Pieczywo
Certyfikowane ekologiczne pieczywo – ogromny wybór wśród zdrowych produktów oraz pieczywa bezglutenowego!
Wielu z nas pieczywo towarzyszy każdego dnia – nie wyobrażamy sobie bez niego np. śniadania. Jednak wraz ze wzrostem świadomości na temat zdrowych nawyków żywieniowych, zmienia się również postrzeganie bochenka, doskonale znanego, białego, pszennego chleba. Uwaga skupia się więc na zdrowszych alternatywach.
W Arkanach Smaku na pewno znajdziesz coś dla siebie. Oferujemy różnorodne rodzaje pieczywa – m.in. pieczywo chrupkie, bezglutenowe, tortille czy mieszanki do samodzielnego wypieku. Kupisz tu certyfikowane ekologiczne produkty od sprawdzonych producentów.
Bogata oferta pieczywa
Chcemy, aby w naszym sklepie każdy znalazł to, czego szuka. W celu sprostania oczekiwaniom klientów nieustannie wzbogacamy ofertę w nowe produkty. Zawsze jednak w pierwszej kolejności starannie selekcjonujemy dostawców. Dzięki temu zrobisz tu bezpieczne, ekologiczne zakupy.
Oferujemy kilkadziesiąt odmiennych rodzajów pieczywa, w tym:
- chleb ekologiczny (m.in. wieloziarnisty, orkiszowy),
- bułki i bajgle,
- chleb tostowy,
- chleb bezglutenowy,
- chlebek Naan, esseński i pita,
- pumpernikiel,
- suszony chleb lniany,
- pieczywo chrupkie (m.in. owsiane, kasztanowe, warzywne),
- sucharki,
- podpłomyki i wafle,
- mieszanki do wypieku chleba,
- tortille,
- spody do pizzy,
- panini,
- papier ryżowy,
- bułki tarte (m.in. razowa, z dodatkiem lnu),
- panierki (m.in. kukurydziana, crispy fish).
Bezpieczne pieczywo bezglutenowe
Gluten to rodzaj białka występujący w niektórych gatunkach zbóż - pszenicy, życie i jęczmieniu. Odpowiada on za sprężystość i pulchność wypieków. Istnieją schorzenia, w których spożywanie glutenu może prowadzić do zaostrzenia objawów chorobowych - celiakia, nadwrażliwość oraz alergia na pszenicę. Jedyną skuteczną formą leczenia w tych przypadkach jest stosowanie diety całkowicie eliminującej gluten.
Ponadto wiele osób ogranicza spożywanie zbóż glutenowych ze względu na lepsze samopoczucie. W Arkanach Smaku wychodzimy naprzeciw potrzebom naszych klientów i dbamy o jak największą różnorodność asortymentu bezglutenowego, w tym trudno dostępnego w sklepach stacjonarnych - certyfikowanego pieczywa bezglutenowego.
Jakie pieczywo jeść na diecie odchudzającej?
Zalecenia Instytutu Żywności i Żywienia mówią o tym, aby ograniczać spożywanie białego pieczywa na rzecz wypieków pełnoziarnistych. Tzw. ciemne pieczywo jest zdrowsze z uwagi na obecność mniej przetworzonych ziaren zbóż, które dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Chleb razowy zawiera ponadto błonnik pokarmowy, a ten wykonuje wiele ważnej pracy, m.in.:
- spowalnia dostawanie się glukozy do krwi,
- wpływa na niższe stężenie cholesterolu we krwi,
- reguluje pracę jelit, usprawniając trawienie i zapobiegając występowaniu zaparć.
Błonnik obecny w pieczywie pełnoziarnistym jest także istotnym elementem diet odchudzających. Poza wspomnianym już działaniem odpowiada za szybsze odczuwanie sytości, która trwa znacznie dłużej niż w przypadku zjedzenia posiłku ubogiego w ten składnik.
Do produktów często wybieranych przez osoby odchudzające się należą niskokaloryczne alternatywy dla zwykłego chleba, np. pieczywo chrupkie czy wafle zbożowe. W poniższej tabeli znajdziesz zestawienie kilku przykładowych produktów z naszej oferty i porównanie ich wartości energetycznej.
Produkt |
Wartość energetyczna (w 1 kromce) |
Pieczywo chrupkie żytnie |
25 kcal (7 g) |
Pieczywo chrupkie kasztanowe |
31 kcal (8 g) |
Pieczywo chrupkie pszenne graham |
47 kcal (12 g) |
Wafel ryżowy |
39 kcal (10 g) |
Podpłomyk bez dodatku cukru |
35 kcal (9 g) |
Chleb biały pszenno-żytni |
86 kcal (35 g) |
Pumpernikiel |
102 kcal (40 g) |
Pieczywo na diecie ketogenicznej
Niemałą popularnością wśród osób chcących pozbyć się zbędnych kilogramów cieszy się dieta ketogeniczna. Jej założeniem jest jak największe ograniczenie dostarczanych węglowodanów. W rezultacie organizm do produkcji energii ma wykorzystywać zgromadzony nadmiar tłuszczu.
"Keto pieczywo" jest to zatem wyrób o wysokiej zawartości białka i tłuszczów, przygotowywany przy małym udziale mąki lub w ogóle bez niej. Stosuje się w tym przypadku np. chleb powstały na bazie ziaren takich jak siemię lniane i słonecznik. Tego rodzaju pieczywo również kupisz w naszym sklepie.