Mąka kasztanowa - jakie ma zastosowanie w naszej kuchni? Właściwości i przepisy

W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się mąka kasztanowa. Zastosowanie tego niezwykłego produktu jest bardzo szerokie, a właściwości zasługują na wyróżnienie. Owoce pochodzące z drzewa kasztana początkowo stosowane były przez ludzi ubogich, aż w końcu znalazły uznanie na najbardziej wykwintnych, królewskich stołach. Czym jest mąka z jadalnych kasztanów i czy naprawdę nadaje się dla każdego?
Mąka kasztanowa właściwości lecznicze
Ten prosty produkt, pochodzący z natury, może zaoferować Ci znacznie więcej, niż mogłabyś przypuszczać! Mąka kasztanowa stanowi idealny zamiennik zwykłej, białej mąki, ponadto jest bardzo lubiana przez gastrologów i alergologów. Bogata w całe mnóstwo witamin, pochodzących między innymi z grup: A, B, C, oraz E jest bardzo szanowanym produktem, który uznaje się za prawdziwą bombę zdrowia.
Osoby cierpiące na celiakię mogą bez obaw stosować mąkę kasztanową w swojej kuchni, to zdrowy zamiennik, nieposiadający glutenu. Polecana również dla kobiet w ciąży i maluchów ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego do prawidłowego rozwoju płodu. Wspiera także leczenie wzroku i pomaga w okresie menopauzy. Chyba każdy się zgodzi z faktem, że ta mąka jest naprawdę niezwykła pod wieloma względami i doskonale sprawdza się nie tylko do smakowania.
Mąka z kasztanów jadalnych - przepisy
Skoro już wiemy jakie właściwości posiada mąka kasztanowa, to warto zastanowić się nad jej zastosowaniem. Zdecydowanym plusem tego produktu jest plastyczność. W kuchni poradzi sobie, jak żadna inna, a przy tym stanowczo poprawi zdrowie. Wypróbuj nowe przepisy i ciesz się niepowtarzalnym smakiem, który odmieni Twoją kuchnię!
Naleśniki z mąki kasztanowej bez jajek
Naleśniki uwielbia każdy z nas. To prosty i szybki posiłek, który skutecznie syci i zaskakuje swoim smakiem. Wersja z mąką kasztanową i bez jajek jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim zdrowa! Jak przygotować takie naleśniki? Już podpowiadamy.
Składniki:
- 120 gram mąki kasztanowej;
- 40 gram mąki ziemniaczanej;
- 100 ml wody;
- szczypta soli;
- do smaku - wanilia i cynamon;
- łyżka oleju do ciasta + odrobina do smażenia.
Do miski przesiewamy mąkę kasztanową, dodajemy mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i dokładnie mieszamy składniki. Następnie dodajemy wodę i płynnym ruchem łączymy ze sobą wszystkie dodatki na jednolitą konsystencję. Masło, bądź olej rozgrzewamy na patelni i wylewany gotowego naleśnika. Końcowy placek można posypać cynamonem lub wanilią do smaku.
Po upieczeniu naleśniki możemy podawać na słodko z dżemem bądź owocami. Należy przechowywać je w lodówce na płasko, bowiem złożone mogą się połamać. Innym przepisem, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy, jest...
Ciasto czekoladowe z mąki kasztanowej
Idealna konsystencja, cudowny smak i zniewalający aromat. To właśnie ciasto czekoladowe z wykorzystaniem najlepszej mąki pod słońcem!
Składniki:
- 415 g puree z kasztanów;
- łyżeczka ekstraktu waniliowego i ciemnego rumu;
- 6 jajek - oddzielić żółtka od białek;
- 250 g czekolady - gorzkiej, bądź deserowej;
- szczypta soli;
- 50 g cukru do wypieków;
- 25 g cukru brązowego.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, a pozostałe składniki utrzymujemy w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy cukier i masło, ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy puree z kasztanów, wanilię, rum, żółtka i przestudzoną czekoladę. Wszystko razem miksujemy, aż do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, aż do uzyskania sztywnej konsystencji. Następnie dodajemy po 10 g cukru i dokładnie mieszamy. Kiedy cały cukier połączy się już z białkami, dodajemy je do wcześniej przygotowanej masy za pomocą łyżki, bądź rózgi kuchennej i delikatnie mieszamy. Całe ciasto przelewamy do tortownicy - o wymiarach około 23/ 25 cm średnicy - i pieczemy w 180 stopniach przez 45 minut.
Z takimi przepisami stworzysz niesamowite kuchenne rewolucje i zaskoczysz wszystkich dookoła. Zmień swój kuchenny styl na zdrowie i baw się smakiem do woli!