Mąka sojowa - skład, właściwości, zastosowanie
Gdzie kupić mąkę sojową i jakie ma właściwości zdrowotne? Przekonajmy się!
Wegetarianie już dawno pokochali soję ze względu na jej właściwości, czas by mąka sojowa zdobyła równie duże uznanie wśród osób reflektujących nawet zwykłą dietę. Ten niezwykły produkt stanowi doskonały zamiennik jaj. Doskonale sprawdzi się podczas przygotowania zup, deserów, a także przy pieczeniu chleba. Świetnie zatrzymuje świeżość produktu, nadaje ciastu elastyczności i pozytywnie wpływa na walory estetyczne gotowego posiłku.
Mąka sojowa właściwości
Mąka sojowa jest wytwarzana z ziaren soi, które w procesie oddzielania zostają pozbawione okrywy. Ten produkt posiada neutralny zapach i smak, dlatego też świetnie sprawdzi się w daniach zarówno słonych, jak i słodkich.
Mąka sojowa ma wiele właściwości prozdrowotnych, przyczynia się między innymi do obniżenia cholesterolu, zmniejsza ryzyko chorób serca i wspomaga pracę jelit. Ponadto diabetycy mogą liczyć na obniżenie poziomu cukru we krwi dzięki spożywaniu produktów bogatych w mąkę sojową.
Kobiety przechodzące menopauzę będą wdzięczne temu pochodzącemu z natury produktowi za łagodzenie takich objawów jak: drażliwość, zmęczenie, uderzenia gorąca. Duża zawartość białka wpływa pozytywnie na zrzucenie nadprogramowych kilogramów i utrzymanie prawidłowej masy mięśniowej. Dodatkowo mąka sojowa jest polecana jako produkt stosowany po treningu, wpływający na regenerację.
Naleśniki z mąki sojowej - przepis
Poznałaś już niezwykłe możliwości mąki sojowej? Świetnie! Zobacz, jak łatwo możesz przygotować jedno z dań, które skutecznie wpłynie na Twoje zdrowie, zaspokoi głód i nie pozostawi po sobie pustych kalorii.
Naleśniki to chyba najbardziej lubiane danie, pasujące zarówno do śniadań, obiadów, jak i kolacji. Oto, jak możemy je przygotować z wykorzystaniem mąki sojowej:
Składniki:
- 300/350 g mąki sojowej;
- 250 ml wody gazowanej;
- 125 ml mleka sojowego lub roślinnego;
- 2 jajka klasy M;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- 2 łyżki zmielonych otrębów;
- łyżka siemienia lnianego.
Wszystkie składniki włożyć do dużej miski i zmiksować na gładką masę. Następnie odstawić na około 15 minut do napęcznienia. Po tym czasie smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, polanej tłuszczem - masłem, olejem, bądź olejem kokosowym. Całość można podawać z syropem klonowym, owocami, jogurtem, konfiturą, dżemem, czy twarogiem.
Smacznego!
Jeśli powyższy przepis przypadł Ci do gustu, koniecznie wypróbuj ten:
Przepis na słone krakersy sojowe
Składniki:
- 300/350 gram mąki sojowej;
- 125 ml wody gazowanej;
- 125 ml oliwy z oliwek;
- łyżeczka soli;
- łyżka ziół - oregano, bazylia, estragon, inne według uznania;
- łyżeczka zmielonej papryki słodkiej.
W dużej misce mieszamy wodę, mąkę oliwę, sól i zioła aż do uzyskania gładkiej masy (w razie potrzeby dodajemy odrobinę wody, bądź mąki), następnie odstawiamy ciasto na kilka minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy cienkie kwadraty, z których po przecięciu na pół uzyskamy trójkąty. Gotowe krakersy układamy na blasze i posypujemy solą wraz z papryką. Wstawiamy na maksymalnie 15 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Krakersy są gotowe, kiedy mają złocisty kolor z obu stron.
Mąka sojowa - gdzie kupić
Mąka sojowa to produkt, który bez trudu możesz zamówić prosto do swojego domu. W sklepach online oferujących zdrową żywność znajdziesz mąkę sojową pakowaną w różnych rozmiarach i cenach. W trakcie tradycyjnych zakupów możesz jej szukać w dużych supermarketach bądź sklepach stacjonarnych oferujących zdrową i nieprzetworzoną żywność.
Zmień swoje życie już dziś i wprowadź do swojej kuchni ten niezwykły produkt, jakim jest mąka sojowa. Dzięki niej gotowanie będzie nie tylko wygodniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Zadbaj o swoich bliskich najlepiej, jak potrafisz!