Mąka z żołędzi - właściwości i zastosowanie
W ostatnim czasie mąka z żołędzi cieszy się dobrą sławą ze względu na swoje właściwości. Ze względu na sposób pozyskiwania - stosowana w daniach pozostawia po sobie specyficzny smak z nutą goryczy. Idealnie sprawdza się do wypieków i placków korzennych. Co warto o niej wiedzieć? Czym się wyróżnia spośród innych produktów dostępnych na rynku i jakie ma właściwości?
Mąka żołędziowa - właściwości
W czasach, kiedy brak żywności szczególnie doskwierał ludziom, mąka z żołędzi była traktowana po prostu jako pokarm. Obecnie, dzięki przeprowadzonym badaniom, znana jest jej wartość odżywcza. Bogata w witaminy z grupy B i błonnik wpiera funkcjonowanie układu pokarmowego, a dodatkowe nienasycone kwasy tłuszczowe poprawiają metabolizm i korzystnie wpływają na cały organizm. Zaopatrzona w magnez, potas, a także wapń wspiera działanie układu immunologicznego, który odpowiada za odporność. Oto, jakie jeszcze składniki czynią z tego prostego produktu idealną alternatywę żywieniową:
- Sód - 8,5 mg/ 0,5 kg
- Fosfor - 375 mg/ 0,5 kg
- Białko - 4,1 %
- Sole - 1,2 %
- Węglowodany - 73 %
Mąka z żołędzi stanowi świetny dodatek nie tylko pod względem swoich walorów smakowych. Odpowiednio użyta w kuchni uszlachetnia mąkę zbożową.
Mąka z żołędzi - przepisy
Skoro właściwości tej mąki są już znane, to warto zastanowić się nad jej praktycznym wykorzystaniem. Ten naturalny produkt świetnie odnajdzie się tam, gdzie konieczne jest zastosowanie zwykłej mąki. Może być dodawany do makaronu, placków ziemniaczanych czy omletów z jaj.
Ciasteczka
Ciasta z mąki żołędzi to świetna alternatywa dla osób chcących rozpocząć zdrowe odżywianie, a dodatkowo zgubić parę zbędnych kilogramów. Do przygotowania takiego szybkiego dodatku kawowego będą potrzebne:
- szklanka mąki żołędziowej, gryczanej i dwie szklanki mąki pszennej
- 200 ml nierafinowanego cukru
- 2 płaskie łyżki karobu
- 2 łyżeczki cynamonu do smaku
- 1 jajko
- odrobina brandy
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wymieszać razem i zagnieść z nich ciasto.
- W przypadku braku odpowiedniej wilgoci można dodać wody, oleju lub większą ilość brandy.
- Po uformowaniu ciastowej kulki umieścić ją na chwilę w lodówce.
- Po około 15 minutach należy wyciągnąć ciasto i uformować ciasteczka na blasze i papierze do pieczenia.
- Całość należy piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
- Kształt ciastek to całkowita dowolność, najlepiej sprawdzają się płaskie placuszki z odciśniętymi wzorami (np. przygniecione tłuczkiem do ziemniaków, bądź szklanką o nietypowym wzorze).
Chleb
Innym sposobem na wykorzystanie tej mąki jest chleb z żołędzi. Do wykonania tego składniku codziennej diety potrzebne będą:
Składniki | waga |
mąka żołędziowa | 100 g |
mąka pszenna | 150 g |
zakwas | 120- 150 g |
ciepła woda | 100 ml |
sól | 1 łyżeczka |
W trakcie studiowania tego przepisu warto zwrócić uwagę na brak drożdży dodawanych do ciasta (za wyrastanie chleba odpowiedzialny jest zakwas). Przygotowanie chlebka:
- Wszystkie rodzaje mąki połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto, następnie odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1,5- 2 godziny.
- Po tym czasie należy wyciągnąć ciasto na posypany mąką blat i uformować chleb, jednocześnie pozbywając się pęcherzyków powietrza.
- Można stworzyć chleb foremkowy (pieczony w keksówce), okrągły, bądź o tradycyjnym kształcie.
- Po odpowiednim uformowaniu ciasta, odłożyć je na 5-6 godzin do wyrośnięcia.
- Następnie nagrzać piekarnik do 240 stopni i piec przez około 30 minut.
- Dobrym pomysłem będzie tutaj wrzucenie na spód piekarnika kilku kostek lodu, które wyparują i zapewnią odpowiednie nawilżenie chlebowi w początkowej fazie pieczenia.
Mąka z żołędzi - jak zrobić, ile kosztuje?
Mąkę żołędziową można kupić w sklepach z ekologiczną żywnością. Jej cena oscyluje w granicach 10 - 15 złotych.
Ciekawym rozwiązaniem dla ambitnych kucharzy jest też samodzielne wykonanie mąki żołędziowej. Jesienią można rozpocząć zbiory żołędzi, które przeznaczy się na wytworzenie mąki. Pierwsze opadające owoce dębu mogą okazać się robaczywe i niewystarczająco dojrzałe. Te, które opuszczają gałęzie z końcem września i początkiem października idealnie nadają się do wytworzenia własnej mąki.
W pierwszej fazie produkcji należy odrzucić niedojrzałe i robaczywe egzemplarze. Aby pozbyć się nadmiaru goryczy, należy zalać żołędzie gorącą wodą z łyżką sody i pozostawić na 12 godzin. Dla uzyskania optymalnych rezultatów warto powtórzyć ten zabieg trzykrotnie. Dzięki niemu mąka z żołędzi nabierze odpowiedniego smaku i aromatu. Po wszystkim wystarczy zmielić żołędzie w blenderze i cieszyć się ekologiczną, domową kuchnią.