Jak suszyć pestki dyni? Nie popełniaj tych błędów!
Suszenie pestek dyni to prosta i relaksująca czynność, która umili jesienne, długie wieczory. Pestki dyni są bogactwem cennych mikro- i makroelementów, które służą zdrowiu zwłaszcza wówczas, gdy panuje sezon nieobfitujący w świeże owoce i warzywa, a Twoja odporność na choroby znacznie spada.
Wysuszenie pestek dyni sprawi wiele przyjemności i satysfakcji, dlatego warto podjąć się tej pracy samodzielnie. W tym artykule opowiemy, jak to zrobić i na jakie błędy uważać podczas suszenia w domu...
Jak suszyć świeże pestki dyni? - przygotowania przed suszeniem
Oddziel miąższ
Aby wybrać pestki z wnętrza dyni hokkaido (to najpyszniejsza z odmian dyni, z której zrobisz również wspaniałe dania!) musisz oczywiście ją rozkroić. Wygodnie wydobywa się je po rozkrojeniu na pół. Wówczas wystarczy całą dłonią sięgnąć w głąb owocu i naciskając na jego ścianki palcami wyciągając pestki wraz z cząstkami miąższu. Następnie pozbądź się resztek miąższu rękoma.
Płukanie
Potem wysyp pestki na drobnym sitku i przepłucz bieżącą wodą w celu pozbycia się resztek roślinnych włókien. Wystarczy je nieco przemieszać. Jeśli pojedyncze włókna nadal będą znajdować się w pestkach - nie przejmuj się. One także się wysuszą i nie wpłyną na walory smakowe.
Wstępne osuszanie
Oczyszczone pestki przełóż na kilka warstw papierowego ręcznika lub na bawełnianą ściereczkę/gazę. Grubość materiału musi podołać wchłonięciu nadmiaru wody i pomóc w szybkim osuszeniu. Należy zwrócić uwagę, aby pestki rozłożone były luźno i nie nachodziły na siebie.
Jak suszyć pestki dyni w piekarniku?
W piekarniku proces suszenia jest bardzo szybki i prosty. Nie trzeba bardzo przykładać się przy osuszaniu pestek po myciu, a jedynie je odsączyć i z grubsza wytrzeć bawełnianym materiałem (papier może przywierać i pozostawać na pestkach).
Przygotowanie piekarnika
Przed włożeniem pestek nagrzej piekarnik na ok. 60-80 stopni C i włącz termoobieg, jeśli masz taką opcję. Blachy do suszenia pestek nie można w żaden sposób natłuszczać! Nie używaj też pergaminu lub folii do pieczenia.
Możesz użyć najzwyklejszej płytkiej czarnej blachy, w którą wyposażony jest każdy piekarnik, ale jeśli masz w domu blachę perforowaną o gęstych otworkach lub blachę do suszenia grzybów itp. - śmiało jej użyj. Taka blacha ułatwi cyrkulację powietrza i sprawi, że pestki będą szybko i równomiernie się suszyć. Rozłóż pestki luźno na blasze i wstaw do piekarnika na środkowe piętro.
Proces suszenia
Podczas pieczenia należy co ok. 10 min. zaglądać do pestek i uchylać drzwiczki piekarnika, aby nadmiar wilgoci uleciał z jego wnętrza. Możesz także suszyć pestki przy lekko uchylonych drzwiczkach, choć wydłuży to nieco proces suszenia. Suszyć należy pestki przez ok. godzinę, jednak przed upłynięciem tego czasu warto dwa-trzy razy spróbować pestkę i ocenić, czy jest już sucha.
Gotowe pestki wyjmij z piekarnika i ustaw w temperaturze pokojowej bez żadnego przykrycia. Częstym błędem jest przesypywanie pestek zanim całkiem wystygną do naczynia i zamykanie go. Nie postępuj w ten sposób! Pozwól pestkom stygnąć przez kilka godzin (nawet dobę) w temp. pokojowej (jeśli w Twoim domu panuje bardzo wysoka wilgoć powietrza, to do 6 godzin). Dopiero po tym czasie umieść nasiona w słoiku lub plastikowym pojemniku.
Wybierz pestki dyni gotowe do spożycia:
Jak suszyć pestki dyni bez piekarnika?
Bezpieczne miejsce
Suszenie pestek dyni bez piekarnika wymaga tylko wygospodarowania kawałka blatu i odrobiny cierpliwości. W naszym przypadku zdarzyło się, że pestki, nim się wysuszyły, w większości trafiły do łakomych brzuchów. Tak łatwo uzależnić się od ich smaku!
Podjadając pestki dyni, można się wciągnąć niczym w jedzenie paluszków czy chipsów - czyli do ostatniej sztuki! Jednak po spożyciu pestek nie należy mieć żadnych wyrzutów sumienia, bowiem zaopatrzysz się przy tym w wiele cennych witamin, mikro- i makroelementów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Natura zrobi swoje
Umyte pestki dyni wyłóż równomiernie na kilku warstwach bawełnianej gazy, lnianej lub bawełnianej ścierce lub na szarej gazecie. Zadbaj, aby warstwa chłonna była wystarczająco gruba i łatwoschnąca. Najlepiej ułóż ją na blacie nieopodal grzejnika lub innego źródła ciepła.
Zadbaj też, żeby w pomieszczeniu panowała względnie stała temperatura i niezbyt duża wilgotność powietrza. Pestki muszą być ułożone na podłożu tak, aby na siebie nie nachodziły i, najlepiej, nie były rozmieszczone zbyt gęsto.
Raz-dwa razy dziennie możesz przewrócić pestki na drugą stronę, aby równomiernie się suszyły. Cały proces potrwa ok. 3-6 dni.
Jak suszyć pestki dyni w suszarce elektrycznej?
Suszarka elektryczna to alternatywa dla tych, którym śpieszy się na tyle, że nie chcą czekać kilku dni, ale nie mają piekarnika. Suszenie w suszarce odbywa się w podobnych warunkach, co te omówione wyżej w przypadku piekarnika.
Ważne wskazówki
Należy przygotować i rozłożyć pestki w ten sam sposób. Bez względu na pośpiech - nie popełniaj tego błędu i nie susz pestek w temp. wyższej niż 80 stopni C! Doprowadzi to do ugotowania lub przypalenia nasion, które potem nie będą zdatne do jedzenia.
Susz pestki przez ok. godzinę i co jakiś czas ich doglądaj w celu sprawdzenia stopnia wysuszenia i przemieszania. Uwaga! - jeśli nie przemieszasz pestek co kilkanaście minut, doprowadzisz do ich rozgotowania lub miejscowego przesuszenia.
Jak widzisz, to naprawdę proste! Przy odrobinie wysiłku przygotujesz świetną przekąskę na długie, jesienne wieczory.
Przeczytaj także: