Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Jak zrobić dobrą owsiankę? Sekret to nie tylko idealne proporcje

2021-03-21
kategoriaPrzepisy
Jak zrobić dobrą owsiankę? Sekret to nie tylko idealne proporcje

Jak dobrze zrobić owsiankę, aby była pyszna i ciekawa nawet dla najmłodszych? Dlaczego warto włączyć ją do codziennej diety i jak zrobić to smacznie?

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Powinno być pożywne, ale przede wszystkim smaczne. Owsiany kleik poprawia perystaltykę jelit, dostarcza niezbędnych organizmowi mikroelementów, daje poczucie sytości długi czas. 

Rodzaje płatków owsianych

Sposób obróbki ziarna decyduje o rodzaju płatków owsianych. Wyróżnia się 3 gatunki: 

  • zwykłe - otrzymywane z całego ziarna, 
  • górskie - powstające z pokrojonego ziarna, 
  • błyskawiczne, które wytwarza się z pokrojonego ziarna i poddaje specjalnej obróbce hydrotermicznej. 

Czas gotowania owsianki zależy od wybranego rodzaju płatków. Płatki błyskawiczne to sposób na szybkie i zdrowe śniadanie, ponieważ gotujemy je najkrócej. Danie gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając, bo łatwo przywiera do garnka.

Jak zrobić owsiankę na wodzie lub mleku?

Popularnym sposobem na przygotowanie płatków jest owsianka na wodzie. To rozwiązanie fit. Bardziej kremowa wyjdzie po zmieszaniu wody i tłustego mleka, zarówno zwierzęcego, jak i roślinnego. Do obu tych wersji wystarczy dodać ulubione owoce, aby uzyskać smaczne danie na śniadanie lub podwieczorek. 

Idealne proporcje

Jak zrobić owsiankę o idealnej konsystencji? Proporcje, czyli stosunek płynu płatków do płynu, powinny wynosić: 1:3 dla płatków zwykłych lub górskich, to znaczy 1 szklanka płatków oraz 3 szklanki mieszanki wody z mlekiem. Jeżeli ma to być wersja na mleku, to stosuje się proporcje 2 szklanki mleka i 1 szklanki wody. Płatki błyskawiczne zalewa się płynem w stosunku jedna szklanka płatków do dwóch szklanek wody lub mleka.

Rady dla gotujących owsiankę

Autorzy licznych przepisów na owsiankę zwracają uwagę na to, że jej gotowanie nie jest trudne i można uzyskać naprawdę smaczne danie, o ile przestrzega się kilku zasad: 

  1. Płatki należy zalać zimnym płynem na co najmniej pół godziny przed gotowaniem i dodać szczyptę soli. 
  2. Nasiąknięte płatki doprowadza się do wrzenia i gotuje jeszcze przez pięć minut.
  3. Zdejmujemy z ognia i po 5 minutach można przystąpić do doprawiania. 
  4. Do gotowych płatków można dodać cynamon, kurkumę, miód, syrop klonowy oraz  wzbogacić takimi łakociami jak: świeże lub suszone owoce, orzechy i pestki dyni lub pestki słonecznika

Przepis na owsiankę fit

Osoby dbające o linię poszukują dietetycznych przepisów. Wymagają, aby dania były pełnowartościowe, pomagały w utrzymaniu szczupłej sylwetki oraz były smaczne. Owsianka fit spełnia powyższe wymogi, a jej przygotowanie nie jest trudne. Płatki gotuje się zgodnie ze wskazówkami umieszczonymi powyżej, po czym dodaje się ulubione owoce, pestki lub ziarna, np: sezam

Z mlek roślinnych do gotowania płatków fit idealne są: mleko sojowe, owsiane i migdałowe

Ciekawym pomysłem jest dodanie kakao, cynamonu i bananów suszonych – powstanie wtedy owsianka czekoladowo-bananowa. Smakosze kokosu mogą dołożyć swój ulubiony produkt w wiórkach, dodać dodatkowo dżem z truskawek i nasiona chia i już mają pyszne drugie śniadanie w pracy.

Płatki owsiane z kawą – energia od rana

Poranek bez kawy dla wielu osób nie istnieje. Można połączyć obie smaczne rzeczy: kawę i owsiankę w całość. Kawę trzeba zalać zimną wodą na noc i stawić do lodówki. Można dodać do niej siemię lniane. Rano płatki owsiane zalewamy mlekiem roślinnym i dodajemy wybrane owoce oraz orzechy, po czym dolewamy kawę. Do smaku można dolać miodu. Tak przygotowana mieszanka łączy właściwości pożywnego śniadania i kawy. Warto eksperymentować i odkrywać za każdym razem nowe smaki!

Nieograniczone możliwości

Smak płatków owsianych można zmienić rodzajem dodanego mleka lub owoców. Coraz większy jest wybór mlek roślinnych, które zaskakują smakiem i pozwalają na wariacje kulinarne. Polecane są nie tylko dla wegetarian i wegan, ale dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać, urozmaicać dietę i poznawać nietypowe smaki. Jest to danie, które za każdym razem może być inne, więc nie znudzi się dzieciom i osobom na diecie. 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2021

Polecane

Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 3563 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2023-12-02
Produkty jak najbardziej w porządku, ale termin wysylki/dostawy zdecydowanie przekraczający standard. Ponad 2 tygodnie oczekiwania I słaba komunikacja na temat terminu dostawy.
2023-11-28
ok
pixel