Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Mleko orkiszowe – właściwości i wykorzystanie w kuchni

2021-04-20
Mleko orkiszowe – właściwości i wykorzystanie w kuchni

Mleko orkiszowe to zbożowy napój roślinny, który jest jednym ze zdrowszych zamienników mleka krowiego. Ze względu na swoje właściwości, zdobywa coraz większą popularność, nie tylko w kuchni wegańskiej. Jakie korzyści dla organizmu przynosi jego spożywanie i jak pomysłowo wykorzystać go w diecie?

Co to jest mleko orkiszowe?

Napój orkiszowy jest mlekiem roślinnym i stanowi jeden z najzdrowszych roślinnych zamienników mleka krowiego. Przygotowuje się go z ziaren lub płatków orkiszu – zboża niegdyś bardzo popularnego, które dziś przywracają do łask miłośnicy zdrowego odżywiania, dietetycy i zwolennicy żywności ekologicznej. 

W porównaniu z o wiele częściej spożywaną klasyczną pszenicą orkisz posiada dużo więcej korzystnych dla organizmu właściwości odżywczych. A jak smakuje mleko orkiszowe? Smak napoju jest delikatny, a jego konsystencja kremowa i gładka

Mleko orkiszowe – właściwości 

Zdrowotne właściwości napoju orkiszowego to, obok doskonałego smaku, główna przyczyna jego popularności. Zboże to bogate jest w wiele składników odżywczych, do których należą: 

  • duże ilości białka i błonnika
  • witaminy: A, E, K, B1, B2, B3, B5, B6, B9
  • minerały: cynk, magnez, żelazo, miedź, wapń, fosfor
  • węglowodany
  • sterole
  • skrobia

Dzięki obecności tych substancji napój orkiszowy:

  • jest doskonałą opcją dla osób uczulonych na krowie mleko i nietolerujących laktozy
  • przyspiesza metabolizm i usprawnia przemianę materii, a także reguluje poziom cukru w organizmie, przez co stanowi świetny element diety odchudzającej
  • korzystnie wpływa na układ pokarmowy i perystaltykę jelit, łagodząc objawy wzdęć i zaparć
  • za sprawą wysokich zawartości błonnika i niacyny obniża poziom złego cholesterolu
  • przeciwdziała i zmniejsza ryzyko kamicy nerkowej, miażdżycy, nowotworów jelita grubego oraz niektórych chorób serca
  • poprawia ogólną odporność organizmu 
  • działa korzystnie na układ hormonów płciowych 
  • dzięki wysokiej zawartości żelaza i miedzi zwiększa produkcję krwinek czerwonych, przez co poprawia krążenie krwi i przeciwdziała anemii

Do czego go używać?

Mleko orkiszowe doskonale sprawdza się jako zamiennik klasycznego mleka, przez co jest doceniane przez osoby będące na diecie wegańskiej lub niemogące spożywać laktozy. Możesz pić je bez dodatków lub przygotować na jego bazie pyszne owsianki i koktajle, dodawać do kawy, a w bardziej gęstej wersji nawet do zup jako zamiennik śmietany.  

Jak zrobić domowe mleko orkiszowe?

Przepis na napój orkiszowy jest na tyle łatwy, że każdy może go sporządzić w domu. Wszystko, czego potrzebujesz do zrobienia naturalnego mleka roślinnego z płatków to:

  • 1 litr wody
  • 100 gram płatków orkiszowych 
  • Łyżeczka cukru (białego, trzcinowego lub waniliowego)
  • Szczypta soli
  • Blender 
  • Gaza 

Co powinieneś zrobić, aby przygotować napój:

  • Ugotuj płatki orkiszowe – gotuj je przez około 15 minut, w międzyczasie dodając cukier i sól
  • Do blendera wlej wodę i dodaj ugotowane płatki 
  • Blenduj przez około 2-3 minuty do jednolitej konsystencji 
  • Przelej zawartość na gazę i wyciśnij mleko do miski lub butelki 
  • Przechowuj w lodówce 

Gdzie kupić?

Mleko orkiszowe możesz również nabyć w sklepie. Dobrą opcją jest zaopatrywanie się w nie w sklepach ze zdrową żywnością – gwarantuje to dobrą jakość produktu i pełnię jego wartości odżywczych.

Pokaż więcej wpisów z Kwiecień 2021

Polecane

pixel