Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Passata pomidorowa - do czego ją wykorzystać?

2021-09-06
Passata pomidorowa - do czego ją wykorzystać?

Czym jest passata, czym różni się od przecieru pomidorowego i do czego można ją wykorzystać? To składnik bardzo różnych potraw, który jest coraz szerzej znany. Poznaj nowy element Twoich dań, z którym z pewnością zaprzyjaźnisz się na długie lata.

Co to jest passata pomidorowa i do czego ją dodamy?

Tak naprawdę passata pomidorowa to przecier z pomidorów. Jej nazwa pochodzi oczywiście z Włoch. Niektórzy wykonują ją samodzielnie w domu, inni kupują w sklepie. Niezależnie od tego, na którą z tych opcji się zdecydujesz, wciąż możesz wykorzystać ją do przyrządzenia wyjątkowych potraw, nie tylko kuchni włoskiej.

Warto również poznać różnicę między passatą a koncentratem pomidorowym. Koncentrat, jak sama nazwa wskazuje, jest bardziej skondensowany, o wiele gęstszy i kwaśniejszy. Gdyby stosować je zamiennie, passaty można stosować zdecydowanie więcej niż koncentratu.

Właściwości zdrowotne 

Ciekawym faktem jest, że passata pomidorowa jest zdecydowanie zdrowsza od zwykłych pomidorów. Dzieje się tak za sprawą dużego stężenia likopenu, czyli naturalnego przeciwutleniacza. Same pomidory zapobiegają miażdżycy, działają moczopędnie i antynowotworowo, obniżają ciśnienie krwi, wzmacniają odporność i układ nerwowy, a nawet chronią przed słońcem, nawilżają skórę i działają przeciwzmarszczkowo

W przecierze spotykasz się ze skoncentrowanymi pomidorami, więc ich tradycyjne właściwości są dodatkowo wzmocnione. Do tego podczas obróbki termicznej likopen nie tylko nie rozpada się, ale wręcz staje się łatwiej przyswajalny dla ludzkiego organizmu. Dlatego warto regularnie spożywać różne potrawy, które zawierają passatę pomidorową, szczególnie taką, którą przygotujesz samodzielnie.

Przepis na domową wersję

Przygotowanie domowej passaty jest banalnie proste. Należy umyć pomidory, przekroić je wzdłuż na pół i wyciąć niedojrzałe części. Następnie na dno garnka nalej odrobinę wody i wrzuć do niego pokrojone cząstki. Gotuj je na wolnym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy pomidory będą już rozgotowane, wystarczy przetrzeć je przez sito. Można je po tym jeszcze podgotować, aby przecier zgęstniał - gęstość zależy już od własnych preferencji. Gotowy przelej do wyparzonych słoiczków. Gotowe!

Do czego wykorzystać passatę pomidorową?

Najpopularniejsze jest wykorzystanie passaty w sosach, szczególnie w daniach włoskich. Taki przecier może jednak wykorzystać na o wiele więcej ciekawych sposobów. Wśród nich można znaleźć:

  • sos pomidorowy, do pizzy, gulaszu lub spaghetti,
  • domowa lasagne,
  • zapiekanka ziemniaczana,
  • zupa pomidorowa lub solferino,
  • burrito lub taco,
  • leczo,
  • gulasz.

Przeczytaj także: Jaka mąka do pizzy jest najlepsza? Czy musi zawierać gluten? Poznaj sekret prawdziwej włoskiej pizzy

Jak zrobić sos pomidorowy z passaty?

Przygotowanie takiego sosu pomidorowego jest banalne. Wystarczy włożyć do słoika listek bazylii lub dodać ulubione przyprawy: oregano, bazylia, sól czy pieprz. Aby nieco odmienić tradycyjny sos, możesz poeksperymentować z nieco mniej popularnymi przyprawami lub wzbogacić go o czosnek granulowany. Wspaniały smak gwarantowany.

Domowa lasagne z passatą z pomidorów

Passata pomidorowa świetnie sprawdzi się również w przygotowaniu sosu do lasagne. To wspaniała podstawa do stworzenia wyjątkowego smaku. Warto tutaj zastosować świeżą bazylię, oregano, cebulę i czosnek. Oczywiście nie możesz zapomnieć o odpowiednim mięsie - najczęściej w lasagne spotyka się mięso mielone wieprzowe, wołowe lub mieszaninę tych dwóch rodzajów. Ciekawe przepisy bez problemu znajdziesz w popularnych książkach kucharskich lub na blogach kulinarnych.

Zupa solferino

Jest to nieco ciekawsza wersja klasycznej pomidorowej, oczywiście z repertuaru kuchni włoskiej. Od standardowej zupy pomidorowej odróżnia ją dodanie zielonego groszku i ziemniaków. Dzięki temu zupa solferino to prawdziwa bomba witaminowa, szczególnie że jednym z jej ważniejszych składników jest niezastąpiona passata pomidorowa.

Jeśli jeszcze nigdy nie przyrządzałeś niczego podobnego, koniecznie poszukaj inspiracji i przygotuj własny przecier jak najszybciej. Z pewnością będziesz zachwycony tym wyjątkowym składnikiem!

Pokaż więcej wpisów z Wrzesień 2021

Polecane

Przecier pomidorowy passata bio 680 g

Przecier pomidorowy passata bio 680 g

12,10 zł brutto/1szt.363 pkt.
Sos pomidorowy passata bio (3 x 200 g) 600 g

Sos pomidorowy passata bio (3 x 200 g) 600 g

14,30 zł brutto/1szt.429 pkt.
Passata pomidorowa bio 680 g

Passata pomidorowa bio 680 g

8,00 zł brutto/1szt.240 pkt.
Passata pomidorowa bio 680 g eureko

Passata pomidorowa bio 680 g eureko

8,00 zł brutto/1szt.240 pkt.
Passata pomidorowa bio 700 g

Passata pomidorowa bio 700 g

9,80 zł brutto/1szt.294 pkt.
Zaufane Opinie IdoSell
4.70 / 5.00 4127 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-11-11
Ekologicznie zapakowane, zawartość dobrze skompletowana, produkty dobrej jakości.
2024-11-10
Ciekawe produkty, bezproblemowe zamówienia
pixel