Zdrowe naleśniki z mąki amarantusowej - szybki przepis
Jak zrobić naleśniki z mąki amarantusowej i dlaczego warto spróbować? Przeczytaj!
Kiedy myślimy o smakach z dzieciństwa, pojawia się wspomnienie naleśników. W każdym domu robiło się je inaczej, królowały inne dodatki: na słodko, z mięsem, z warzywami. W dobie popularności zdrowego odżywiania nie trzeba spisywać babcinych przysmaków na straty, wystarczy je lekko zmodyfikować i użyć innego rodzaju mąki, a wyjście zdrowe, pożywne danie, które zachwyci nawet domowników przyzwyczajonych do tradycyjnej kuchni. W przypadku naleśników, aby uzyskać zdrowe, tanie przysmaki, wystarczy zmienić mąkę pszenną na amarantusową.
Wykorzystanie mąki z amarantusa
Mąka z amarantusa to zdrowsza wersja mąki pszennej. Amarantus zwany jest zbożem XXI w. Spożywamy go w formie kaszy, płatków, musli oraz mąki, która może posłużyć do wypieku pieczywa, przygotowywania naleśników, gofrów, a także do zagęszczania zup i sosów. Wartość odżywcza nasion szarłatu jest wyższa niż pozostałych zbóż. Dietetycy są zgodni - warto włączyć go do codziennej diety.
Mąka powstaje po zmieleniu nasion szarłatu. Jej zaletą jest to, że nie zawiera żadnych sztucznych dodatków, jest bezglutenowa. Mogą ją spożywać osoby zmagające się celiakią. To źródło wartościowego białka, kwasów tłuszczowych oraz błonnika pokarmowego. Ma szerokie zastosowanie, więc chętnie sięgają po nią konsumenci, którzy lubią eksperymentować w kuchni i poszukiwać nowych smaków. Najlepsze efekty daje połączenie jej z innym rodzajem mąki np. pszennej. Pomysłem na smaczne danie są naleśniki z mąki amarantusowej.
Właściwości zdrowotne
Jesteśmy przyzwyczajeni do tego, że mąka ma biały lub szarawy kolor. Tymczasem mąka z amarantusa ma śliczny żółty odcień i jest cięższa niż mąka pszenna. Stanowi raczej dodatek do wypieków, a nie podstawowy składnik. Charakteryzuje się niższą wilgotnością i lepkością, ale wyższą zawartością błonnika, białka i cennych kwasów tłuszczowych.
Ciasto z mąki z amarantusa jest trudniej uformować, więc nie obejdzie się bez drugiego rodzaju mąki. Białko z omawianego rodzaju mąki jest pod względem składu biologicznego bardziej wartościowe niż białko soi. Zawiera wszystkie niezbędne dla naszego organizmu aminokwasy egzogenne. Co więcej, ma także wyższą wartość biologiczną niż białko mleka.
Nasiona amarantusa zawierają również skwalen – substancja o właściwościach antyoksydacyjnych hamującą wchłanianie cholesterolu. Jedynie osoby chorujące na cukrzycę nie mogą jej spożywać, ponieważ za bardzo podnosi poziom glukozy.
Naleśniki z mąki z amarantusa chętnie zjadają dzieci. Polecane są także dla kobiet w ciąży i sportowców.
Ciekawe przepisy na naleśniki z mąki z amarantusa
Przepyszne naleśniki z mąki amarantusowej to propozycja zdrowego dania na obiad lub podwieczorek. Jest to idealny posiłek na wizytę wnuków. Podany poniżej przepis na ciasto naleśnikowe jest uniwersalny, a nadzienie można zmieniać do woli. Takie naleśniki można przygotować z nadzieniem lub sosem na słodko oraz w wersji wytrawnej. Co kto lubi - może zawinąć w takie nietypowe ciasto naleśnikowe. Takie placki naleśnikowe są miękkie i elastyczne, nie łamią się podczas zwijania.
Do wykonania naleśników z mąki z amarantusa potrzebne są:
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- 1/2 szklanki mąki z nasion amarantusa 1 łyżka stopionego masła
W wersji na słodko:
- 1 łyżeczka cukru waniliowego/ksylitolu/miodu itp.
W wersji na słono:
- 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
- Jajka należy roztrzepać i połączyć z wodą, mlekiem oraz solą lub dowolnym słodzidłem.
- Następnie wsypać mąkę i całość ponownie dokładnie wymieszać.
- Ciasto należy odstawić na kilka minut, aby "odpoczęło" i po tym czasie dodać stopione masło - delikatnie rozprowadzając je łyżką. Dodatek masła sprawia, że placki nie będą przywierały do patelni. Idealne ciasto powinno spływać po łyżce, zostawiając jednolitą smugę, tak jak tradycyjne ciasto naleśnikowe.
- Na rozgrzanej patelni należy szybkim ruchem rozprowadzić cienką warstwę ciasta i smażyć placki do lekkiego zrumienienia się z obu stron.
- Usmażone naleśniki należy przełożyć na talerz i wykończyć według swojego pomysłu, choć można je zjeść również bez nadzienia.
Mleko może być dowolne – roślinne lub odzwierzęce. Naleśniki z mąki amarantusowej to świetna propozycja dla wegetarian ze względu na zawartość białka w tej mące. Warto wiedzieć, że może też być wykorzystana do wypieku chleba. Osoby, które próbowały omawianego rodzaju, twierdzą, że do jej smaku trzeba się przyzwyczaić, bo rzeczywiście różni się od tradycyjnej pszennej wersji i zmienia smak potrawy.
Mąka z amarantusa jest dostępna w supermarketach, w sklepach ze zdrową żywnością i w internetowych sklepach sprzedających produkty wegetariańskie i wegańskie. Zdobywa zwolenników nie tylko wśród osób, które nie jedzą mięsa, ale także wśród ludzi, którzy po prostu lubią eksperymenty kulinarne i odkrywanie nowych smaków. Cena produktu jest odrobinę wyższa niż tradycyjnej wersji, ale jest to inwestycja w zdrowie.