Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Gofry i inne przepisy fit z mąki jaglanej - smaczne i zdrowe

2021-05-07
kategoriaPrzepisy
Gofry i inne przepisy fit z mąki jaglanej - smaczne i zdrowe

Gofry fit? Z mąki jaglanej zrobisz coś, co wydawało się niemożliwe! Lekkie i smaczne, puszyste - idealne!

Proso to jedna z najstarszych roślin uprawnych - było znane już w starożytnych Chin. Po latach odstawienia jej na bok wraca na stoły. Jest lekkostrawna, działa jak probiotyk, nie zakwasza organizmu, poprawia pracę umysłu i jakość snu, koi nerwy, ma właściwości antyoksydacyjne i jest bezglutenowa. 

Jeżeli domownicy mają dość jaglanki, to kaszę można zamienić na mąkę jaglaną, którą można wykorzystywać w najróżniejszych przepisach. Mąka ta jest doskonała w smaku, lekko słodkawa i orzechowa, więc najlepiej sprawdza się we wszelkiego rodzaju placuszkach, ciastach i ciasteczkach.

Właściwości i zastosowanie mąki jaglanej

Mąka jaglana zawiera sporo białka: ok. 12 g, ok. 4 g tłuszczu, pozostała część to węglowodany, w tym 6 g błonnika pokarmowego. Dostarcza organizmowi dużą dawkę kalorii w krótkim czasie i wspiera prawidłową przemianę materii, dlatego jest idealna dla sportowców, dzieci czy osób starszych z dolegliwościami przewodu pokarmowego. 

Osoby na diecie mogą ją spożywać, ale powinny zachować umiar. Spożywając produkty przygotowane na bazie tej mąki, dostarczamy naszemu organizmowi białka, wapnia, fosforu, cynku, potasu i żelaza. Ziarno prosa raczej nie wywołuje reakcji alergicznych. To produkt, z którego bez obaw mogą korzystać osoby nietolerujące glutenu. 

Mąka jaglana to także źródło lecytyny, która wspomaga pracę całego organizmu, jest skarbnicą witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP), folacyny, kwasu pantotenowego i biotyny. Dla urody bardzo cenny pierwiastkiem jest krzem. Dzięki tej mące można zadbać o dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci. 

Gofry fit z mąki jaglanej

Z gofrów najbardziej cieszą się dzieci. Jednak produkty sprzedawane w sklepach dalekie są od zdrowotnego ideału. Zdecydowanie lepiej zrobić je w domu i podawać je z ulubionymi dodatkami. Gofry fit z mąki jaglanej to zdrowa i równie pyszna wersja popularnej przekąski. Do wykonania takiego przysmaku potrzebne są:  

  • szklanka mąki jaglanej 250 g
  • szklanka kaszy jaglanej ugotowanej 
  • 2,5 łyżki oleju kokosowego o płynnej konsystencji 
  • 3 jajka 
  • 3/4 szklanki mleka sojowego 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego/ ksylitolu lub erytrolu 
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół łyżeczki sody 
  • laska wanilii/ cukier wanilinowy 
  • olej kokosowy do zwilżenia gofrownicy 

Jako dodatków można użyć śmietany, owoców, gorzkiej czekolady wegańskiej lub cukru pudru. Przygotowanie:

  1. Wykonanie potrawy zaczynamy ubicia piany z białek. 
  2. Później blendujemy żółtka, mleko, ugotowaną kaszę jaglaną, wanilię i olej na gładką masę i łączymy z białkami, lekko mieszając. 
  3. Mąkę, proszek i sodę  trzeba dobrze wymieszać i powoli mieszając przesypać do masy z jajek i kaszy. 
  4. Gofry smaży się na zwilżonej olejem kokosowym gofrownicy i układa obok siebie na kratce. Wtedy stają się bardziej chrupiące, a dzieci wręcz nie mogą doczekać się, aby spróbować przysmaku. 

Gofry z mąki jaglanej najlepiej smakują ze śmietaną i owocami. Można je polać czekoladą. Należy je podawać na ciepło. Przepis na jaglane słodkości sprawdza się zawsze – domownicy i goście są zachwyceni.


Przeczytaj także: Przepis na gofry z mąki ryżowej


 

Placki z mąki jaglanej

Gofry z mąki jaglanej to nie jedyna przekąska, którą z niej stworzymy! Jest to świetny dodatek do wypieków, ponieważ sprawia, że ciasta i ciasteczka są zdrowsze i można je jeść bez obawy o sylwetkę. Można też upiec z niej chleb lub placki. Daniem niespodzianką nawet na obiad mogą być wytrawne gofry lub też placki z mąki jaglanej, które są potrawą bezglutenową. Do przyrządzenia tych drugich należy przygotować następujące składniki:

  • mąkę jaglana – 100 g
  • jogurt naturalny gęsty – 100 g
  • jajko
  • ½ łyżki oleju rzepakowego
  • siemię lniane – 1 łyżka
  • banan – 1 sztuka

Mąkę z bananem, jajkiem i siemieniem lnianym miksujemy na gładką masę i na mocno rozgrzanej patelni smażmy je na rumiano. Podajemy z jogurtem i ulubionymi owocami (np. malinami, borówkami, truskawkami). Taki obiadek zje nawet dziecko, które na co dzień marudzi podczas posiłków.

Omlet

Będąc na diecie bezglutenowej, nie trzeba rezygnować z ulubionych omletów. Wystarczy zmienić mąkę na jaglaną. To dobry pomysł, ponieważ nie ma ona glutenu. Wystarczy ubić białka na pianę, dodać żółtka, mąkę i łyżeczkę proszku do pieczenia. Omlety smaży się na sklarowanym maśle. Gotowe należy przełożyć na talerz i polać je miodem lub syropem klonowym. Można całość posypać orzechami lub udekorować owocami. 

Zdrowa kuchnia jest smaczna i bogata w składniki odżywcze. Nie trzeba zmieniać radykalnie swoich przyzwyczajeń  kulinarnych, aby zdrowo odżywiać się i czuć się dobrze w swoim ciele. Wystarczy zacząć od ograniczenia używania mąki pszennej i zastąpienia jej zdrowszymi zamiennikami, np.: jaglaną, mąką migdałową lub razową. Potrawy na pewno zyskają ciekawy smak, a osoba gotująca zdobędzie nowe doświadczenia kulinarne.

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Mąka jaglana bio 500 g

Mąka jaglana bio 500 g

6,38 zł brutto/1szt.
Mąka jaglana bio 500 g

Mąka jaglana bio 500 g

8,51 zł brutto/1szt.
pixel