Batony
( ilość produktów: 110 )Oferujemy bogaty wybór zdrowszych alternatyw dla popularnych batonów. Znajdziesz tu batoniki musli, zbożowe, owocowe, czekoladowe czy orzechowe.
Masz ochotę na coś słodkiego, ale liczysz każdą przyjętą kilokalorię? Obiło ci się o uszy, że chętnie stosowany przez producentów syrop glukozowo-fruktozowy ma niekorzystne działanie zdrowotne? Spróbuj zdrowych batonów, które zaspokoją nie tylko “słodyczowy głód”, ale okażą się także pożywną, energetyczną. W ich składzie nie znajdziesz dodatku cukru, syropu glukozowo-fruktozowego ani oleju palmowego.
Baton proteinowy WPC o smaku wiśniowym w polewie kakaowej bezglutenowy 50 g - Maxsport
Baton proteinowy wpc o smaku truskawkowym w białej polewie bezglutenowy 60 g - Maxsport
Wafelek wegański z kremem kakaowo-kokosowym w polewie czekoladowej BIO 40 g - Harmonica
Zdrowe fit batony
Zdrowsza wersja słodkości
W naszej ofercie znajdziesz wiele różnorodnych smaków, a także kompozycje wegańskie i produkty bezglutenowe. Każdy z produktów to fit odżywcza przekąska, powstała z ekologicznych składników. Oferujemy między innymi batony:
- musli z owocami,
- owsiane,
- kukurydziane,
- kokosowe,
- daktylowe,
- orzechowe,
- owocowe,
- czekoladowe,
- z ziarnami kakaowca,
- białkowe (proteinowe).
Batony proteinowe dla aktywnych fizycznie
Jest to propozycja dedykowana szczególnie osobom kontrolującym ilość dostarczanego białka, na przykład trenującym na siłowni. Taka przekąska będzie świetnym posiłkiem potreningowym, ponieważ zaspokoi głód, dostarczając potrzebnej energii, a także solidnej porcji białka - niezbędnego do procesu budowania masy mięśniowej. Przykładowy baton proteinowy (40 g) dostarczy aż 12 g białka.
Zdrowe czy niezdrowe?
Popularne nie znaczy zdrowe
Popularne, szeroko dostępne słodycze nie są korzystne dla zdrowia. Dostarczają dużej porcji energii, która pochodzi głównie z cukrów prostych - skutkuje to dużym skokiem stężenia glukozy we krwi i może być niebezpieczne dla osób z cukrzycą. To także źródło nasyconych kwasów tłuszczowych, cholesterolu, syropu glukozowo-fruktozowego, oleju palmowego czy sztucznych barwników i konserwantów (które mogą powodować alergie). Regularne spożycie takich produktów może prowadzić do otyłości, nadpobudliwości, problemów żołądkowych, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, a nawet powstawania nowotworów.
Fit alternatywa - zdrowe batony
Na szczęście na rynku pojawia się coraz więcej producentów, oferujących zdrowe, słodkie przekąski. Produkowane są na bazie zbóż, orzechów, ziaren kakao, owoców, a słodki smak nadawany jest poprzez dodatek suszonych daktyli, miodu czy syropu z agawy. Batony takie wraz z energią, dostarczą cennych witamin i minerałów, a także błonnika, który spowolni wzrost poposiłkowej glikemii i usprawni pracę trawienną jelit.
Ile cukru?
Jeden mały batonik czekoladowy zakupiony w kiosku dostarcza aż 26 g czystego cukru, czyli ponad 2 łyżki! Dwa pierwsze miejsca w składzie to cukier i syrop glukozowy. Dla porównania, fit batonik kakaowo-orzechowy dostarczy o połowę mniej cukru (w postaci fruktozy pochodzącej z daktyli) i aż 6 g cennego błonnika. Ponadto duża zawartość orzechów będzie niosła zawartość korzystnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów.
Porównanie wartości odżywczej dwóch przykładowych batonów
Wartość energetyczna | Tłuszcz (w tym NKT) | Węglowodany (w tym cukry) | Białko | Błonnik | Sól | |
baton czekoladowy z karmelem i orzeszkami 51 g | 246 kcal | 11,5 g (4,1 g) | 31 g (26,1 g) | 4,4 g | bd. | 0,3 g |
fit baton kakaowo - orzechowy 35 g | 125 kcal | 2,6 g (0,5 g) | 22,4 g (14,3 g) | 2,0 g | 6 g | <0,01 g |