Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Tapioka, czyli idealna mąka do dań bezglutenowych – przepisy

2021-08-29
kategoriaPrzepisy
Tapioka, czyli idealna mąka do dań bezglutenowych – przepisy

Najlepsze przepisy z tapioką? Znajdziesz je tutaj! Nie tylko dla celiakowców!

Choć dieta bezglutenowa jest polecana gównie osobom, które ze względu zdrowotnych nie mogą spożywać tego składnika, jest też popularna wśród ludzi, którzy chcą dbać o sylwetkę. Produkty bezglutenowe coraz częściej pojawiają się w sklepach, a konsumenci chętnie eksperymentują z tymi składnikami.  

W tej sytuacji alternatywą dla zwykłej mąki może być ta pozyskiwana z manioku - rośliny o bulwiastych korzeniach rosnącej w klimacie gorącym. Charakteryzuje się różnobarwnymi gałęziami i dużymi bulwami korzeniowymi o masie nawet do 4 kg i wyglądem odrobinę przypomina trochę nasze ziemniaki. Ostateczny produkt z tej rośliny to biała mąka o wyglądzie i konsystencji pudru. Dowiedzmy się o niej więcej!

Właściwości mąki 

Mąka z tapioki jest w Polsce produktem mało znanym i dlatego warto go przybliżyć. Składa się głównie z łatwo strawnych przez ludzki żołądek węglowodanów (ok. 90%) i odrobiny białka. To produkt zdrowy i całkowicie roślinny. Nie ma w niej cholesterolu i glutenu, nie uczula. Słynie z bogactwa witamin i mikroelementów. Zawiera: witaminę B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk. 

Jest polecana osobom z nadwrażliwym układem pokarmowym, osobom z wysokim cholesterolem, z alergią i osobom, które walczą z  nadmiarem kilogramów. Powinna być włączona do diety wegan. 

Może być podawana dzieciom i osobom, które zmagają się z wrzodami i innymi kłopotami żołądkowymi. Bez obaw mogą ją spożywać osoby w okresie rekonwalescencji po zabiegach operacyjnych. Może być urozmaiceniem diety dla każdego, kto chce się zdrowo odżywiać i szuka zamienników standardowych produktów.

Zastosowanie mąki z tapioki - przepisy

Można z niej wypiekać ciastka, ciasta, chleb, placki, czy krakersy. Mąka tapiokowa pomaga wiązać ciasto i jest dosyć elastyczna, a jej zaletą jest to, że nie zmienia smaku potraw, do których jest dodawana. Jest świetnym dodatkiem do  zup, musów, polew, kisieli, lukrów, ponieważ zagęszcza powyższe  potrawy. W przemyśle spożywczym skrobia z tapioki jest wykorzystywana  do produkcji kisielu, różnych legumin i deserków mlecznych. Warto poznać kilka przepisów z tapioki i samemu spróbować ją przygotować.

Jak gotować tapiokę?

Tapioka nie nadaje się do spożywania na surowo, choć można ją w tej formie długo przechowywać. Bulwa nie może być jedzona na surowo, ponieważ zawiera szkodliwe substancje, które po obróbce termicznej ulegają rozpadowi.

Potrawy powstałe z wykorzystaniem tapioki są pożywne i lekkostrawne. Przygotowanie nie jest trudne. Należy ją gotować w mleku lub wodzie na małym ogniu. Jest gotowa do spożycia, kiedy zmieni się w małe, żelowe kulki. Z powodzeniem może zastąpić kaszę lub makaron, zagęści też inne potrawy.

Przepis na deser z tapioki

Desery nie muszą być wysoko kaloryczną bombą – mogą być zdrowe, zawierać mało kalorii i być odpowiednie nawet dla osób na dietach odchudzających i zdrowotnych. Deser z tapioki to przykład takiego przysmaku.  

Przepis jest prosty do wykonania, a dżem i owoce można zmieniać według upodobań. Do deseru potrzebne są:

  • 2 szklanki mleka, (dowolnego zwierzęcego lub roślinnego)
  • 1/4 szklanki tapioki w postaci grysiku, 
  • 2 łyżki dowolnego słodu, 
  • dżem owocowy, 
  • owoce sezonowe. 

Taki grysik trzeba gotować w mleku przez pół godziny i cały czas mieszać. Pozostawić do wystygnięcia. Następnie przekładamy tapiokę do miski, dodajemy słód i blendujemy. Do pucharków wkładamy dżem, następnie masę z tapioki, a na koniec owoce. I mamy gotowy zdrowy deser, którym można poczęstować wszystkich gości.

Przepis na tapiokę z mlekiem kokosowym

Zagotowanie w mleku kokosowym i podanie z sosem z malin to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na pudding z tapioki. Danie jest łatwe do przyrządzenia i nie wymaga trudno dostępnych składników. Do zrobienia puddingu należy przygotować:

  • 1 puszkę mleka kokosowego (400 ml) 
  • 400 ml mleka 
  • 1/3 szklanki (80 ml) drobnej tapioki 
  • 1 łyżeczkę pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski z wanilii 
  • 2 łyżki cukru do smaku (może być więcej, jeżeli ktoś woli słodsze danie)
  • konfitura malinowa lub sos malinowy do podania.                                                   

Wykonanie:

  1. Przygotowanie deseru rozpoczynamy od przesypania tapioki do garnuszka, zalania jej mlekiem kokosowym i zwykłym.
  2. Odstawiamy masę na 1 godzinę. 
  3. Po tym czasie dodajemy cukier oraz wanilię i zagotowujemy. 
  4. Podczas gotowania trzeba pamiętać o mieszaniu. 
  5. Pudding gotuje się do czasu, aż kuleczki zmiękną i staną się przezroczyste, około 5 - 10 minut.  
  6. Gotowy deser przelewamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Podawać z konfiturą malinową lub sosem malinowym.

Przepis na bezglutenowe ciasto pierogowe z tapioki

W przypadku mąki bezglutenowej zrobienie ciasta pierogowego nie jest takie proste. Brak glutenu stanowiącego spoiwo powoduje, że ciasto bezglutenowe jest sypkie, nie utrzymuje kształtu i trudno jest je wałkować. 

Do przygotowania takiego specjału trzeba użyć kilku rodzajów mąki: z tapioki, skrobi kukurydzianej, skrobi ziemniaczanej oraz białej mąki ryżowej. Oprócz wymienionych składników mącznych potrzebne są: 

  • wrzątek, 
  • 3 łyżeczki sody albo proszku o pieczenia bezglutenowego,
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 8 łyżek oleju. 

Przygotowanie:

  1. Suche składniki należy wsypać  do miksera, mieszać przez chwilę, po czym cienkim strumieniem wlewać gorącą wodę. 
  2. Ciasto zacznie się ścinać, a mikser bądź malakser przestanie się kręcić, ponieważ ciasto jest za ciężkie. To moment, kiedy można przystąpić do wyrabiania ciasta.
  3. Można dolać trochę wody. Kiedy ciasto jest elastyczne, można uformować kulkę.
  4. Należy ją spryskać olejem i rozetrzeć go, aby ciasto nie wyschło, a następnie  przykryć folią i zostawić na 10 minut. 
  5. Warto potrzymać je kilka godzin w lodówce w zamkniętej torebce strunowej. 

Przygotowując bezglutenowe ciasto pierogowe z tapioki, trzeba pamiętać o kilku zasadach. 

Po pierwsze: ciasto należy natłuszczać, szybko rozwałkować i posypać skrobią. Musi być ono grubości naleśnika. Po wycięciu kółka pryskamy je wodą, wkładamy farsz, ale tyle, aby ciasto się łatwo zamknęło. Składamy delikatnie na desce i widelcem zlepiamy, po czym spryskujemy olejem.  

Po drugie: trzeba je gotować partiami w gotującej się wodzie z dodatkiem minimum 50 ml oleju. Od wypłynięcia należy je gotować jeszcze 2-3 minuty. Nakładamy je na natłuszczony talerz. Każdego pieroga bezglutenowego spryskuje się olejem, aby nie lepiły się do siebie. 

Przepis na naleśniki z tapioki

Miłośnicy naleśników będący na diecie bezglutenowej nie muszą rezygnować ze swojego ulubionego przysmaku! Wystarczy, że dodadzą inny rodzaj mąki. Naleśniki z tapioki są wilgotne, elastyczne i łatwe do zawijania. Taką mąkę można mieszać z mąką gryczaną. Najlepiej smażyć je na oleju kokosowym i przełożyć masłem orzechowym i bananem lub innym ulubionym nadzieniem.

Gdzie kupić składniki?

Tapioka jest dostępna w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Coraz częściej można ją kupić w hipermarketach. Znajdziemy różne warianty: 1 kg oraz mniejsze. Warto wypróbować ją w swojej kuchni!

Pokaż więcej wpisów z Sierpień 2021

Polecane

pixel