Jak zrobić pyszną jaglankę na śniadanie? Słodkie i słone propozycje
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia - dodaje witalności i energii. Jak zrobić szybką jaglankę, która zapewni nam siły na cały dzień?
Poranek to często pośpiech, przygotowywanie się do pracy, wybieranie dzieci do przedszkola lub szkoły. Czasu na przygotowania śniadania jest bardzo mało i aż kusi, by iść na łatwiznę. Dietetycy odradzają jednak białe pieczywo, najczęściej w postaci chleba lub bułki z szynką i serem. Polecane są dania szybkie, ciepłe, zawierające kompleks najpotrzebniejszych składników odżywczych!
Jaglanka na śniadanie
To propozycja dla dorosłych i dzieci. Jest polecana także dla sportowców i osób cierpiących na choroby serca, żołądka, śledziony i wątroby. Po kaszkę jaglaną powinny sięgać także osoby, które chcą dbać o linię i detoksykację organizmu. Istnieje kilka sposobów jej przyrządzania: jaglanka na słono lub na słodko.
Jak zrobić jaglankę?
Tradycyjny sposób gotowania zaczyna się od dokładnego płukania kaszy minimum 2 - 3 razy, aż woda będzie klarowna. Znanym sposobem jest zrobienie kaszy jaglanej na mleku lub mleku kokosowym. Kaszę gotuje się w mleku podobnie jak w wodzie, w stosunku 2:1 – szklanka kaszy na dwie szklanki płynu.
Jak przygotować szybkie śniadanie na słodko?
Najsmaczniejsza zdaniem wielu osób jest jaglanka w owocami, czyli na słodko. Do bazy: kaszy na wodzie lub mleku dodajemy owoce, np.: maliny, banany, borówki, gruszka, granat. Po 8 minutach gotowania dodaje się owoc, który sprawia, że kasza dodatkowo zagęszcza się i staje się słodka. Do takiego śniadania można dodać prażone orzechy lub nasiona.
Przeczytaj także: Jak pić sok z granatu, by wycisnąć z niego najwięcej korzyści?
Kaszka na słodko doskonale smakuje z wieloma owocami, co jest świetną świadomością dla każdego, kto uwielbia różne owoce i łączenie wielu smaków. Dzięki temu można odkrywać wiele smaków i za każdym razem cieszyć się pysznym i innym posiłkiem.
Jak zrobić jaglankę na słono z warzywami?
Pożywnym daniem jest jaglanka na słono z warzywami. Kaszę należy wypłukać, uprażyć na patelni. Na oddzielnej patelni, najlepiej na oleju kokosowym, podsmażyć ulubione warzywa, np.: gotową mieszankę, tak zwanych „warzyw na patelnię” lub skomponować własną. Smakowitym i chrupiącym dodatkiem są uprażone pestki słonecznika lub dyni. Warzywa i kaszę mieszamy, na koniec posypujemy pestkami.
Monte jaglane – nietypowe danie nie tylko dla dzieci
Monte to jeden z ulubionych dziecięcych deserów o smaku mleczno-czekoladowym. Sklepowe ma w sobie mnóstwo cukru. Monte w wersji fit można przyrządzić z kaszy jaglanej i domowego masła orzechowego. Do jego przygotowania potrzebne są:
- 50 g kaszy jaglanej,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- syrop klonowy lub miód,
- mleko roślinne
- łyżka kakao.
Kaszę gotuje się zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie należy dodać masło orzechowe, mleko i zmiksować. Masę dzieli się na pół, do jednej części dodaje się kakao i ponownie zmiksuje.
Danie należy przełożyć do przeźroczystych pucharów i włożyć do lodówki, aby kremy zgęstniały. Tak przygotowaną jaglankę na słodko dzieci zjedzą z apetytem.
Kaszę jaglaną można przygotować na wiele sposobów. Jest świetną propozycją na śniadanie lub deser dla miłośników tradycyjnej kuchni oraz dla wegan. Wszystko zależy od wybranych dodatków.