5 przepisów na mąkę jaglaną w Twojej zdrowej kuchni
Najlepsze przepisy na mąkę jaglaną? Wybraliśmy najlepszą piątkę!
Zdrowa kuchnia przebojem wkrada się do naszych domów. Niekoniecznie oznacza przejście na weganizm lub wegetarianizm, częściej przejawia się w eliminowaniu produktów nadmiernie przetworzonych i zastąpienie ich produktami naturalnymi, które mają o wiele więcej cennych dla zdrowia składników. Zmianę w odżywianiu się można zaobserwować choćby w podejściu do mąki – tradycyjną pszenną coraz więcej osób zastępuje bardziej wartościowymi odmianami.
Właściwości mąki jaglanej
Mąka jaglana powstaje z kaszy jaglanej, która łuskana jest z prosa. Doceniano ją od wieków – obecnie znów wróciła do łask konsumentów, którzy cenią w niej to, że jest cennym coraz źródłem witamin i minerałów.
Wielu smakoszy jest ciekawych, jak wygląda problem mąka jaglana a gluten. Tutaj są same dobre wiadomości – nie zawiera ona glutenu, wiec może być spożywana przez osoby z celiakią oraz inną nadwrażliwością na ten kontrowersyjny składnik. Jest delikatna i bezpieczna nawet dla niemowląt – może być podawana maluszkom od 4 miesiąca życia jako jedno z pierwszych posiłków uzupełniających dietę mleczną.
Właściwości mąki jaglanej czynią ją jednym z najzdrowszych produktów spożywczych. Warto ją wprowadzić do diety choćby ze względu na witaminy z grupy B (B1–tiaminę, B2–ryboflawinę oraz B6–pirydoksynę) i spore ilości żelaza, cynku, miedzi, magnezu i manganu, dlatego polecana jest przy niedokrwistości oraz problemach z łamiącymi się włosami i paznokciami. Zawiera krzem, który jest konieczny dla zdrowych kości i pomaga w utrzymaniu pięknej skóry i włosów.
Dietetycy są zgodni, że jest lekkostrawna, polecana dla osób z chorobami przewodu pokarmowego. Zalecana jest także do prawidłowego żywienia sportowców. Osoby, które uprawiają sport wyczynowy, powinny spożywać produkty z tej mąki zarówno przed, jak i po treningu.
Brak glutenu, choć pozytywny dla zdrowia, dla wielu osób może być problemem przy wykorzystaniu tej mąki do wypieków pieczywa - aby uzyskać odpowiednią konsystencję i teksturę pieczywa czy słodkich wypieków konieczne jest łączenie mąki jaglanej z innymi rodzajami mąk. Nawet powyższa niedogodność nie zmienia faktu, że jest coraz popularniejsza w kuchni.
Co można zrobić z mąki jaglanej?
Wykorzystywana jest jako baza do deserów dla alergików i wszystkich smakoszy, którzy cenią zdrowe odżywianie się każdego dnia. Można z niej zrobić: naleśniki, ciastka, budynie, placki, gofry, muffinki, omlety, zapiekanki, chleb, makaron jaglany i bułki. Nadaje się także do przygotowania kleików, ponieważ doskonale wchłania wodę i jest polecana jako jeden z pierwszych składników rozszerzających dietę dla maluszków. Jej sława rośnie i konsumenci poszukują prostych przepisów na mąkę jaglaną.
Naleśniki z mąki jaglanej
Smakują w zasadzie pod każdą postacią. Są uniwersalną potrawą, którą można przygotować z dowolnego rodzaju mąki. Warto poeksperymentować i spróbować zrobić naleśniki z mąki jaglanej, które są pyszne z każdym farszem. Potrzebujemy:
- 115 g mąki jaglanej
- szczyptę soli morskiej
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 30 g roztopionego masła lub oleju roślinnego
- woda mineralna (np. gazowana) do rozcieńczania ciasta
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka oraz mleko i zmiksujemy na gładkie ciasto. Następnie wlewamy roztopiony tłuszcz i ponownie na chwilę uruchamiamy mikser. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy przynajmniej na 30 minut. W niektórych przepisach można znaleźć wskazówkę, że ciasto powinno się przygotowywać dzień wcześniej i pozostawić pod przykryciem w lodówce na noc. Naleśniki należy smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Ciasto powinno swobodnie się po niej rozprowadzać. Jeżeli jest za gęste, można je rozcieńczyć wodą. Naleśniki są gotowe wtedy, kiedy po obu stronach są zarumienione.
Kopytka z mąki jaglanej
To niewielkie kluski o kształcie prostokąta, które podaje się z różnym sosami lub białym serem. W smaku kopytka z mąki jaglanej są podobne do swoich tradycyjnych odpowiedników z ziemniaków, ale zawierają kaszę, która ma w sobie mnóstwo właściwości odżywczych. Do ich przygotowania potrzebujemy:
- 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- ¾ szklanki mąki jaglanej
- sól
- jajko
Sposób przygotowania jest podobny do tych tradycyjnych – ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę i dobrze wystudzić. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Przygotowane ciasto, podobnie jak w standardowym przepisie dzielimy na trzy części i z każdej robimy wałeczki. Kroimy je na grubsze kluski i gotujemy w osolonej wodzie. Takie kopytka szybko staną się ulubionym daniem rodziny, a zachwyceni ich smakiem najmłodsi na pewno poproszą o dokładkę.
Placki z mąki jaglanej
Domowa kuchnia nie może obejść się bez placków. Na słodko czy na słono, to jedne z ulubionych dań. Placki mają także zdrowszą wersję, o ile wykorzystamy do nich mąkę jaglaną. Placki z mąki jaglanej to bardzo ciekawa odmiana. Składniki:
- 200 g mąki (mniej więcej szklanka)
- 150 ml mleka
- 1 jajko
- 2 łyżeczki miodu lub cukier trzcinowy
- 3 dojrzałe banany
- Olej kokosowy do smażenia
Mąkę, mleko, miód i jajko miksujemy, po czym dodajemy pokrojone w plastry banany i znów miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję odrobinę gęstszą niż ciasto naleśnikowe. Pozostawiamy na 10 minut. Placki jaglane z bananem powinno się smażyć na oleju kokosowym. Oczywiście patelnia musi być rozgrzana, a oleju powinno być troszeczkę. Smażymy je na złoty kolor po dwie minuty z każdej strony.
Pierogi z mąki jaglanej
Pierogi to wręcz standard polskiej kuchni. Polacy kochają pierogi, a polska kuchnia zna tysiące przepisów na to danie. Kluczem do sukcesu w lepieniu pierogów jest wspaniałe, elastyczne ciasto i ulubiony farsz. Do wykonania pierogów z mąki jaglanej potrzebne będą:
- szklanka mąki
- kasza jaglana
- jajko
- twaróg
- cebula
- boczek
- przyprawy
- olej
Składniki farszu można dowolnie zmieniać.
Kaszę należy ugotować na sypko, cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać do kaszy razem z twarogiem, wymieszać, dodać przyprawy, doprawić. Ciasto należy zgnieść z mąki, jajka i wody. Dalej postępujemy tak samo, jak przy klasycznych pierogach. Po ugotowaniu pierogi polewamy skwarkami.
Omlet z kaszy jaglanej
Omlet jest doskonały na śniadanie, obiad i kolację. Składniki: 4 jajka, ugotowana kasza jaglana, szynka lub inny dodatek, szczypiorek, sól i masło do smażenia. Kaszę jaglaną ugotowaną i ostudzoną blendujemy na papkę. Świeże jajka roztrzepujemy, dodajemy do naszej kaszy. Następnie wrzucamy pokrojoną szynkę i szczypiorek, doprawiamy i smażymy na maśle na małym ogniu, aż omlet się zarumieni.
Mąka jaglana zadomowiła się na polskich stołach. Konsumenci odkryli, że ona bardzo wydajna i można z niej przygotować naprawdę smakowite posiłki. Może być podstawą obiadu lub deseru.