Rośliny strączkowe
Duży wybór BIO nasion roślin strączkowych. U nas kupisz ekologiczne produkty w atrakcyjnych cenach!
Rośliny strączkowe to produkty o wyjątkowo cennych właściwościach prozdrowotnych, które jednocześnie są bardzo smaczne i uniwersalne w kuchni. Przede wszystkim stanowią bazę większości potraw wegańskich, takich jak pasztety, kotlety, pasty kanapkowe czy farsze. Ponadto są składnikiem wielu dań tradycyjnych, na przykład zup, zapiekanek i sałatek. W naszym sklepie internetowym kupisz wygodnie wszystkie rodzaje nasion roślin strączkowych w wersji BIO – zarówno w postaci suchej, jak i w zalewie. W ofercie znajdziesz także gotowe dania oraz nasiona na kiełki. Oferujemy certyfikowane ekologiczne produkty od sprawdzonych dostawców.
Rośliny strączkowe - rodzaje
Najpopularniejsze rośliny strączkowe, tak zwane strączki, to:
- fasola,
- groch,
- soja,
- ciecierzyca,
- soczewica,
- bób.
Choć potocznie mówi się o roślinach strączkowych, w rzeczywistości nazwa ta odnosi się do ich nasion. To właśnie suche nasiona roślin strączkowych są jadalną częścią (wyjątek stanowią fasola szparagowa i groszek cukrowy) - przed spożyciem trzeba jednak je ugotować. Liczne badania naukowe potwierdzają dobroczynne działanie strączków na zdrowie człowieka. To źródło wielu witamin i minerałów; ponadto są bezglutenowe.
Rośliny strączkowe - białko
Jedną z największych zalet roślin strączkowych jest wysoka zawartość białka, które stanowi nawet do 40% całej wartości odżywczej. Najwyższą jego ilość dostarcza soja i soczewica. Właśnie dlatego nasiona strączkowe są głównym źródłem białka w dietach wegetariańskich i wegańskich.
Istotne, aby pamiętać, że ich skład aminokwasowy (czyli poszczególnych elementów białka) jest uboższy niż ten w mięsie. By podnieść tę wartościowość, wystarczy podawać strączki w towarzystwie produktów zbożowych - ich aminokwasy wzajemnie się uzupełniają.
Rośliny strączkowe w diecie
Postaw na rośliny strączkowe w diecie - nie tylko, jeśli eliminujesz z niej mięso. Poza wspomnianym białkiem nasiona te dostarczają dużej porcji energii pochodzącej z węglowodanów, a zatem są bardzo pożywne. Są bogatym źródłem zdrowych tłuszczy, błonnika pokarmowego, minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, jod i potas, a także witamin z grupy B.
Co więcej, dostarczają organizmowi związków bioaktywnych w postaci fitoestrogenów i przeciwutleniaczy. Cechują się niskim indeksem glikemicznym, mogą więc być bezpiecznie spożywane przez osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
Rośliny strączkowe - lista korzyści prozdrowotnych
Ten niezwykle bogaty skład nasion roślin strączkowych przekłada się na wyjątkowo korzystne oddziaływanie prozdrowotne. Ich regularne spożywanie wiąże się z:
- obniżeniem stężenia cukru oraz cholesterolu we krwi, w wyniku czego zmniejsza się ryzyko zachorowania na cukrzycę,
- miażdżycę i choroby serca;
- wspierają procesy trawienne i regulują rytm wypróżnień, zapobiegając zaparciom i biegunkom;
- szybko zapewniają uczucie sytości, które utrzymuje się na długo ? sprawdzają się więc w dietach odchudzających;
- obniżają ryzyko zachorowania także na inne choroby cywilizacyjne, czyli neurodegeneracyjne (na przykład Alzheimera), nowotworowe, nadciśnienie tętnicze i otyłość.
Sposób na wzdęcia
Oligosacharydy to rodzaj węglowodanów, których jelito cienkie niestety nie jest w stanie strawić. W rezultacie są one rozkładane dopiero w jelicie grubym przez bakterie tworzące mikroflorę jelitową. Skutkiem ubocznym tych procesów jest powstawanie gazów, a te są odpowiedzialne za nieprzyjemne wzdęcia, które możesz odczuwać po spożyciu warzyw strączkowych.
Nie oznacza to jednak, że trzeba rezygnować z jedzenia strączków! Istotne jest namaczanie nasion przed ich ugotowaniem. Pozwala to na częściową redukcję zawartości oligosacharydów. Im dłuższe moczenie (w dużej ilości wody), tym lepszy będzie rezultat. W łagodzeniu uciążliwych objawów pomoże Ci również dodatek przypraw - między innymi kminku, tymianku czy kopru.
Pamiętaj także, aby wprowadzać owe rośliny do swojego jadłospisu stopniowo, zaczynając od mniejszych porcji. Soczewica czerwona i ciecierzyca zawierają najmniej kłopotliwych składników i są najłatwiej strawne ze wszystkich strączków.