Ryż
Pyszny ryż od ekologicznych dostawców. Oferujemy bogaty wybór różnych odmian – sprawdź koniecznie!
Ryż jest nie tylko smacznym, ale także bardzo pożywnym dodatkiem do wielu dań. Stanowi podstawę kuchni azjatyckiej, świetnie odnajduje się również w typowo polskich potrawach. To bardzo uniwersalny produkt, który wykorzystasz do każdego posiłku, nawet deserów.
Oferujemy certyfikowany BIO ryż w przeróżnych odmianach – zarówno tych najbardziej popularnych jak ryż jaśminowy czy ryż brązowy a także rzadziej dostępnych, na przykład ryż czerwony. Dokonując zakupów w naszym sklepie, zyskujesz pewność, że zamówione przez Ciebie produkty cechują się najwyższą jakością i w pełni naturalnym składem.
Ryż - nie tylko biały
Przeważnie ryż kojarzy się z postacią drobnych, białych ziarenek. Okazuje się jednak, że producenci oferują coraz to więcej różnokolorowych odmian. Wynika to z występowania wielu gatunków, stosowania odmiennych warunków uprawy, panującego w danym miejscu klimatu oraz różnego stopnia obróbki technologicznej zebranego ziarna. W Polsce najbardziej popularny jest ryż biały długoziarnisty - jego ziarenka są wąskie i podłużne, łatwo gotuje się na sypko.
Jaki ryż wybrać?
W naszej ofercie znajdziesz odmiany ryżu zarówno te wybierane najczęściej, jak i mniej popularne. Postaw na nieznane dotąd rodzaje tego zboża, gdyż pozwoli Ci to ciekawie urozmaicić codzienne posiłki. Warto również poznać ich przeznaczenie ? na przykład który ryż będzie najlepszy do zrobienia risotto.
- Ryż brązowy - to pełnoziarniste, najmniej oczyszczone ziarno. W rezultacie oferuje najcenniejszy skład, gdyż w nieusuniętej łupince znajduje się najwięcej witamin i minerałów (na przykład witaminy E i magnezu). Obfituje ponadto w błonnik pokarmowy, dzięki czemu ma niższy indeks glikemiczny niż ryż biały (jest bezpieczniejszym produktem dla chorujących na cukrzycę).
- Ryż jaśminowy i ryż basmati - te długoziarniste odmiany również są bardzo chętnie spożywane przez Polaków. Charakteryzują się idealnie białą barwą. Ryż jaśminowy wyróżnia ponadto kwiatowy zapach oraz lekko słodki posmak - dzięki temu fantastycznie sprawdza się w deserach (na przykład ugotowany w mleku).
- Ryż arborio - jest to włoska odmiana ryżu średnioziarnistego, przeznaczonego do przygotowywania risotto. W trakcie gotowania ziarna wydzielają dużo skrobi, która wpływa na zwiększenie kleistości.
- Ryż czarny - to bardzo wartościowa odmiana, która obfituje w błonnik pokarmowy oraz inne cenne składniki, na przykład żelazo. Charakteryzuje się łagodnym, orzechowym smakiem, a po ugotowaniu zmienia kolor na ciemnofioletowy.
- Ryż czerwony - wciąż mało popularna odmiana, choć zdecydowanie jedna z najzdrowszych. Podobnie jak brązowe i czarne ziarna, zawiera łuskę bogatą w składniki odżywcze. Słynie także z wykazywania właściwości przeciwnowotworowych oraz przeciwzapalnych.
- Ryż parboiled - nie jest to kolejna odmiana, ale informacja o zastosowaniu wstępnej obróbki termicznej, dzięki której produkt dużo szybciej się gotuje oraz nie ulega sklejeniu.
Jaki ryż do sushi?
Typowy ryż japoński, który wykorzystywany jest między innymi do przyrządzania sushi czy słodkich puddingów, to odmiany krótkoziarniste, czyli kleiste. Zawierają one w swoim składzie duże ilości skrobi, która uwalnia się podczas gotowania i powoduje sklejanie ziaren. Ryż w takiej formie łatwo jeść przy użyciu pałeczek, a przygotowana z nim rolka sushi się nie rozpada.
Ile kalorii ma ryż?
Ryż uchodzi za produkt dostarczający dużej porcji energii, oznacza to więc, że jest dość kaloryczny. Głównym składnikiem odżywczym są węglowodany, zawiera też białko i śladowe ilości tłuszczów (z wyjątkiem ryżu czarnego, który ma go więcej). 100 g ugotowanego ryżu basmati (niecała szklanka) to około 120 kcal. Najbardziej kaloryczną odmianą jest ryż czarny i do sushi - oba dostarczają około 150 kcal w 100 g produktu. Poniżej znajdziesz tabelę, w której zestawiono kilka odmian ryżu i porównano ich kaloryczność.
Produkt |
Kaloryczność (na 100 g ugotowanego produktu) |
ryż biały |
120 kcal |
ryż basmati |
115 kcal |
ryż jaśminowy |
116 kcal |
ryż brązowy |
118 kcal |
ryż czerwony |
107 kcal |
ryż czarny |
151 kcal |
ryż do sushi |
146 kcal |