Darmowa dostawa od 50,00 zł
Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Mąka bezglutenowa

( ilość produktów: 29 )

Mąka bezglutenowa w wielu rodzajach oraz typach dostępna jest od ręki w ofercie naszego sklepu.

Mąka pozbawiona glutenu to idealne rozwiązanie dla osób zmagających się z celiakią, różnego rodzaju alergiami pokarmowymi i nietolerancją glutenu. Nie ma żadnych przesłanek, aby zdrowy człowiek eliminował gluten ze swojego pożywienia, jednak osoby z nadwrażliwością na ten składnik muszą bezwzględnie go unikać, aby nie dopuścić do pojawienia się wielu niepożądanych objawów.

MarkaMarka
+ Rozwiń- Ukryj
Przedziały cenowePrzedziały cenowe
Certyfikat BIOCertyfikat BIO
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
Pokaż tylko Pokaż tylko
CenaCena
-

Mąka bezglutenowa - jaką wybrać?

Bezglutenowa mąka to najlepsza alternatywa dla powszechnie stosowanej mąki pszennej. Można ją z powodzeniem wykorzystywać w kuchni do przyrządzania wielu posiłków. Nie zawiera pszenicy, a w zależności od jej rodzaju, posiada wiele cennych wartości odżywczych.

Należy jednak pamiętać, że to właśnie glutem uelastycznia i dobrze skleja ciasto, dlatego przy wyborze konkretnej mąki musimy kierować się przede wszystkim tym, do czego chcemy jej używać. Nie każda mąka bezglutenowa posiada takie same właściwości, możemy więc wyróżnić:

  • mąki sklejające, np. mąka z tapioki, ziemniaczana, czy kukurydziana; są to mąki z dużą zawartością skrobi, dlatego świetnie sklejają, jednak ich nadmierna ilość spowoduje, że ciasto będzie za ciężkie i zrobi się zakalcowate
  • mąki strączkowe, np. mąka z cieciorki lub mąka sojowa; to mąki o dosyć intensywnym smaku i zazwyczaj ze względu na to, że są dosyć tłuste oraz ciężkie, powinno się je mieszać z innymi rodzajami mąk
  • mąki z ziaren, orzechów, kasztanów, np. mąka z orzechów laskowych, migdałowa, kokosowa, kasztanowa; doskonale podbijają smak wypieków, ale również ze względu na swoje właściwości dobrze jest połączyć je z innymi mąkami bazowymi
  • mąki bazowe, np. mąka owsiana, gryczana, ryżowa, jaglana; większość z nich ma neutralny smak oraz idealnie nadaje się jako uniwersalna baza do przyrządzania różnego rodzaju potraw oraz wypieków

Mąka bezglutenowa - indeks glikemiczny

Mąki, które nie zawierają glutenu i posiadają niski indeks glikemiczny to przede wszystkim mąka kokosowa (IG - 35) oraz gryczana (IG - 40). To najlepszy wybór dla osób, które zmagają się m .in. z cukrzycą, czy insulinoopornością.

Mąki bezglutenowe - oferta naszego sklepu

Mąki bez glutenu, dostępne w naszym sklepie to m. in.:

Mąka ryżowa

Mąka ta powstała z ryżu najwyższej jakości i jest bogata w wiele witamin oraz minerałów (witaminy z grupy B, cynk, żelazo, magnez, niacyna). Ponadto zawiera dużo błonnika pokarmowego, a mało tłuszczu. Wykorzystywana jest najczęściej do pieczenia ciast, czy przygotowywania słodkich deserów. Dobrze sprawdza się w połączeniu z mąką gryczaną lub owsianą.

Mąka owsiana

Ten rodzaj mąki może pochwalić się sporą ilością m. in. selenu, wapnia, magnezu, potasu, cynku, wartościowych tłuszczów oraz lekkostrawnego białka. Zawiera dwa razy więcej błonnika, niż mąka ryżowa oraz bardzo dobrze skleja, dlatego idealnie nadaje się do zarówno do wypieku pieczywa, jak i bezglutenowych ciast.

Mąka gryczana

Mąka gryczana ma bardzo wyrazisty smak i doceniana jest głównie ze względu na dużą ilość łatwo przyswajalnego i wartościowego białka. Poza tym bogata jest m. in. w magnez, krzem, witaminy z grupy B oraz lizynę i metioninę, które to mają istotny wpływ na obniżanie ciśnienia krwi i cholesterolu.

Mąka kukurydziana

Mąka kukurydziana ma charakterystyczny żółty kolor i jest źródłem żelaza, magnezu, cynku oraz witaminy A, B1 i B6. Nadaje się do pieczywa, ciast, naleśników, ale również jako panierka np. do mięs. Ze względu na swoją ziarnistą konsystencję warto ją połączyć np. z mąką ryżową.

Pozostałe mąki bezglutenowe z naszej bogatej oferty, to również mąka kokosowa, kasztanowa, sojowa, mąka z sorgo, z topinamburu, z żołędzi jadalnych, z czerwonej soczewicy, czy z gorczycy.

Mąka w diecie bezglutenowej

Wypieki oraz posiłki przygotowywane na bazie mąki bezglutenowej są bardzo smaczne i przede wszystkim wyróżniają się wysoką wartością odżywczą. Jest to więc doskonałe urozmaicenie dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Mąki bezglutenowe są łatwo dostępne, a ich cena waha się od 7 do 20 zł. za kilogram.

Wiele sklepów oferuje również gotowe mieszanki mąk bezglutenowych, a jedną z nich znajdziesz również w naszej ofercie. Jest to bezglutenowa mąka uniwersalna MIX, która w swoim składzie zawiera mąkę kukurydzianą oraz jaglaną. Z pomocą naszej mieszanki przygotujesz np.:

  • smaczne naleśniki
  • bezglutenowe pączki
  • pyszne pierogi
  • ciasta
  • pizzę (zobacz kategorię mąka na pizzę w naszym sklepie)
Zaufane Opinie IdoSell
4.78 / 5.00 2184 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2021-08-18
Super
2021-08-27
Cały proces zamówienia bez zarzutów. Wszystko szybko i sprawnie. Produkty świetne.
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.
Zamknij
pixel