Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł
Bezpieczne zakupy
Idosell security badge

Pestka awokado – zastosowanie, właściwości, sadzenie

2021-05-04
Pestka awokado – zastosowanie, właściwości, sadzenie

Los pestek awokado jest najczęściej jeden – lądują w koszu na śmieci, czasami służą za nasionko. A szkoda, bo znajduje się w nich wielkie dobrodziejstwo składników zdrowotnych. 

Korzyści dla zdrowia płynące z tej pozornie niepotrzebnej części owocu są potwierdzone naukowo, a wiedza o nich jest rozpowszechniana od kilku lat przez dietetyków, lekarzy i propagatorów zdrowego stylu życia.

Właściwości pestki z awokado

Wiele osób lubi miąższ, ale obawia się wykorzystywania pestek, myśląc, że są trujące. To nieprawda. Właściwości zdrowotne pestki z awokado zaskoczyły nawet naukowców. Można bez obaw ją spożywać po odpowiednim przygotowaniu. 

Pestki posiadają aż 70% więcej antyoksydantów niż sam miąższ owocu. Oznacza to, że przeciwdziałają powstawaniu wolnych rodników, a także uczestniczą w ich unieszkodliwianiu. Wolne rodniki to bardzo specyficzne związki, które z jednej strony biorą udział w niszczeniu groźnych bakterii, a z drugiej atakują  inne cząsteczki jak np. białka i DNA komórek. Dlatego nadmiar rodników może być powodem wielu chorób i przyśpieszać  starzenia się organizmu. To jeden z wielu powodów, dla których przeciwutleniacze powinny znaleźć się w codziennej diecie człowieka. To bardzo dobry sposób wspierania układu immunologicznego. 

Zielony owoc zawiera także luteinę, która chroni wzrok przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Pestki warto jeść, gdyż zawierają wiele błonnika hamującego apetyt i dającego uczucie sytości, mają mało kalorii i dlatego są polecane dla wszystkich, którzy chcą dbać o linię. 

Kolejnymi cechami są witaminy grupy A i E, które są odpowiedzialne za zdrowe włosy i mocne paznokcie i ładny wygląd cery. 

Pestka z awokado to także dobroczynny kwas foliowy, który ma szczególne znaczenie dla funkcjonowania organizmu i komórek ustroju człowieka. Niedobór tego związku  może zaburzyć proces rozwoju i wzrostu, doprowadzić do wad cewy nerwowej, przez co zaleca się jego suplementację kobietom w ciąży lub planującym ciążę. 

Co można zrobić z pestką z awokado?  

Pestkę awokado możemy suszyć, sadzić, spożywać w potrawach czy koktajlach lub stosować zewnętrznie.

Popularnym sposobem jej wykorzystania jest wykonanie domowego peelingu, który odżywi skórę i pomoże opóźnić jej starzenie.

Nie sposób nie zauważyć, że pestka z awokado jest ogromna, w zasadzie często to połowa objętości owocu. Dlatego nie warto jej zostawiać na pastwę losu. Żal marnować tak pożyteczną dla zdrowia część owocu.

Jak pozyskać i suszyć pestki?

Pestki awokado pozyskuje się z dojrzałych owoców, które muszą być idealne, to znaczy nie mogą mieć brązowych przebarwień. Dojrzały owoc ma piękną zieloną skórkę i jest miękki w dotyku. 

Po rozcięciu należy wyjąć pestkę, oczyścić ją i zostawić w słonecznym miejscu na 2 - 3 dni, np.: balkonie, na parapecie lub na kaloryferze. Po tym czasie trzeba pestkę przerobić na proszek. Najlepiej wykorzystać do tego celu blender lub młynek do kawy. Nasiona są dość gorzkie, więc lepiej używać ich do koktajli.

Jak zasadzić drzewko?

Pestkę z awokado należy zasadzić jak najszybciej po wyjęciu z owocu. W dolną część pestki wbijamy 2 - 3 wykałaczki (równolegle do podłoża, na którym leży). Jedną wykałaczkę wbijamy z prawej strony, a drugą z lewej. Wykałaczki stworzą  podpórkę. Opieramy je o ścianki słoika wypełnionego wodą do 1/3 wysokości nasiona. Ostrzejsza strona powinna wystawać nad naczynie. Słoik stawiamy w dobrze nasłonecznionym miejscu, np.: na parapecie. 

Nie wolno dopuścić do wysuszenia pestki. Wodę trzeba uzupełniać regularnie. Pestka zacznie pękać i kiełkować po ok. 3-4 tygodniach. Gdy słoik zapełni się korzeniami i pojawi się łodyga, to znak, że można przystąpić do drugiego etapu sadzenia awokado. Należy delikatnie oddzielić pestkę od roślinki i wsadzić do doniczki z ziemią. Czubek rośliny powinien wystawać ponad doniczkę. Awokado w doniczce jest też piękną ozdobą parapetu.

Aby wyhodować  awokado, potrzebna jest żyzna i bogata w próchnicę ziemia. Powinna być bardzo przepuszczalna, a jednocześnie utrzymywać wilgoć. Roślinę sadzimy w doniczce o podobne wielkości do słoika, w którym kiełkowały korzenie. Pamiętajmy, że to roślina dla cierpliwych, ponieważ hodowana w dobrych warunkach zakwitnie i zaowocuje po 4 - 6 latach. Owoce dojrzewają ok. 6 - 8 miesięcy

Z drugiej strony jest  to roślina długowieczna - żyje nawet 100 lat i owocuje nawet przez 50 lat. Może osiągać 20 metrów wysokości. Drzewko można przekazywać w spadku z pokolenia na pokolenie. Warto poczekać 6 lat na pierwsze owoce i włożyć wiele serca w pielęgnację tej rośliny. 

Jak jeść awokado?

Owoc trzeba rozkroić na pół, delikatnie wyjąć pestkę i miąższ wyjeść łyżeczką. Łupiny są niejadalne. Miąższem można posmarować kanapkę i zjeść z ulubionymi dodatkami. Pastę z awokado można wykonać z dodatkiem: soli morskiej, oliwy z oliwek, cytryny lub octu. 

Jedną z najchętniej podawanych potraw z wykorzystaniem awokado jest tost z tym owocem i jajkiem ugotowanym w koszulce lub wędzonym łososiem. To sposób na pyszny i zdrowy posiłek uwielbiany przez osoby, które wprowadzają zdrowy jadłospis do swojego życia. 

Zamiast okrasy w postaci masła czy innego tłuszczu można rozgnieść obrane awokado, doprawić masę solą i pieprzem, dodać trochę soku z cytryny i posmarować ugotowane ziemniaki. 

Ciekawą opcją jest puree ziemniaczane o smaku awokado. Posiekany owoc wystarczy rozetrzeć z ugotowanymi i rozgniecionymi ziemniakami. Jeżeli ktoś lubi, może dodać ugotowany korzeń selera lub pietruszki. Masę doprawiamy do smaku solą, pieprzem i z niewielką ilością oliwy i soku z cytryny ucieramy tak, aby powstała gładka konsystencja. Zamiast zwykłego ziemniaczanego mamy super zdrowy posiłek, a piękny kolor zachęci do jedzenia nawet dzieci.

Awokado to kopalnia zdrowia. Piękny kolor owocu zachęca do jedzenia. Warto korzystać również z pestek!

Pokaż więcej wpisów z Maj 2021

Polecane

Awokado świeże bio (około 0,20 kg)

Awokado świeże bio (około 0,20 kg)

14,00 zł brutto/1szt.280 pkt.
Awokado świeże bio - około 40 sztuk

Awokado świeże bio - około 40 sztuk

196,00 zł brutto/40szt.98 pkt.
Awokado  BIO 1 szt.

Awokado BIO 1 szt.

8,60 zł brutto/1szt.
pixel