Kasze
Ekologiczne kasze najwyższej jakości. Sprawdź nasz bogaty asortyment tych wartościowych produktów!
Kasze stanowią pyszny, pożywny i niezwykle zdrowy produkt, który może być skrobiowym dodatkiem do obiadu, elementem zapiekanek czy sałatek. Co więcej, z niektórych odmian przygotujesz nawet desery. Poznaj naszą bogatą ofertę BIO kasz, powstające z certyfikowanych ekologicznych surowców. Bezglutenowa kasza gryczana do pierogów, a może kasza kuskus do orientalnej sałatki? Na pewno znajdziesz tu coś dla siebie!
Kasze w Arkanach Smaku
W naszym sklepie znajdziesz BIO kasze powstałe z różnych odmian zbóż. Do wyboru między innymi kasza:
- najczęściej spożywana kasza jęczmienna, która dostarcza duże ilości błonnika pokarmowego;
- gryczana palona i niepalona, zwana ?królową kasz?;
- delikatna, bezglutenowa kasza jaglana;
- uwielbiana przez dzieci kasza manna, idealna na słodko;
- kasza bulgur polecana do spożywania przez cukrzyków z uwagi na niski indeks glikemiczny;
- kasza kuskus łącząca w sobie cechy kaszy i makaronu, błyskawiczna w przygotowaniu.
A ponadto także kasze:
- owsiana,
- kukurydziana,
- kasza orkiszowa,
- quinoa - komosa ryżowa,
- tapioka.
Kasza jaglana
Kasza jaglana jest wyjątkowym produktem, charakteryzującym się wyjątkowo delikatnym smakiem. Przygotujesz z niej potrawy zarówno wytrawne, jak i na słodko (doskonale komponuje się z mlekiem oraz napojami roślinnymi). Warto wprowadzić ją do swojej diety, ponieważ jest nie tylko szybka w przygotowaniu, ale przede wszystkim niesie wiele korzyści zdrowotnych.
Badania naukowe potwierdzają, że kasza jaglana wykazuje właściwości przeciwwirusowe oraz wzmacniające odporność całego organizmu. Zaleca się spożywanie jej w trakcie choroby górnych dróg oddechowych, ponieważ osusza i w ten sposób wspomaga leczenie. Zawiera niewielkie ilości błonnika, dzięki czemu jest produktem lekkostrawnym ? może być bezpiecznie spożywana przez dzieci czy osoby cierpiące na niestrawność lub refluks. Jest to produkt bezglutenowy.
Kasza jaglana jest dobrym źródłem białka oraz żelaza. Dostarcza dużej ilości energii z węglowodanów złożonych. Ponadto zawiera witaminy z grupy B, cynk, fosfor, miedź, krzem i mangan. Zawartość tych składników wpływa na poprawę pamięci i koncentracji, co może być szczególnie przydatne osobom uczącym się lub seniorom.
Kasza gryczana
Pasuje do różnorodnych mięs, zapiekanek, farszów oraz zup. Kasza gryczana może stanowić niezwykle cenny składnik diety roślinnej, ponieważ dostarcza białka, które jest przyswajalne na podobnym poziomie, co białko roślin strączkowych. Jest bezglutenowa i zawiera mnóstwo cennych składników (np. flawonoidy), które pozytywnie oddziałują na zdrowie.
Regularne spożywanie kaszy gryczanej reguluje ciśnienie, obniża poziom cholesterolu we krwi, działa przeciwmiażdżycowo i przeciwnowotworowo. Ponieważ zawiera znaczne ilości rutyny, może być naturalnym wzmocnieniem układu odpornościowego w okresie jesienno-zimowym.
Kasza gryczana jest bogata w błonnik pokarmowy, który pobudza perystaltykę jelit, pomaga wiązać i wydalać toksyny, a także zapobiega zaparciom. Ponadto dostarcza również spore ilości witamin z grupy B, które są niezbędne między innymi do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. To także źródło składników takich jak: wapń, magnez, fosfor, żelazo, jod i cynk.
Kasza gryczana występuje w dwóch wersjach: niepalonej (jasnej) oraz palonej (ciemniejszej). Ta druga, choć wyróżnia się wyrazistszym smakiem, niestety w wyniku procesu prażenia traci część swoich niezwykłych wartości.