Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Mąka owsiana - jakie ma właściwości i do czego jej używać?

2021-08-27
Mąka owsiana - jakie ma właściwości i do czego jej używać?

Czy mąka owsiana jest zdrowa? Jakie są jej właściwości i jakie dania można z niej przygotować?

Jednym z bazowych produktów, który można znaleźć w każdej kuchni, jest mąka. Wykorzystuje się ją do przygotowywania wielu dań typowo mącznych, jak pierogi oraz do wypieków. Wraz z postępem branży kulinarnej, na rynku zaczęło pojawiać się coraz więcej rodzajów i typów produktu, które powstały na skutek mielenia różnych surowców. Jednym z ciekawszych rodzajów jest właśnie mąka z płatków owsianych. Jest tak samo pełnowartościowa jak one, ale obecnie jest wciąż mało popularna. 

Czym jest mąka owsiana?

Jej właściwości są wciąż niedoceniane, mało znane i rzadko wykorzystywane. Kupiona w sklepie mąka owsiana powstała w procesie zmielenia ziaren owsa, razem z jego otrębami i zarodkami. Dlatego też uważana jest za bardziej ziarnistą, o znacznie grubszej i ciemniejszej teksturze. Aby przygotować z niej pyszne bułki czy chleb warto wybrać typ mąki z owsa, który na opakowaniu posiada informację, iż powstała na skutek przemiału ciętych ziaren bez dodatku otrębów. Zapewni to lepszy wzrost ciasta podczas pieczenia. 

Przeczytaj także: Jak jeść otręby, by były smaczne i zdrowe?

Czy posiada w składzie gluten?

Niektóre ze zbóż, jakie daje nam natura oraz jej pochodne są źródłem glutenu, czyli złożonego białka. Coraz większa grupa osób cierpi na nietolerancję tego składnika, co wywołuje reakcję alergiczną całego organizmu. Jej nasilenie jest zależne od stopnia zaawansowania alergii. Dlatego też część naszej populacji chorująca na celiakię, jest zmuszona do poszukiwania produktów bezglutenowych.

Skład mąki owsianej, po latach badań, został uznany przez specjalistów jako bezglutenowy. Natomiast można w niej znaleźć inny typ białka - aweninę, która również jest czynnikiem alergizującym. Jej zawartość w mące jest niewielka, bowiem wynosi jedynie około 1%, ale spora grupa osób, która cierpi na celiakię, jest również nadwrażliwa na to konkretne białko. Osoby borykające się z celiakią i uczuleniem na aweninę nie powinny spożywać mąki owsianej i jej pochodnych.

Mąka owsiana - wartości odżywcze

Wyrób owsiany charakteryzuje wysoka kaloryczność, znacznie większa niż mąki pszenicznej. W 100 gramach znaleźć można około 404 kcal. Mimo to jest to produkt pełnowartościowy, który dostarcza do organizmu wiele witamin, mikroelementów, a przede wszystkim błonnika, który jest niezbędnym składnikiem diety oraz zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Dodatkowo zawiera spore ilości zdrowych tłuszczy, które również są składnikiem pożądanym w zdrowym odżywianiu. Poniższa tabela prezentuje przybliżone wartości odżywcze produktu, obecne w 100 g mąki.

Składnik odżywczy: Ilość:
Białko 14,6 g
Węglowodany 65,5 g
Błonnik 7 g
Tłuszcze 9,1 g

Właściwości

Mąka owsiana zawiera sporą ilość cennych witamin, mikroelementów, składników czynnych oraz tłuszczy. Dzięki nim pozytywnie wpływa na organizm, wspierając go oraz oddziałując prozdrowotnie. Jakie właściwości posiada ten rodzaj mąki?

  • skutecznie obniża poziom cholesterolu, dzięki zawartości tłuszczy,
  • zawiera witaminy z grupy B,
  • wspomaga układ sercowo-naczyniowy,
  • zawiera flawonoidy i witaminę E, dzięki czemu pomaga poprawić wygląd zewnętrzny skóry, włosów i paznokci,
  • doskonale wpływa na układ nerwowy, dostarczając mu magnezu i cynku,
  • reguluje pracę układu trawiennego,
  • pomaga zwalczyć zaparcia,
  • reguluje poziom glukozy i insuliny we krwi,
  • dzięki zawartości kwasu foliowego jest polecana dla kobiet w ciąży
  • chroni przez rozwojem nowotworów jelit, zwłaszcza grubego.

Co można zrobić z mąki owsianej

Mąka owsiana jest wszechstronnym produktem, który można wykorzystać na wiele sposobów. Można użyć jej do:

  • wypieku chleba i różnego rodzaju bułek,
  • wypieków ciasta i babeczek,
  • robienia naleśników i placków,
  • wykorzystać do zagęszczania zup,
  • przygotować z jej użyciem domowe maseczki lub peelingi na skórę twarzy.

Produkt owsiany można zrobić samodzielnie w domu, poprzez zmielenie płatków owsianych blenderem o wysokich obrotach. Mąka owsiana jest zdrowym, pełnowartościowym produktem. Jeśli nigdy nie wykorzystywałaś jej w kuchni, z pewnością warto spróbować.

Bibliografia:

  • Hanna Kunachowicz; Beata Przygoda: Tabele składu i wartości odżywczej żywności.
  • Modelski Łukasz: Droga przez mąkę.

     

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

pixel