Płatki drożdżowe - 5 przepisów, które odmienią Twoje życie
Na zdrowy tryb życia składają się: aktywność fizyczna, dieta oparta na naturalnych produktach, regularne badania kontrolne i otaczanie się sympatycznymi ludźmi. Sposób odżywiania dodający energii i witalności bazuje na produktach roślinnych i dąży od ograniczenia składników odzwierzęcych. Bardzo ważne jest zastąpienie takich produktów żywnością bogatą w różnorodne składniki, które mogą zastąpić białko oraz dostarczyć najważniejsze witaminy. Jednym z produktów, polecanych jako alternatywa dla żywności odzwierzęcej, są płatki drożdżowe.
Spis treści:
- Płatki drożdżowe - wegański parmezan
- Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?
- Płatki drożdżowe nieaktywne - zdrowy dodatek
- Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni
- Jak zrobić płatki drożdżowe
- Przepisy na dania z płatkami drożdżowymi
- Zielone tagliatelle z płatkami drożdżowymi
- Wegański sos bezserowy
- „Twarożek” z orzechów nerkowca
- „Masełko” na kanapki
Płatki drożdżowe - wegański parmezan
Od wieków wykorzystuje się w kuchni drożdże do pieczenia oraz przeprowadzenia procesów fermentacji. Drożdże po uzyskaniu odpowiedniej objętości poddaje się działaniu wysokiej temperatury. Tak przygotowane oddziela się, myje, suszy. Potem nadaje się im formę płatków. Przypominają grubo zmieloną bułkę tartą. Ostatnim etapem przygotowania płatków drożdżowych jest pakowanie.
Co to są płatki drożdżowe nieaktywne?
Jest to rodzaj drożdży nieaktywnych, cechujących się wyjątkowymi właściwościami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi. Są produktem pochodzącym z tych samych mikrorganizmów, co drożdże piekarnicze. Smak płatków drożdżowych jest określany jako serowo-orzechowy. Zastępują ser tam, gdzie potrzebny jest smak sera. Dlatego płatki drożdżowe nazywa się wegańskim parmezanem.
Płatki drożdżowe nieaktywne - zdrowy dodatek
Pod wpływem wysokiej temperatury drożdże tracą swoje zdolności fermentacyjne. Zastosowanie płatków drożdżowych w codziennej diecie nie powoduje dolegliwości żołądkowych, a daje mnóstwo korzyści zdrowotnych.
Zawierają w sobie: potas, cynk, białko, selen, potas, miedź, żelazo, magnez, sód i wapń, a także foliany i witaminy: A, B1, B2, B6 oraz C. Wzbogacają potrawy w białko i nie zawierają cukru ani konserwantów.
Wartości odżywcze płatków drożdżowych oraz fakt, że zawierają kwas foliowy, to najlepszy argument, aby zachęcić kobiety w ciąży do wypróbowania tego produktu. Kwas foliowy jest bardzo ważny przed planowaniem ciąży i w pierwszym trymestrze oczekiwania na dziecko, ponieważ zapobiega wadom cewy nerwowej u płodu.
Ponadto płatki drożdżowe nieaktywne korzystnie wypływają na kondycję skóry, włosów i paznokci oraz zmniejszają oznaki starzenia się skóry. Pomaga w tym wysoka zawartość witamin z grupy B, kwas pantotenowy i biotyna. Obniżają poziom cholesterolu, pomagają w odbudowie uszkodzonych tkanek, działają antybakteryjnie i przeciwwirusowo, pomagają w leczeniu biegunek, a także wspomagają odporność organizmu.
Optymalna porcja płatów drożdżowych w ciągu dnia to 3 łyżki. Stosowanie płatków drożdżowych rozpoczyna się od małych porcji. Sprawdzają się jako zamiennik soli oraz panierka do mięsa i warzyw.
Zastosowanie płatków drożdżowych w kuchni
To kolejny przykład zdrowego produktu, który warto wprowadzić do swojej diety. Do czego można użyć płatków drożdżowych nieaktywnych? Ze względu na ciekawy orzechowo-serowy smak znakomicie komponują się one z warzywami korzeniowymi i strączkowymi oraz daniami mięsnymi. Dodaje się je do:
- zup, sosów, koktajli jako zagęszczacz,
- wytrawnych ciast, muffinek, co wzbogaca walory smakowe wypieków,
- do past kanapkowych, tart warzywnych, farszu jako przyprawę w zastępstwie soli kuchennej,
- panierki do mięs lub warzyw,
- spaghetti, gotowanych warzyw, sałatek, ziemniaków jako posypkę,
- kotletów roślinnych i pasztetów (mięsnych i roślinnych).
Dietetycy zalecają, aby płatki drożdżowe jeść jako suplement diety – codziennie po łyżeczce i popijając wodą. Jeżeli ktoś nie lubi takiego sposobu jedzenia płatków, to może dodać je do jogurtu mleczno-owocowego z domową granolą.
Jak zrobić płatki drożdżowe
Dania z płatków drożdżowych z pewnością wzbogacą dietę. Takie płatki można wykonać w domu samodzielnie. Jak zrobić płatki drożdżowe? Do wykonania tego zdrowego zamiennika soli, sera i panierki potrzebujemy:
- 2 kostki tradycyjnych drożdży
- 1/3 szklanki ciepłej, przegotowanej wody
- cukier lub melasa buraczana/cukier z agawy/syrop klonowy
- Drożdże należy wyjąć z lodówki i poczekać, aż osiągną temperaturę pokojową, po czym rozkruszyć je i wrzucić do słoika.
- Następnie wlewamy wodę i cukier/syrop, żeby drożdże zaczęły pracować.
- Całość mieszamy i zakrywamy folią z małymi otworki, aby zapewnić przepływ powietrza.
- Odstawiamy na godzinę do ciepłego miejsca. Po tym czasie dosładzamy wybranym słodkim składnikiem z wyżej zamieszczonego przepisu.
- Masę przekładamy do formy do pieczenia i wstawiamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki.
- Kiedy masa przestygnie, należy ją ponownie upiec. Czas drugiego pieczenia to godzina. Po upieczeniu całość kruszymy i przesypujemy do pojemnika.
Artykuły do przepisów dla ciebie:
Przepisy na dania z płatkami drożdżowymi
Płatki drożdżowe mają serowy smak i są znakomitym źródłem białka oraz wielu witamin. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu.
Zielone tagliatelle z płatkami drożdżowymi
Do przygotowania tego dania obiadowego potrzebne będą następujące składniki:
- makaron tagliatelle
- 1 mała cukinia
- szklanka mrożonego groszku
- spora garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 3 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki sojowej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- mielona gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- Przygotowanie dania rozpoczynamy od rozgrzania na patelni oliwy z oliwek, na którą wrzucamy drobno posiekaną cebulę i dusimy na małym ogniu.
- Po kilku minutach dorzucamy przeciśnięty czosnek i solimy do smaku.
- Cukinię obieramy obieraczką do warzyw i wraz z mrożonym groszkiem dodajemy do cebuli i czosnku i podsmażamy, aż groszek zmięknie.
- Do dania dorzucamy liście szpinaku. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Do potrawy dodajemy mleko lub śmietanę.
- Gotujemy makaron, odsączamy i mieszamy z sosem. Danie posypujemy garścią płatków drożdżowych.
Wegański sos bezserowy
Weganie nie jedzą sera, choć nie oznacza to, że nie tęsknią za jego smakiem. Wykorzystując płatki drożdżowe, można zrobić sos, który smakuje jak potrawa z serem. Do wykonania takiego sosu potrzebne są następujące produkty:
- 4 łyżki mąki z ciecierzycy (bardzo drobnej)
- 2 łyżki orzechów arachidowych (lub nerkowców)
- 2 łyżki suszonych płatków drożdżowych (nieaktywnych)
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki wody lub neutralnego mleka roślinnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- łyżka oleju kokosowego lub rzepakowego
- Gotowanie sosu rozpoczynamy od zalania orzechów arachidowych ciepłą wodą i odstawienia na 15 minut.
- W międzyczasie do blendera wrzucamy mąkę z ciecierzycy, orzechy, czosnek, płatki drożdżowe i dolewamy wody, oleju oraz soku z cytryny. Całość blendujemy na gładko.
- Przelewamy sos do rondelka, gotujemy, cały czas mieszając. W razie potrzeby, jeżeli sos będzie zbyt gęsty można dodać trochę wody lub oleju.
- Sos jest idealny do makaronu lub pizzy.
„Twarożek” z orzechów nerkowca
Dieta wegańska nie musi oznaczać rezygnacji z twarożku. Można go przecież zrobić z mleka roślinnego i płatków drożdżowych. Do przygotowania twarogu potrzebne będą:
- 1 szklanka orzechów nerkowca,
- ¼ szklanki płatków drożdżowych,
- ¼ mleka sojowego,
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ ząbka czosnku (lub więcej, jeśli lubisz serek czosnkowy),
- 10 rzodkiewek.
Orzechy nerkowca zalewamy wodą na noc. Rano odcedzamy i przekładamy prawie wszystkie składniki, z wyjątkiem rzodkiewki do blendera. Blendujemy. Kroimy rzodkiewkę w paski. Całość przekładamy do miseczki i dekorujemy rzodkiewką.
„Masełko” na kanapki
Przepisów na masełka jest mnóstwo. Warto wykorzystać mleko roślinne i płatki drożdżowe. Do przygotowania takiego masełka potrzebujemy:
- ½ szklanki mleka sojowego (125 ml),
- 1 szklanka oleju roślinnego lub oliwy z oliwek – ilość orientacyjna,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka płatków drożdżowych,
- 1 szczypta soli kala namak (można pominąć)
Wszystkie składniki należy zblendować, poruszając blenderem góra-dół do momentu aż masa będzie miała gęstość serka topionego. Masełko można przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Używając płatków drożdżowych, można zrezygnować z soli. Warto je włączyć do jadłospisu bez względu na rodzaj preferowanej kuchni. Kubki smakowe i zdrowie na pewno skorzystają na ich obecności.