Skórka pomarańczowa kandyzowana — jak zrobić i do czego użyć?
Kandyzowana skórka pomarańczowa to przysmak każdego miłośnika cytrusów oraz słodkich wypieków i deserów. Samodzielne przygotowanie tego specjału w domu to proste, choć czasochłonne wyzwanie. Jednak smak domowej skórki z pewnością wynagrodzi każdy czas spędzony w kuchni! Czy jesteście na to gotowi?
Skórka pomarańczowa kandyzowana - dlaczego warto zrobić ją samodzielnie?
Często możemy znaleźć ją w marketach i przydomowych sklepikach. Nie zwracamy jednak wtedy uwagi na skład i jakość kupowanego produktu. A te często nie są najlepsze. Dlatego warto pokusić się o przygotowanie własnej, domowej skórki pomarańczowej. Nie tylko nie będzie ona zawierać niepotrzebnych dodatków i konserwantów, ale też sami będziemy mogli kontrolować ilość dodawanego cukru i dobrać najlepszej jakości owoce. Alternetywą jest także wybór produktu bio.
Najlepsze pomarańcze
Aby smak naszej domowej skórki pomarańczowej kandyzowanej cieszył nasze kubki smakowe, warto dobrać odpowiedni rodzaj pomarańczy. Najlepsze będę te organiczne, pozyskiwane z ekologicznych źródeł, niewoskowane, o skórce średniej grubości. Takie owoce kandyzowane zapewnią nam nie tylko doskonały smak, ale też właściwości prozdrowotne i wspaniałą jakość.
Jak zrobić skórkę pomarańczową?
Przygotowanie domowej skórki pomarańczowej nie jest wcale takie trudne. Wystarczy zaopatrzyć się w pomarańcze, cukier, wodę i parę niezbędnych narzędzi.
Jak zrobić kandyzowaną skórkę pomarańczową? Najlepszy przepis
Do jej przygotowania będziesz potrzebować około sześciu pomarańczy, dwóch szklanek cukru oraz około pół szklanki wody.
- Pomarańcze dokładnie umyć, a następnie sparzyć, używając w tym celu wrzącej wody. Dzięki temu pozbędziemy się ewentualnych zanieczyszczeń i bakterii.
- Następnie owoce obieramy i pozbywamy się białej części skórki - albedo, która jest gorzka i niesmaczna.
- Tak przygotowane skórki kroimy w paseczki, a następnie w drobną kostkę, wrzucamy do garnka i zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy około 5-10 minut, po tym czasie odcedzamy.
- W kolejnym rondelku zagotowujemy nasze pół szklanki wody z dwoma szklankami cukru. Czekamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy skórkę z pomarańczy i gotujemy przez mniej więcej 50 minut, aż stanie się przyjemnie miękka.
- Gotową skórkę ostudzić, a następnie można przełożyć do słoiczków lub szczelnych pojemników i przechowywać w lodówce nawet przez parę tygodni.
Skórka pomarańczowa bez cukru
Jak kandyzować skórkę pomarańczową bez cukru? Prostym sposobem jest zwyczajnie zamienienie tego niezdrowego słodzidła na miód lub ksylitol. Dzięki temu przepis pozostaje ten sam, zamieniamy tylko jeden jego składnik.
Jeśli zdecydujesz się na użycie ksylitolu, na sześć pomarańczy powinieneś zastosować półtorej szklanki tego słodzika. Jeśli natomiast masz zamiar użyć miodu, warto na sześć owoców dodać również sześć łyżek miodu oraz odrobinę soku z cytryny, który dodatkowo podkręci smak całości.
Skórka pomarańczowa w syropie
Aby wykonać pyszną skórkę w syropie, należy postępować dokładnie tak, jak podczas przygotowywania klasycznego przepisu. Zmienią się jednak proporcje potrzebnych składników:
100 gramów skórek - 300 gram cukru - 125 mililitrów wody
Zachowanie takich proporcji pozwoli na uzyskanie pysznego pomarańczowego syropu, idealnego do naleśników czy pankejków!
Karmelizowana skórka z pomarańczy
Aby przygotować karmelizowaną skórkę z pomarańczy należy najpierw pokrojone cienkie paseczki gotować w samej wodzie przez około pół godziny, a następnie odcedzić i przełożyć do rondelka z samym cukrem. Na sześć sztuk pomarańczy powinniśmy użyć około szklanki cukru. Następnie można zacząć podgrzewać oba składniki.
Smażenie skórki pomarańczowej powinno odbywać się powoli i na małym ogniu. Najlepiej aby trwało ono 10-15 minut, aż utworzony karmel nabierze pięknego, złotego koloru.
Do czego używać kandyzowanej skórki pomarańczowej?
1. Domowe ciasta
Skórka pomarańczowa do ciasta to największy klasyk polskiej kuchni. Idealnie sprawdzi się do świątecznego sernika, makowca albo własnoręcznie zrobionych pączków.
2. Inne słodkości
Specjał może również fajnie podkręcić smak innych deserów. Będzie idealnie pasować do naleśników, pankejków czy racuchów. Świetnie też sprawdzi się jako część farszu do wigilijnych makiełek czy nawet jako posypka do lodów.
3. Dodatek do herbaty
Domowa skórka pomarańczowa to must have zimowych herbat! W połączeniu z odrobiną miodu, plasterkiem cytryny i paroma goździkami nada herbacie niesamowitego pomarańczowego aromatu.
Właściwości zdrowotne suszonej skórki pomarańczy
To przede wszystkim bomba witaminowa! Zawiera między innymi:
Witaminę C |
Zawiera nawet dziesięć razy więcej witaminy C niż sam sok pomarańczowy. Pomaga ona wzmocnić odporność i zapobiegać chorobom. |
Fitochemikalia |
Przeciwdziałają nadprodukcji cholesterolu |
Przeciwutleniacze |
Oczyszczają krew i zapobiegają miażdżycy |
Starta skórka z pomarańczy może być też fajnym zamiennikiem niezdrowych, słodkich syropów często dodawanych do napojów czy deserów. Taka domowa z pewnością będzie lepszą opcją.
Kandyzowana skórka na prezent?
To świetny pomysł na prezent! Własnoręcznie zrobiona, zapakowana w urocze słoiczki może być interesującym upominkiem na urodziny, imieniny czy podczas imprezy z okazji przeprowadzki. Z pewnością zaskoczy i ucieszy każdego smakosza tego owocu.
Skórka pomarańczowa lub cytrynowa to produkt niezwykle aromatyczny i lubiany przez wszystkich. Warto jednak pokusić się o samodzielną produkcję tego przysmaku. Z pewnością podziękują nam za to wszyscy domownicy, znajomi i rodzina, ale też nasze własne kubki smakowe.