Pestki dyni i ich wspaniałe właściwości - numer 1 w zdrowej kuchni!
Właściwości pestek dyni doceniane są przez miłośników zdrowej żywności oraz superfoods na całym świecie. Niewielkie ziarna pozyskiwane z warzywa po poddaniu procesom suszenia mogą pełnić rolę smacznej przekąski oraz dodatku do zup, sałatek czy kanapek.
Bogate są w cenne dla zdrowia witaminy, minerały oraz tłuszcze, które dostarczane do organizmu w łatwo przyswajalnej formie wykazują prozdrowotny wpływ na cały ustrój człowieka. Ich regularne spożywanie przyczynia się również do poprawy zdrowia psychicznego oraz fizycznego, a także ogólnego samopoczucia. Czy pestki dyni są zdrowe? Jakie właściwości posiadają?
Pestki dyni - co warto o nich wiedzieć?
Dynia jest rośliną jednoroczną, do której rodziny należy aż dwadzieścia gatunków. Najczęściej spotykanym i uprawianym gatunkiem jest dynia zwyczajna oraz olbrzymia. To okazy doceniane za smaczny, pełen witamin miąższ oraz pestki znajdujące się w jej wnętrzu. Pestki są chętnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym, co umożliwiają odpowiednie procesy przetwórcze. Doskonale nadają się do ususzenia, dzięki czemu zachowują cenne dla zdrowia składniki odżywcze i stają się zdrową przekąską lub dodatkiem do ulubionych dań oraz wypieków.
To płaskie pestki o ciemnozielonym wybarwieniu. Wnętrze osłonięte jest łuską ochronną, dzięki czemu wszystkie cenne składniki zostają dostarczone do organizmu po ich spożyciu. Wyróżniają się delikatnie słodkim, orzechowym posmakiem, który uwielbiany jest nie tylko przez dorosłych, ale również dzieci. Ze względu na prozdrowotny wpływ na organizm, mogą stać się zdrowym zamiennikiem słonych smaczków lub słodkich batoników.
Wartość odżywcza pestek dyni - jakie składniki skrywają cenne nasiona?
Pestki dyni są przede wszystkim cennym źródłem tłuszczu. Obecne w nich nasycone kwasy tłuszczowe, a także jednonienasycone oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe są bardzo cennym składnikiem odżywczym dla ustroju. Dodatkowo, witaminy i minerały spożywane w kolaboracji z tłustymi składnikami są doskonale przyswajane, dzięki czemu regularne zjadanie pestek dyni przynosi wiele korzyści zdrowotnych dla naszego organizmu.
Poniższa tabelka przedstawia zawartość najważniejszych wartości odżywczych na 100 g pestek dyni:
Wartość odżywcza
|
Ilość |
Ilość energii
|
559 kcal
|
Białko
|
30 gramów
|
Tłuszcz
|
49 gramów
|
Węglowodany
|
10 gramów
|
Nasiona są produktem wysokokalorycznym. 100 gram produktu dostarcza aż 559 kcal, dlatego osoby będące na diecie redukcyjnej powinny stosować je w odpowiedniej ilości. Nadmierne dodawanie ich do dań może prowadzić do wzrostu kalorycznego, co będzie przekładać się na brak efektów stosowanej diety.
Pestki dyni są również doceniane za wysoką zawartość licznych składników mineralnych. Najważniejszymi z nich są (ilości podane są na jedną garść produktu):
- magnez - 82 mg,
- fosfor - 174 mg,
- potas - 120 mg,
- cynk - 1,2 mg,
- żelazo - 1,3 mg,
- wapń - 7,8 mg,
- sód - 2,7 mg,
- miedź - 0,19 mg.
Oprócz cennych minerałów obfitują w liczne witaminy. W pestkach dyni znajdują się (ilości podane są na jedną garść produktu):
- witamina C - 2 mg,
- tiamina, czyli witamina B1 - 0,3 mg,
- ryboflawina, czyli witamina B2 - 0,15 mg,
- niacyna, czyli witamina BB - 5 mg,
- witamina B6 - 0,15 mg,
- witamina E - 2,18 mg,
- kwas foliowy - 58 µg,
- witamina A -15 µg,
- witamina K - 7,4 µg.
Witaminy i minerały zawarte w pestkach dyni doskonale przyswajają się w jelitach i wchłaniają do krwioobiegu. Ich spożywanie pozwala nam na uzupełnienie niedoborów lub zadbanie o dostarczanie codziennej porcji najważniejszych składników odżywczych, które przyczyniają się do utrzymania zdrowia w dobrej kondycji.
Czy pestki dyni są zdrowe? - przeciwwskazania do ich spożywania
Spożywanie pestek dyni jest całkowicie bezpieczne dla zdrowia. Ich dodawanie do dań lub chrupanie, jako przekąska nie wiąże się z istotnymi dla organizmu skutkami ubocznymi. Nasionka dyni są również całkowicie bezpieczne dla kobiet w ciąży, a duża zawartość kwasu foliowego, potasu i magnezu będzie pozytywnie wpływać na samopoczucie przyszłej mamy.
Pamiętaj, że są one wysokokalorycznym superfoods. Ich zjadanie w nadmiarze przyczynia się do zwiększenia bilansu energetycznego codziennej diety. Może to oznaczać, że regularne zjadanie kilku garści nasion dziennie doprowadzi do wzrostu masy ciała. Dodatkowo zawierają bardzo dużą ilość błonnika, dlatego z ich ilością w jadłospisie powinny uważać osoby, których układ pokarmowy jest wrażliwy na pojawianie się uciążliwych dolegliwości żołądkowo-jelitowych, na przykład wzdęć czy gazów.
Pestki dyni - właściwości zdrowotne
Nasionka dyni są jednym z najzdrowszych przysmaków naturalnych. Zawierają liczne substancje odżywiające organizm, do których należy mg, potas, cynk czy witaminy. Niewielkie pestki są dla naszego ustroju swojego rodzaju bombą witaminową, która dostarcza nie tylko najważniejszych minerałów oraz witamin, ale również związków roślinnych, tak zwanych fitosteroli oraz antyoksydantów. Ich zadaniem jest usuwanie z organizmu szkodliwych wolnych rodników, które przyspieszają proces starzenia się organizmu i bardzo często są czynnikiem prowokującym rozwój chorób cywilizacyjnych.
Jakie są najważniejsze właściwości lecznicze pestek dyni?
Prozdrowotny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, dzięki dawce Mg
Już niewielka garść pestek dyni jest w stanie pokryć połowę dziennego zapotrzebowania dorosłej osoby na magnez. To bardzo ważny pierwiastek, pełniący wiele istotnych funkcji w naszym organizmie. Jego niedobór przede wszystkim niekorzystnie wpływa na pracę serca i całego układu naczyniowego, ze względu na regulowanie ciśnienia krwi, co zapobiega nagłym zatrzymaniom krążenia i zawałom oraz udarom.
Dodatkowo, dostarczenie odpowiedniej ilości pierwiastka z pomocą pestek dyni wpływa na niwelowanie skurczy mięśni oraz wzmocnienie mineralizacji układu kostnego oraz zębów. Odpowiednia ilość magnezu w diecie jest również pomocna w walce z depresją i migreną oraz chorobami o charakterze cywilizacyjnym, jak cukrzyca typu 2 czy miażdżyca.
Stymulowanie układu immunologicznego, dzięki dostarczeniu cynku
Suszone lub surowe nasiona z dyni są produktem spożywczym, który obfituje w ważny dla zdrowia cynk. Jego obecność pozwala na utrzymanie właściwej homeostazy organizmu, ze względu na bezpośredni wpływ na pracę układu odpornościowego, rozwój nowych komórek w ustroju, a także regulację poziomu insuliny w krwioobiegu. Dodatkowo, spożycie produktu bogatego w cynk pozwala poprawić własne samopoczucie oraz nastrój, przyczynić się do znacznego zwiększenia higieny snu, a także korzystnie wpłynąć na stan zdrowia oczu oraz wygląd skóry, włosów i paznokci.
Niedobór cynku jest rzadkim zjawiskiem, niemniej jednak, jeśli zauważysz u siebie obniżoną odporność, chroniczne zmęczenie i niewyspanie, obniżenie nastroju lub kłopoty z koncentracją warto włączyć do swojej diety pestki dyni, które w krótkim czasie uzupełnią braki tego ważnego dla zdrowia pierwiastka.
Dostarczenie naturalnych, zdrowych kwasów tłuszczowych
Pestki dyni dobrej jakości są doskonałym źródłem zdrowych tłuszczy, które są niezbędne w prawidłowej diecie. Ich spożywanie pozwala na dostarczenie codziennej dawki kwasów omega-3 oraz pozostałych kwasów tłuszczowych nasyconych oraz jednonienasyconych, których braki objawiają się zaburzeniem pracy układu nerwowego, funkcjonowania mózgu oraz układu krążenia.
Dobre tłuszcze pozwalają utrzymać właściwą produkcję hormonów w naszym ciele, a także wykazują prozdrowotny wpływ na układ krążenia, dzięki normowaniu ciśnienia krwi i wspomaganiu najważniejszych funkcji sercowych. Dodatkowo, ich przyjmowanie pomaga w prawidłowy sposób rozwijać mózg i cały układ nerwowy, co przyczynia się do zwiększenia jego możliwości poznawczych oraz przyswajania nowych wiadomości.
Pestki dyni dla mężczyzn - wpływ na zdrowie prostaty
Włączenie pestek dyni do codziennego jadłospisu jest wskazane szczególnie dla mężczyzn. W ich wnętrzu znajdują się duże ilości cynku oraz biologicznie aktywnej formy witaminy E, która prozdrowotnie wpływa na kondycję prostaty i męską sprawność seksualną. Zbyt mała ilość tego pierwiastka skutkuje obniżeniem stężenia hormonu testosteronu, a także prowadzi do rozwoju zaburzeń, a w niektórych przypadkach całkowitej utraty płodności poprzez obniżenie jakości i ilości zdrowych plemników.
Pestki dyni, dzięki kolaboracji dużych ilości cynku, kwasów omega-3 oraz fitosteroli, przeciwdziałają rozwoju zapalenia w gruczole prostaty, co zapobiega jego przerostowi i deformacji komórek w nowotworowe.
Właściwości przeciwcukrzycowe
Nasiona dyni, niezależnie od postaci obfitują w liczne witaminy, minerały oraz składniki odżywcze. Jedną z ich właściwości, która została naukowo udowodniona, jest silne działanie przeciwcukrzycowe. Olej, który naturalnie się w nich znajduje, jest cennym źródłem tokoferolu, czyli pochodnej witaminy E, która charakteryzuje się właściwościami przeciwhiperglikemicznymi.
Włączenie przysmaku do jadłospisu cukrzyka lub osoby z predyspozycjami do jej wystąpienia może zapobiegać jej rozwojowi oraz skutecznie normować poziom insuliny w krwioobiegu.
Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi
Te małe skarby w dużej mierze składają się ze zdrowych dla naszego ustroju oleju, którego składnikami aktywnymi są fitosterol oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Ich regularne spożywanie pomaga uzyskać efekt terapeutyczny w obniżaniu złego cholesterolu LDL, dzięki czemu maleje ryzyko zachorowania na miażdżycę.
Korzyści dla kobiet w okresie menopauzalnym lub po menopauzie
Olej z nasion dyni, który stanowi dużą część pestek, jest naturalnym źródłem fitoestrogenów, które dobroczynnie wpływają na stan kobiet przechodzących menopauzę. Jego dostarczanie do organizmu może znacznie zmniejszyć uciążliwe, napadowe uderzenia gorąca, a także bóle głowy oraz stawów, które są objawem okresu okołomenopauzalnego.
Wspieranie jakości i higieny snu
Są to superfoods, które jest cennym dla zdrowia źródłem tryptofanu. Tryptofan jest aminokwasem, który w naszym ustroju przekształcany jest do postaci serotoniny, a następnie melaniny, czyli hormonu snu. Spożycie kilku pestek przed snem, najlepiej w połączeniu z niewielką ilością węglowodanów prostych skutecznie uzupełnia poziom tryptofanu, który przyspieszy produkcję melaniny i ułatwi zasypianie.
Hamowanie istniejących zapaleń w organizmie, działanie przeciwzapalne
Przeciwzapalne właściwości pestek dyni zostały przebadane naukowo. Substancje w nich zawarte prowadzą do uruchomienia procesów przeciwzapalnych w naszym ciele, dlatego powinny być obowiązkową częścią jadłospisu osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów czy innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym.
Jak wybrać pestki dyni? Postaw na regularne spożywanie!
Pestki dyni są uniwersalnym składnikiem pokarmowym. Można zjadać je w wersji surowej, a także idealnie nadają się do suszenia oraz prażenia. Nasiona znalazły szerokie zastosowanie w kuchni, a najlepiej sprawdzają się jako dodatek do sałatek i kanapek oraz deserów i płatków typu muesli.
Jak wybrać najlepsze, pełnowartościowe pestki dyni? Najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne pozyskiwanie ich z warzywa, a następnie przygotowywanie ich do ulubionej przez nas formy, czyli poddanie procesowi suszenia lub zjadanie na surowo. Dostępne są one również w sklepach w formie łuskanej, niełuskanej, surowej, prażonej i solonej. Najbardziej wartościowym rodzajem będą ziarna niełuskane, gdyż pozostawiona na ich powierzchni łuska stanowi zabezpieczenie przez ich jełczeniem oraz wyparowywaniem cennych składników odżywczych. Kupowane pestki dyni nie powinny mieć też żółtej skorupki, która może świadczyć o ich zepsuciu lub starości. Pełnowartościowe pestki dyni posiadają ciemnozieloną skorupę oraz charakterystyczny, orzechowy zapach.
To prawdziwa bomba witaminowa, którą warto włączyć do codziennego menu. Regularne zjadanie kilku dziennie pozwoli dostarczyć do naszego krwioobiegu cennych witamin i minerałów, co z pewnością wpłynie na poprawę zdrowia fizycznego oraz psychicznego.
Przeczytaj także:
- Dynia — jesienne przepisy na obiad, podwieczorek i kolację
- Jak suszyć pestki dyni? Nie popełniaj tych błędów!
- Mąka z pestek dyni - właściwości i zastosowanie
- Pestka awokado – zastosowanie, właściwości, sadzenie