Jakie mleko roślinne do kawy i nie tylko? Zobacz, czym zastąpić zwykłe mleko
Smaczne mleko roślinne do kawy - czy to możliwe? Sprawdź, które wybrać!
Nie wywołują alergii, nie zawierają laktozy, są wegańskie i bezglutenowe - napoje (mleka) roślinne szturmem zdobywają uznanie nie tylko wśród osób wykluczających w diecie produkty pochodzenia zwierzęcego. Świetnie sprawdzają się do owsianek, koktajli, budyniów, jaglanek ale przede wszystkim są niezastąpionym dodatkiem do kawy dla wszystkich, którzy z różnych powodów nie spożywają mleka krowiego.
Wybór napojów jest naprawdę spory i może przyprawić o ból głowy osoby, które dopiero zaczynają poznawać tę gamę produktów. Który napój roślinny będzie najlepszy do kawy? Sprawdź, czym zastąpić zwykłe mleko!
Wegańskie mleko nie tylko do kawy
Dostatek wśród napojów roślinnych
Napoje roślinne otrzymuje się w wyniku rozdrabniania nasion oleistych (zbóż, orzechów) i połączeniu ich z wodą. Najpowszechniej wykorzystywane w tym celu są ziarna soi, owsa i ryżu oraz migdały i kokos.
Stale rosnące zainteresowanie produktami roślinnymi powoduje coraz większą różnorodność wśród oferowanych w sprzedaży substytutów mleka krowiego, a także innych artykułów à la nabiałowych, na przykład jogurtów i śmietan. Dostępne są wersje słodzone i niesłodzone, niskotłuszczowe, smakowe, a także dodatkowo wzbogacane w witaminy i minerały, na przykład wapń.
Wartość odżywcza - porównanie
Pod względem zawartości białka mleku krowiemu dorównuje jedynie napój sojowy. Pozostałe mleka roślinne zawierają go zdecydowanie mniej.
Energetyczność takich napojów zbliżona jest do częściowo odtłuszczonego mleka krowiego. Najwyższą charakteryzuje się napój ryżowy, a najniższą migdałowy. W przypadku tego pierwszego energia pochodzi głównie z węglowodanów, zaś w napojach orzechowych - z tłuszczów.
W przeciwieństwie do mleka krowiego zamienniki roślinne zawierają w swoim składzie cenny błonnik pokarmowy, który korzystnie wpływa na procesy trawienne zachodzące w jelitach.
Przeczytaj także: Błonnik witalny - jak stosować, by uzyskać najlepsze efekty?
Porównanie wartości odżywczej napojów roślinnych (na 100 g produktu)
Napój | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik |
---|---|---|---|---|---|
Sojowy | 32 kcal | 3,3 g | 1,8 g | 0,2 g | 0,6 g |
Migdałowy | 30 kcal | 0,9 g | 2,1 g | 1,5 g | 0,8 g |
Ryżowy | 67 kcal | 0,3 g | 1,2 g | 13,7 g | 0,2 g |
Owsiany | 48 kcal | <0,5 g | 1,3 g | 8,4 g | <0,5 g |
Kokosowy | 48 kcal | 0,4 g | 2,5 g | 6 g | 0,2 g |
Z konopi | 40 kcal | 1,0 g | 2,9 g | 2,2 g | b.d. |
Jakie mleko roślinne wybrać? - 6 najpopularniejszych rodzajów
Napój sojowy
Mleko sojowe jest najpopularniejszym zamiennikiem mleka krowiego stosowanym na całym świecie i jako jedyny napój roślinny dorównuje mu zawartością białka. Charakteryzuje się korzystnym składem aminokwasowym, a przy tym jest także dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto zawiera witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, wapń i cynk.
Napój migdałowy
Mleko migdałowe to drugi najchętniej wybierany roślinny substytut mleka. Jest szczególnie ceniony za swój przyjemny, orzechowy aromat. Jest źródłem korzystnych kwasów tłuszczowych, witaminy E, a także wapnia, magnezu oraz potasu. Co więcej, migdały słyną z pozytywnego oddziaływania na naczynia krwionośne i mogą okazać się pomocne w miażdżycy i chorobach serca. Ten rodzaj napoju roślinnego cechuje się najniższą kalorycznością.
Napój ryżowy
Mleko ryżowe charakteryzuje się sporą zawartością witamin z grupy B oraz błonnika pokarmowego. Ten typ napoju roślinnego cechuje się najwyższą kalorycznością, pochodzącą głównie z węglowodanów, dlatego też wyróżnia go słodki smak. Ponadto jest najbardziej wodniste ze wszystkich propozycji, zatem nie sprawdzi się do spieniania.
Napój owsiany
Mleko owsiane wyróżnia się neutralnym smakiem i zapachem, a jego konsystencja jest najbardziej zbliżona do mleka krowiego ze wszystkich napojów roślinnych. Bogate jest w beta-glukany - związki, które obniżają stężenie glukozy we krwi, jak również usprawniają pracę jelit. Nie jest to produkt bezglutenowy.
Napój kokosowy
Mleko kokosowe w kartonie jest nieco bardziej rozwodnione niż to z puszki i charakteryzuje się zbliżoną konsystencją do mleka krowiego. Jest źródłem wapnia, magnezu, potasu, fosforu oraz witamin A, C i E. Z uwagi na swój mocny aromat może być ciekawym dodatkiem do kawy, choć nie każdemu takie połączenie przypadnie do gustu.
Napój konopny
Mleko z konopi to stosunkowo nowa propozycja, ale szybko zyskująca uznanie konsumentów. Charakteryzuje się lekko orzechowym smakiem. Pomijając napój sojowy, zawiera ono najwięcej białka i jest mniej kaloryczne niż mleko krowie. Ponadto zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, a także cynk, magnez, potas, witaminy A i E oraz z grupy B. Może być dolewane do gorących napojów, a także pieni się lepiej niż mleko sojowe.
Jakie mleko roślinne do kawy?
Najlepiej pieniącymi się produktami są napoje owsiane oraz z konopi, całkiem dobrze spieni się również mleko sojowe. Wymienione rodzaje są szczególnie polecane przez baristów do przygotowania kawy latte czy cappuccino. Mleko owsiane wyróżnia się ponadto neutralnym smakiem i zapachem, dzięki czemu organoleptycznie jest najbardziej zbliżony do mleka krowiego. Jeżeli lubisz kawę z lekko orzechowym aromatem, idealnie sprawdzi się mleko migdałowe. Mleko ryżowe zaś nada kawie lekko słodkiego smaku.
Przeczytaj także: Czy kawa zbożowa jest zdrowa? Wątpliwości każdej mamy i nie tylko
Co wybrać?
Ostateczny wybór odpowiedniego rodzaju napoju roślinnego pozostaje kwestią indywidualnych upodobań. Nie da się jednoznacznie określić, jakie mleko roślinne jest najsmaczniejsze lub które będzie najlepsze do kawy. Na szczęście oferta produktów wegańskich jest na tyle szeroka, że z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie!
Piśmiennictwo:
- Hoffmann M. i wsp. “Jakość sensoryczna i wartość odżywcza wegańskich substytutów mleka krowiego”, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2015
- Hoffmann M. i wsp. “Zamienniki białka zwierzęcego - technologia, wartość odżywcza, możliwości wykorzystania”, Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 2009
- Lizzie Streit “Hemp Milk: Nutrition, Benefits and How to Make It”,