Jak zrobić dobrą owsiankę? Sekret to nie tylko idealne proporcje
Jak dobrze zrobić owsiankę, aby była pyszna i ciekawa nawet dla najmłodszych? Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety i jak zrobić to smacznie?
Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, daje poczucie sytości długi czas.
Rodzaje płatków owsianych
Sposób obróbki ziarna decyduje o rodzaju płatków owsianych. Wyróżnia się 3 gatunki:
- zwykłe - otrzymywane z całego ziarna,
- górskie - powstające z pokrojonego ziarna,
- błyskawiczne, które wytwarza się z pokrojonego ziarna i poddaje specjalnej obróbce hydrotermicznej.
Czas gotowania owsianki zależy od wybranego rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne to sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, ponieważ gotujemy je najkrócej. Danie gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, bo łatwo przywiera do garnka.
Płatki owsiane i orzechy wybrane dla ciebie:
Jak zrobić owsiankę na wodzie lub mleku?
Popularnym sposobem na przygotowanie płatków jest owsianka na wodzie. To rozwiązanie fit. Bardziej kremowa wyjdzie po zmieszaniu wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Do obu tych wersji wystarczy dodać ulubione owoce, aby uzyskać smaczne danie na śniadanie lub podwieczorek.
Idealne proporcje
Jak zrobić owsiankę o idealnej konsystencji? Proporcje, czyli stosunek płynu płatków do płynu, powinny wynosić: 1:3 dla płatków zwykłych lub górskich, to znaczy 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem. Jeżeli ma to być wersja na mleku, to stosuje się proporcje 2 szklanki mleka i 1 szklanki wody. Płatki błyskawiczne zalewa się płynem w stosunku jedna szklanka płatków do dwóch szklanek wody lub mleka.
Rady dla gotujących owsiankę
Autorzy licznych przepisów na owsiankę zwracają uwagę na to, że jej gotowanie nie jest trudne i można uzyskać naprawdę smaczne danie, o ile przestrzega się kilku zasad:
- Płatki należy zalać zimnym płynem na co najmniej pół godziny przed gotowaniem i dodać szczyptę soli.
- Nasiąknięte płatki doprowadza się do wrzenia i gotuje jeszcze przez pięć minut.
- Zdejmujemy z ognia i po 5 minutach można przystąpić do doprawiania.
- Do gotowych płatków można dodać cynamon, kurkumę, miód, syrop klonowy oraz wzbogacić takimi łakociami jak: świeże lub suszone owoce, orzechy i pestki dyni lub pestki słonecznika.
Przepis na owsiankę fit
Osoby dbające o linię poszukują dietetycznych przepisów. Wymagają, aby dania były pełnowartościowe, pomagały w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz były smaczne. Owsianka fit spełnia powyższe wymogi, a jej przygotowanie nie jest trudne. Płatki gotuje się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi powyżej, po czym dodaje się ulubione owoce, pestki lub ziarna, np: sezam.
Z mlek roślinnych do gotowania płatków fit idealne są: mleko sojowe, owsiane i migdałowe.
Ciekawym pomysłem jest dodanie kakao, cynamonu i bananów suszonych – powstanie wtedy owsianka czekoladowo-bananowa. Smakosze kokosu mogą dołożyć swój ulubiony produkt w wiórkach, dodać dodatkowo dżem z truskawek i nasiona chia i już mają pyszne drugie śniadanie w pracy.
Wybierz owoce do swojej owsianki:
Płatki owsiane z kawą – energia od rana
Poranek bez kawy dla wielu osób nie istnieje. Można połączyć obie smaczne rzeczy: kawę i owsiankę w całość. Kawę trzeba zalać zimną wodą na noc i stawić do lodówki. Można dodać do niej siemię lniane. Rano płatki owsiane zalewamy mlekiem roślinnym i dodajemy wybrane owoce oraz orzechy, po czym dolewamy kawę. Do smaku można dolać miodu. Tak przygotowana mieszanka łączy właściwości pożywnego śniadania i kawy. Warto eksperymentować i odkrywać za każdym razem nowe smaki!
Nieograniczone możliwości
Smak płatków owsianych można zmienić rodzajem dodanego mleka lub owoców. Coraz większy jest wybór mlek roślinnych, które zaskakują smakiem i pozwalają na wariacje kulinarne. Polecane są nie tylko dla wegetarian i wegan, ale dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać, urozmaicać dietę i poznawać nietypowe smaki. Jest to danie, które za każdym razem może być inne, więc nie znudzi się dzieciom i osobom na diecie.