
- Na koniec wsypujemy mąkę ziemniaczaną, kakao i krótko miksujemy do połączenia się składników.
- Przekładamy ciasto na spód tortownicy (24 cm) wyłożony papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170 C (góra-dół) przez 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 C z termoobiegiem i pieczemy przez kolejne 20 minut.
- Ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Sok z pomarańczy i limonki mieszamy.
- Pierwszy blat układamy na paterze, skrapiamy połową nasączenia, oprószamy dwoma łyżkami kakao i łyżką kawy, smarujemy konfiturą i orzechowym kremem.
- Kładziemy drugi blat ciasta, nasączamy i oprószamy pozostałym kakao i kawą, a na wierzch kładziemy bezę. Schładzamy w lodówce, najlepiej kilka godzin.
Ciastka brownie z kremem z masła orzechowego
Miękkie, intensywnie czekoladowe ciastka brownies i puszysty krem orzechowy sprawiają, że nie trzeba tego przysmaku reklamować. Do ich upieczenia potrzebujemy takich składników:
- 200 g gorzkiej czekolady + 150 g dodatkowo, posiekanej
- 40 g masła
- 2 jajka
- 140 g erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 35 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
- 280 g masła orzechowego gładkiego (bez kawałków orzeszków), w temperaturze pokojowej
- 80 g masła, w temperaturze pokojowej
- pół szklanki cukru pudru
- 60 ml śmietany kremówki 30%, schłodzonej
Z podanych składników powinno wyjść 12 ciasteczek. Jeżeli chcemy więcej łakoci, to należy zwiększyć ilość produktów.
- Pracę nad ciasteczkami rozpoczynamy od roztopienia masła. Garnuszek z masłem zdejmujemy z palika, dodajemy 200 gramów posiekanej gorzkiej czekolady i mieszamy.
- Stawiamy z powrotem na małą moc palnika i roztapiamy do końca. Cały czas mieszamy. Zdejmujemy garnuszek z palika i odkładamy.
- W misie miksera umieszczamy jajka, słodzik i wanilię. Ubijamy do uzyskania jasnej i puszystej masy jajecznej, która prawie potroi swoją objętość.
- Wsypujemy przesianą mąkę pszenną z proszkiem i ponownie ubijamy.
- Dodajemy odłożoną masę czekoladową i miksujemy, aż składniki się połączą.
- Dodajemy resztę posiekanej czekolady (150 g) i mieszamy. Tak przygotowaną masę ciasteczkową odstawiamy na 10 minut, by zgęstniała.
- Po tym czasie dwie blachy do ciastek wykładamy papierem do pieczenia. Na blachę wykładamy po jednej łyżce masy brownie. Pamiętamy o zachowaniu odstępów między ciasteczkami.
- Łakocie pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut, aż ciasteczka wyrosną i popękają.
- Wyciągamy z piekarnika i po całkowitym wystudzeniu ściągamy ciasteczka z blachy.
- Masło orzechowe, masło i cukier puder umieszczamy w misie miksera i ubijamy do puszystości. Dodajemy kremówkę i jeszcze przez moment ubijamy. Na ciasteczka nakładamy krem orzechowy.
Przepis fit z masłem orzechowym
Wiele osób szuka przepisów fit – lekkich i smacznych dań, które można jeść, będąc na diecie odchudzającej lub dbając o linię. Masło orzechowe nie jest zakazane w diecie odchudzającej. Ma wiele cennych składników odżywczych i dlatego można je wprowadzić do diety, kiedy chcemy zrzucić kilka kilogramów. Zdrowym posiłkiem z pewnością będą placki bananowo-orzechowe. Do wykonania placków należy przygotować następujące składniki:
Mokre:
- 1 duży banan,
- 2 duże jajka,
- 1 szklanka niesłodzonego mleka migdałowego,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ¼ szklanki masła orzechowego
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego.
Suche:
- 1,5 szklanki białej mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/8 łyżeczki soli,
- 2 łyżki cukru kokosowego.
Przygotowanie:
- Banan ścieramy na tarce. Dodajemy mokre składniki (poza olejem) i ubijamy do ich połączenia.
- Łączymy suche składniki i mieszamy wszystko.
- Dodajemy roztopiony olej kokosowy i znów mieszamy.
- Rozgrzewamy patelnię, wlewamy ciasto i smażymy naleśniki 2-3 minuty na każdej stronie do momentu, gdy w cieście zaczną tworzyć się bąbelki.