Co to jest tapioka? Jakie ma właściwości? Jak ją przygotować?

Tapioka to skrobia pozyskiwana z bulw manioku. Jest to produkt bezglutenowy. Poznaj jej właściwości!
Maniok jadalny (M. esculenta) to krzew z rodziny wilczomleczowatych. Słodkie i gumowate bulwy korzeniowe manioku były od wieków podstawowym źródłem pożywienia rdzennych mieszkańców wielu części Afryki, Azji i Ameryki Południowej. Do dziś w tych rejonach stanowią ważny składnik codziennej diety. W stanie surowym są trujące (w ich składzie znajduje się glikozyd manihotoksyna łatwo przechodzący w kwas pruski). Można je spożywać po obróbce termicznej. Pozyskuje się z nich także mąkę oraz tapiokę.
Tapioka – co to jest?
Tapioka to skrobia otrzymywana ze zmielonych bulw manioku. Jest dostępna w marketach oraz w sklepach ze zdrową żywnością. Najczęściej sprzedaje się ją w formie mąki, płatków, kulek lub granulek przypominających kaszę. Nie ma charakterystycznego smaku ani zapachu. Dzięki temu nadaje się do przygotowywania zarówno wytrawnych dań, jak i deserów wegańskich. Jest nieodzownym składnikiem słynnej bubble tea. Może być spożywana przez osoby na diecie bezglutenowej.
Właściwości
Skrobia z manioku zawiera przede wszystkim węglowodany. Jest też źródłem niewielkiej ilości białka, tłuszczu, błonnika i składników odżywczych. Nie ma wielu właściwości zdrowotnych, ale jej ważną zaletą jest naturalny brak glutenu. Skrobia z manioku może się więc znajdować w diecie chorych na celiakię, nieceliakalną nadwrażliwość na gluten czy alergię na pszenicę.
Tapioka należy też do produktów lekkostrawnych. Jest dobrym wyborem dla osób z zespołem jelita drażliwego czy innymi problemami trawiennymi. To również źródło skrobi opornej, która m.in. wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Wartość energetyczna 100 g skrobi z manioku wynosi 358 kcal. Produkt ma wysoki indeks glikemiczny.
Jak przygotować tapiokę?
Skrobię z manioku wykorzystuje się na wiele sposobów. Mąka z tapioki może być stosowana zamiast mąki pszennej do pieczenia i gotowania. Przy jej użyciu robi się chleb, podpłomyki, ciasta czy puddingi. Jest również przydatna do zagęszczania zup, musów, kremów i sosów. Szybko gęstnieje i nadaje tym daniom jedwabisty wygląd. W celu poprawy wartości odżywczych można połączyć ją z mąką migdałową czy kokosową. Gotowe bezglutenowe mieszanki (np. na naleśniki) są również dostępne w sklepach.
Kulki tapioki – jak gotować?
Kulki tapioki nadają się do sporządzania puddingów, lodów, kisieli, naleśników czy innych deserów lub przekąsek. Nasączone w syropie lub soku będą niezwykłym dodatkiem do drinków. Mogą również zastąpić makaron w zupie czy kuskus w sałatkach. Także nieodzowny składnik – wymyślonej przez Tajwańczyków – herbaty bąbelkowej. Do przyrządzenia tego napoju można wykorzystać perełki w różnych kolorach i smakach.
Co to jest tapioka nawodniona?
Na rynku dostępna jest również tapioka nawodniona w formie drobnych granulek, która służy do szybkiego przygotowywania placków, zapiekanek czy deserów. By zrobić prosty wrap z tego produktu, wystarczy ulubione nadzienie i kilka minut smażenia. Zachęcamy do próbowania i eksperymentowania!