Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Z czym jeść masło orzechowe – najsmaczniejsze propozycje

2021-10-08
Z czym jeść masło orzechowe – najsmaczniejsze propozycje

Z czym jeść masło orzechowe, aby doskonale komponowało się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi posiłkami? Masło orzechowe jest popularnym na całym świecie smakołykiem, uwielbianym przez dorosłych i dzieci. Oprócz walorów smakowych, posiada również cały wachlarz właściwości odżywczych i zdrowotnych, a jego zastosowanie w kuchni jest bardzo szerokie.

Przeczytaj także: Jak zrobić masło klarowane (ghee)? Najprostszy sposób – krok po kroku

Masło orzechowe – pyszny dodatek do zdrowej diety

Masło orzechowe jest skoncentrowanym źródłem składników odżywczych, które mogą przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Orzeszki ziemne, z których produkowane jest masło orzechowe, zawierają wiele cennych witamin i minerałów wspomagających prace całego organizmu. Badania pokazują, że codzienne spożywanie orzeszków może zmniejszyć ryzyko chorób serca nawet o 38%.

Jednak aby masło orzechowe stało się pysznym i zdrowym dodatkiem do diety, nie powinno zawierać dodatkowego cukru, olejów roślinnych czy nadmiaru tłuszczów. Te składniki mogą obniżyć jego walory odżywcze. Ponadto masło orzechowe jest bogate w kalorie i zawiera ich około 600 w 100 gramach produktu. Tym samym należy spożywać je z umiarem i rozsądkiem.

Skład i wartości odżywcze masła orzechowego

Masło orzechowe, a właściwie orzeszki ziemne, z którego jest zrobione, są bogate w składniki odżywcze, takie jak witaminy E, B3, B6, mangan czy magnez. Masło orzechowe jest również doskonałym źródłem miedzi, która pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości, poprawia odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Ponadto zawarty w maśle orzechowym kwas oleinowy, kwas omega i arginina pomagają w utrzymaniu dobrego cholesterolu i ciśnienia krwi. Tym samym zmniejsza się ryzyko chorób serca.

Masło jest również doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. Związki te odpowiadają za naprawę i odnowę uszkodzonych komórek w organizmie. Jednymi z najsilniejszych przeciwutleniaczy masła orzechowego są kwas kumarowy i resweratrol. Wykazują one działanie przeciwnowotworowe i zmniejszają ryzyko otyłości, chorób serca i zaburzeń funkcji poznawczych.

Z czym jeść masło orzechowe?

Masło orzechowe należy do przysmaków, które można jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań, koktajli, wytrwanych dań czy słodkich wypieków. Prawdziwi fani masła orzechowego mogą spożywać je także prosto z opakowania, bez żadnych dodatków!

Masło orzechowe do śniadania

Masło orzechowe to świetne źródło białka i zdrowych, nasyconych tłuszczów. Tym samym świetnie sprawdzi się jako dodatek do śniadaniowych pancakesów, naleśników, jaglanekowsianek czy koktajli. Jest również doskonałym dodatkiem do kanapek, na przykład w połączeniu ze słodkim dżemem lub konfiturą. Można jeść je także ze świeżymi owocami, takimi jak jabłka, banany czy truskawki.

Masło orzechowe do posiłków wytrawnych

Wytrwane posiłki z dodatkiem masła orzechowego należą do tych najbardziej sycących i wartościowych. Masło orzechowe sprawdzi się świetnie zarówno w kuchni wegańskiej i wegetariańskiej, jak i mięsnej. Do najpopularniejszych dań z dodatkiem tej pysznej, orzechowej pasty należą między innymi zupa orzechowa z mleczkiem kokosowym, pierś z kurczaka z sosem orzechowym czy tofu w marynacie orzechowej.

Masło orzechowe do wypieków

Masło orzechowe nadaje także smak słodkim wypiekom takim jak chlebki bananowe, muffinki czy ciasteczka. Orzechowy smak dopełniany jest zwykle przez dodatki takie jak czekolada wegańska, starta skórka pomarańczy, wiórki kokosowe czy żurawina.

Przepis na domowe masło orzechowe – jak zrobić je samemu?

Zrobienie domowego masła orzechowego jest bardzo proste. Wystarczy zaledwie kilka składników i chwila wolnego czasu, aby móc cieszyć się tym niesamowitym, orzechowym smakiem. Do przygotowania domowego masła orzechowego potrzebne będą:

  • 2 szklanki łuskanych orzeszków ziemnych
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki miodu
  • ½ oleju arachidowego (może być też inny)

Orzeszki ziemne należy najpierw uprażyć, wkładając je do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika na około 10 minut. Następnie, kiedy orzeszki lekko ostygną, trzeba włożyć je do blendera razem z resztą składników i zblendować na gładką masą. Tak przygotowane masło przełożyć należy do pojemnika lub szklanego słoika i wstawić do lodówki.

Jak wybrać najlepsze masło orzechowe?

Naturalne masło orzechowe można także kupić w sklepach ze zdrową żywnością, również tych internetowych. Szukając najlepszego masła, warto kierować się składem produktu. Nie powinien zawierać on żadnych dodatkowych składników czy konserwantów, poza niewielką ilością soli. Najlepsze masło orzechowe będzie charakteryzowała się wysoką zawartością orzeszków ziemnych i widocznie gęstą, bogatą konsystencją.

Pokaż więcej wpisów z Październik 2021

Polecane

Masło orzechowe naturalne 350 g

Masło orzechowe naturalne 350 g

16,60 zł brutto/1szt.
Masło orzechowe bez soli i cukru 350 g

Masło orzechowe bez soli i cukru 350 g

16,60 zł brutto/1szt.332 pkt.
Masło orzechowe 100% active 470 g

Masło orzechowe 100% active 470 g

21,00 zł brutto/1szt.420 pkt.
pixel