Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Cukier kokosowy

( ilość produktów: 8 )

Ekologiczny cukier z palmy kokosowej. Kup bio cukier kokosowy i poznaj jego wyjątkowy aromat.

Produkty kokosowe podbijają rynek spożywczy – napoje kokosowe, woda, mleczko czy olej to tylko kilka z nich. Nie inaczej jest z cukrem z palmy kokosowej. Jest ceniony za swój atrakcyjny aromat i niski indeks glikemiczny. Wykorzystuje się go zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. Świetnie sprawdza się w wypiekach. W naszym sklepie kupisz cukier kokosowy pozyskiwany z ekologicznych upraw. W składach dostępnych produktów znajdziesz wyłącznie surowiec, bez żadnych zbędnych dodatków.

MarkaMarka
Bez glutenuBez glutenu
WegańskiWegański
WegetariańskiWegetariański
CenaCena
-

Cukier z kwiatu palmy kokosowej

Cukier kokosowy uzyskuje się z soku, który jest wydzielany przez pąki kwiatów palmy kokosowej. Zebrany płyn poddaje się suszeniu, aby finalnie otrzymać słodkie kryształki. Cukier ten charakteryzuje się brązowym zabarwieniem i atrakcyjnym, lekko karmelowym aromatem.

Wykorzystuje się go do deserów, jako słodzik do napojów oraz jako ważny składnik orientalnych potraw. W ostatnich latach zyskał dużą popularność wśród zwolenników zdrowego odżywiania, jako zdrowsza alternatywa rafinowanego białego cukru.

Bio cukier kokosowy

W naszej ofercie znajdziesz oryginalny i nierafinowany cukier kokosowy. Oferujemy produkty ekologiczne ze składem naturalnym w 100%. W ich produkcji wykorzystuje się surowce pochodzące z kontrolowanych i certyfikowanych upraw oraz wykorzystuje metody, które pozwalają zachować pełnię wartości odżywczych.

Cukier kokosowy - kalorie

Cukier pozyskiwany z palmy kokosowej składa się przede wszystkim z sacharozy, a ponadto także fruktozy, inuliny oraz minerałów takich jak cynk, potas, wapń, sód i żelazo. 100 g dostarcza ok. 380 kcal, co daje mniej więcej 23 kcal w łyżeczce wyrobu (6 g). Dla porównania takie same porcje cukru buraczanego to odpowiednio 405 i 25 kcal. Można zatem powiedzieć, że oba produkty mają podobną kaloryczność.

Cukier kokosowy dla cukrzyka?

Choć zawartością kalorii cukier kokosowy niemal nie różni się od popularnego białego cukru, to odmienność zauważa się we wpływie na stężenie glukozy we krwi. Gwałtowne wahania glikemii poposiłkowej mogą prowadzić do wielu konsekwencji zdrowotnych, a szczególnie muszą na nie uważać chorzy na cukrzycę.

Indeks glikemiczny cukru kokosowego określany jest jako niski. W zależności od źródła podaje się, że jego IG to 35-55. Oznacza to, że jego wpływ na poziom cukru we krwi jest niewielki i może być spożywany przez diabetyków. Stanowi on bezpieczniejszą alternatywę dla cukru buraczanego.

Warto jednak pamiętać, że to wciąż źródło węglowodanów prostych i należy ograniczać ich ilość w codziennej diecie.

Błonnik w cukrze?

Inulina, która znajduje się w składzie cukru kokosowego, jest prebiotykiem. Stanowi pożywienie dla korzystnych bakterii bytujących w jelicie grubym, powodując ich wzrost. Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi. To właśnie dzięki niej cukier kokosowy może pochwalić się niskim indeksem glikemicznym.

Ponadto inulina wpływa pozytywnie na pracę przewodu pokarmowego i wzmacnia odporność. Choć oczywiście nie można nazwać cukru kokosowego dobrym źródłem tego składnika, to warto zaznaczyć jego obecność.

pixel