Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Jak zrobić masło klarowane (ghee)? Najprostszy sposób – krok po kroku

2022-03-29
Jak zrobić masło klarowane (ghee)? Najprostszy sposób – krok po kroku

Masło klarowane, bardzo często zamiennie nazywane tłuszczem ghee, jest wysokiej klasy tłuszczem mlecznym, czyli zwierzęcym. Mimo że obecne zalecenia żywieniowe mówią o ograniczaniu spożycia tłuszczów zwierzęcych, masło ghee jest uznawane za wartościowy produkt, który warto wykorzystywać do obróbki termicznej. Jego receptura wyróżnia się obecnością licznych substancji odżywczych, dzięki czemu umiarkowane spożycie pozytywnie wpływa na zdrowie oraz samopoczucie. Dowiedz się, jak zrobić masło klarowane w domu!

Masło klarowane – co to za tłuszcz?

Masło ghee powstaje na skutek powolnego podgrzewania zwykłego masła w kostce. W wyniku działania wysokiej temperatury dochodzi do rozpadu struktury produktu, co umożliwia dokładne oczyszczenie z niepożądanych składników. Zalicza się do nich: wodę, substancje stałe (niebędące tłuszczami), a także białka. Wyodrębniają się one pod postacią białej szumowiny na powierzchni uzyskanej cieczy, jak również osadu, który gromadzi się na dnie naczynia.

Masło klarowane to czysty tłuszcz całkowicie wolny od zbędnych składników – dlatego posiada liczne walory zdrowotne i smakowe. Jest ponadto lepiej tolerowane, gdyż nie zawiera laktozy oraz kazeiny. Bezpośrednio po powstaniu charakteryzuje się płynną konsystencją i złotym zabarwieniem. Po zmianie konsystencji na stałą swoim wyglądem przypomina tradycyjne masło, niemniej jednak wyróżnia się bardziej maślanym i lekko orzechowym smakiem, a także intensywnie żółtą barwą.

Wartości odżywcze masła klarowanego – co warto wiedzieć?

Fenomen klarowanego masła jest ściśle związany z jego leczniczymi i prozdrowotnymi właściwościami. Produkt od tysięcy lat stosowany jest w kuchni indyjskiej, a także medycynie ajurwedyjskiej jako remedium na różne schorzenia i dolegliwości organizmu.

Na sklepowych półkach stoi dumnie obok najlepszej oliwy z oliwek czy zdrowych olejów.

Wartości odżywcze produktu, a także kaloryczność masła klarowanego dokładnie przedstawia poniższa tabelka:

Wartość odżywcza masła klarowanego domowej roboty

 

Zawartość w 100 g masła

Zawartość w porcji 5 g

Wartość energetyczna

890 kcal

44 kcal

Tłuszcz

99 g

5 g

Węglowodany

0,1 g

0,01 g

Cukry

0,1 g

0,01 g

Białko

0,1 g

0,01 g

Sól

0,00 g

0,00 g 

Właściwości masła klarowanego sprawiają, że jego spożywanie nie prowadzi do gromadzenia się w organizmie tzw. niezdrowych tłuszczów. Regularne jedzenie tradycyjnego masła może prowadzić do znacznego obciążenia układu krwionośnego, a także podwyższenia poziomu „złego" cholesterolu. Zamiana przyniesie Ci zatem wiele korzyści dla zdrowia.

Właściwości tłuszczu ghee – jaki wpływ na organizm ma masło klarowane?

Masło klarowane wyróżnia się wysoką temperaturą dymienia, dzięki czemu świetnie nadaje się do smażenia. Co więcej, jest całkowicie pozbawione niepożądanych składników na rzecz jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które wykazują prozdrowotny wpływ na organizm człowieka.

 Do głównych właściwości masła klarowanego zalicza się:

  • silne działanie przeciwzapalne,
  • aktywność regulującą metabolizm oraz wspomagającą trawienie,
  • obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
  • wpływ na pobudzenie układu immunologicznego do wzmożonej pracy,
  • zwiększenie przyswajalności witamin z dań, do których dodane zostało masło klarowane,
  • usprawnienie pracy mózgu,
  • oczyszczanie organizmu z toksyn.

Masło ghee świetnie nadaje się do przygotowywania potraw, które wymagają smażenia. Wysoka zawartość witamin, minerałów i zdrowych tłuszczów przekłada się na rzeczywisty, pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu człowieka. 

Jak zrobić domowe masło klarowane? Najprostszy przepis

Najwyższej jakości masło klarowane wyróżnia się recepturą wolną od chemicznych dodatków, barwników i wzmacniaczy smaku. Aby w pełni korzystać z tych zalet, warto przygotować je samodzielnie w domowym zaciszu. Jak sklarować masło domowym sposobem?

Prosty przepis na masło klarowane:

Krok 1: W rondelku, garnku lub na patelni podgrzej dwie bądź trzy kostki masła wysokiej jakości, bez dodatku soli. Tłuszcz warto wcześniej pokroić na mniejsze kawałki, aby roztopienie przebiegło sprawniej. Uzyskaną ciecz doprowadź do wrzenia.

Krok 2: Po rozpoczęciu gotowania zmniejsz temperaturę lub ogień na palniku do takiego momentu, aby masło jedynie delikatnie bulgotało. 

Krok 3: Gromadzącą się na powierzchni białą pianę natychmiast zbieraj i usuwaj z naczynia.

Krok 4: To właśnie znajdujący się pod szumowiną półprzezroczysty tłuszcz o złotej barwie stanowi masło klarowane. Po wyłączeniu podgrzewania odczekaj kilka minut, a następnie przelej tłuszcz do wybranego naczynia.

Krok 5: W trakcie procesu klarowania może dochodzić do gromadzenia się na dnie garnka białego, ściętego osadu. W takim wypadku podczas przelewania gotowego masła przecedź go dodatkowo przez drobne sito.

Samodzielne przygotowanie zdrowszego, domowego masła klarowanego zajmuje zaledwie kilkanaście minut. Produkt przechowuj w chłodnym miejscu, dzięki czemu będzie on gotowy do spożywania przez kilka następnych tygodni.

 

Pokaż więcej wpisów z Marzec 2022

Polecane

Masło klarowane bio 245 g

Masło klarowane bio 245 g

42,90 zł brutto/1szt.
Masło klarowane bio 100 g

Masło klarowane bio 100 g

22,90 zł brutto/1szt.
Masło klarowane kozie bio 100 g

Masło klarowane kozie bio 100 g

28,40 zł brutto/1szt.
Masło klarowane bio 300 g

Masło klarowane bio 300 g

50,30 zł brutto/1szt.
Masło klarowane ghee bio 250 g

Masło klarowane ghee bio 250 g

34,90 zł brutto/1szt.
Masło klarowane ghee bio 425 g

Masło klarowane ghee bio 425 g

54,40 zł brutto/1szt.
pixel