Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Bezglutenowa mąka gryczana - do czego można jej używać i dlaczego warto?

2021-12-09
Bezglutenowa mąka gryczana - do czego można jej używać i dlaczego warto?

Mąka gryczana - do czego się nadaje i co z niej zrobić? Sprawdzamy!

Mąka jest podstawowym składnikiem wielu produktów spożywczych oraz wypieków. Kiedyś rynek był bardzo ograniczony tylko do kilku rodzajów, jak pszenna czy ziemniaczana. Wraz z rozwojem branży kulinarnej oraz dietetyki odkryto właściwości wyrobu z gryki. Jeszcze do niedawna sięgano po nią wyłącznie niszowo, obecnie znajduje coraz szersze zainteresowanie.

Należy ona do grupy produktów bezglutenowych. Będzie doskonałą alternatywą dla osób, które nie tolerują glutenu lub chorują na celiakię. Mimo iż nie jest to bardzo popularny gatunek mąki, warto poznać jej zastosowanie i właściwości zdrowotne. 

Co to jest mąka gryczana i do czego jej używać?

Jest produkowana w procesie mielenia ziaren gryki. Gryka jest rośliną, którą zaliczana jest do szerokiej grupy zbóż. Szczególnie doceniana jest ze względu na swoje wartości odżywcze oraz dużą zawartość białka. Ważną informacją jest fakt, iż jest to mąka bezglutenowa, co pozwala na jej wykorzystanie przez osoby, które z powodów zdrowotnych nie mogą spożywać tego składnika pokarmowego.

Mąkę z ziaren gryki cechuje wyraźny, mocny smak, który przypomina smak kaszy gryczanej. Posiada ciemny, brązowy kolor, który sprawia, że produkty wytwarzane z jej użyciem są ciemniejsze.

Właściwości 

Mąka gryczana posiada właściwości, które działają na organizm prozdrowotnie. Ze względu na niski indeks glikemiczny, wysoką wartość odżywczą oraz zawartość witamin i minerałów, działanie tego typu mąki kształtuje się następująco:

  • pomaga obnizyć poziom złego cholesterolu,
  • obniża ciśnienia krwi,
  • zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób żył i tętnic, jak miażdżyca,
  • pozytywnie wpływa na układ trawienny, regulując jego pracę - zapobiega zaparciom,
  • dzięki zawartości magnezu, witamin z grupy B oraz cynku działa na organizm holistycznie, odżywiając go,
  • dzięki zawartości polifenoli działa antyoksydacyjnie na organy wewnętrzne i komórki organizmu,
  • jest idealna dla cukrzyków, reguluje poziom glukozy we krwi,
  • wzmacnia ściany naczyń krwionośnych,
  • bierze udział w budowie kolagenu,

Właściwości odżywcze mąki gryczanej

Badania nad dokładną analizą składu maki gryczanej wykazały, że zawiera ona witaminy i minerały o bardzo wysokim stężeniu. Spożywanie gryki powoduje łatwe ich przyswajanie przez organizm. W mące znajdziesz mnóstwo cennych witamin i minerałów, między innymi: witaminy z grupy B, miedź, magnez, cynki, fosfor, żelazo oraz mangan. To produkt bogaty w błonnik, który wspomaga pracę układu trawiennego oraz zapobiega biegunkom i zaparciom. 

Mąka gryczana zawiera także trzy niezwykle cenne składniki odżywcze, które wykazują działanie prozdrowotne:

  1. Flawonoidy - jego działanie zmniejsza ilość wchłanianego cukru, a także działa przeciwzapalnie i wspierająco na układ sercowo - naczyniowy.
  2. Taniny - wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe,
  3. Inositol - obniża ryzyko chorób metabolicznych.

Mąka gryczana - do czego ją wykorzystać?

Mąka gryczana posiada szerokie zastosowanie i można ją użyć do tworzenia różnego rodzaju produktów i potraw. Z powodzeniem wykorzystamy ją do:

  • bezglutenowego chleba,
  • różnego rodzaju naleśników, placków oraz blinów,
  • wafli gryczanych,
  • pierogów i klusek,
  • produkcji makaronów bezglutenowych,
  • babeczek oraz muffinów,
  • przygotowania kleików oraz kaszek.

Mąka gryczana jest prosta w obróbce, dlatego też nawet kucharz - amator poradzi sobie z jej użyciem w kuchni. Z powodzeniem można ją użyć do wypieku wszelkich dań i zastąpić nią mąkę pszenną. 

Jeśli nie ma przeciwwskazań do spożycia glutenu, dla ułatwienia można ją zmieszać z odrobiną tradycyjnej mąki, co ułatwi przygotowanie ciasta. Dzięki temu masa będzie bardziej delikatna i sprężysta. 

Ciekawostką jest, że mąkę gryczaną można samodzielnie przygotować w zaciszu domowym. Wystarczy za pomocą rozdrabniacza, na przykład blendera zmielić kaszę gryczaną na drobny proszek.

Przepis na gryczane naleśniki

Naleśniki z mąki gryczanej to doskonała alternatywa tradycyjnej, pszennej przekąski. Składniki:

  • szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • szklanka wody gazowanej
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Miksujemy wszystkie składniki, muszą zyskać lejącą się konsystencję. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z kapką oleju.

Mąka gryczana zyskuje na popularności. Warto włączyć ją do swojej kuchni, ze względu na cenny skład i właściwości prozdrowotne, jakie oferuje.

Bibliografia:

Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda: Tabele składu...

Modelski Łukasz: Droga przez mąkę.

Pokaż więcej wpisów z Grudzień 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2280 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2022-07-30
Mój ulubiony sklep internetowy :)
2022-07-28
wszystko ok
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel