Jak działa spirulina? 8 największych zalet jej stosowania
Spirulina jest jednym z najpopularniejszych suplementów diety na świecie. Poznaj korzyści wynikające z jej stosowania!
Tak naprawdę jest to nazwa handlowa cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira maxima i Arthrospira platensis. Ta mikroalga od wieków znajdowała zastosowanie w kuchni, medycynie czy kosmetyce. Dziś nazywa się ją suplementem XXI wieku.
Przeczytaj także: Algi morskie w kosmetyce - rodzaje i zastosowanie
Skład suplementu
Charakteryzuje się imponującym składem. Pod względem odżywczym 1 g Arthrospira odpowiada 1 kg różnych warzyw. Alga jest bardzo bogatym źródłem pełnowartościowego białka (100 g produktu zawiera aż około 57 g tego składnika). Ponadto kryje w sobie beta-karoten, który obniża ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych.
W jej skład wchodzą także witaminy: z grupy B i E, chlorofil, wapń, wysoce biodostępne żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Jednym z nich jest kwas gamma-linolenowy, który wpływa m.in. na funkcjonowanie układu odpornościowego. Dzięki takiej zawartości wykazuje wiele działań prozdrowotnych. Poniżej najważniejsze z nich.
Spirulina – właściwości i zastosowanie
Silne właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne
Spirulina jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów), które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem nadmiaru wolnych rodników. Dzięki temu Arthrospira może się przyczyniać do zapobiegania rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych (np. choroby Alzheimera) i nowotworowych. Jej właściwości antyoksydacyjne wynikają głównie z obecności witaminy E i beta-karotenu oraz kwasów fenolowych. Za zielononiebieski kolor algi odpowiada fikocyjanina. Ma ona zarówno silne działanie przeciwutleniające, jak i przeciwzapalne.
Efekty obniżające poziom cholesterolu i glukozy
Badania nad wpływem algi na stężenie lipidów prowadzone są już od lat 80-tych XX wieku. Wykazano w nich, że suplementacja tej mikroalgi może obniżyć poziom cholesterolu całkowitego, „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów. Jednocześnie podnosi „dobry” cholesterol HDL. Uważa się, że za ten efekt odpowiada fikocyjanina C, witamina PP oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dobrze udowodniony jest także wpływ spiruliny na stężenie glukozy na czczo (głównie u diabetyków).
Działanie na odporność
Badania potwierdzają również korzystne oddziaływanie spiruliny na układ odpornościowy. W jednym z eksperymentów wykazano, że mikroalga przyspiesza namnażania się komórek NK (natural killers). Tworzą one pierwszą linię obrony przed komórkami zmienionymi nowotworowo oraz przed zakażeniami wirusowymi. Istnieją również dane potwierdzające antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i antypasożytnicze działanie glonu.
Spirulina a odchudzanie
Suplement może także wspomagać proces odchudzania. Ta właściwość jest związana z jej dużą gęstością odżywczą. Ponadto mikroalga zawiera fenyloalaninę. Ten związek wpływa na ośrodki w mózgu, które są odpowiedzialne za redukowanie napadów głodu. Spadek wagi dzięki Arthrospira jest też związany z wpływem na florę fizjologiczną jelita oraz regulację perystaltyki jelit. Eksperci przypominają jednak, że bez odpowiedniej diety i aktywności fizycznej stosowanie spiruliny nie przyniesie efektu odchudzającego.
Zastosowanie u osób aktywnych fizycznie
Działanie spiruliny badano także u niewielkich grup sportowców i osób aktywnych fizycznie. Suplementacja Arthrospira miała u nich m.in. wpływ na późniejsze wystąpienie zmęczenia po ćwiczeniach. Pozwoliło to wysnuć wniosek, że spożywanie jej polepsza zdolność do wysiłku. W jednym z eksperymentów dodatkowo zanotowano mniejsze stężenie wskaźników zniszczenia mięśni szkieletowych.
Działanie na ciśnienie krwi
Naukowcy wykazali również, że spirulina może być pomocna w obniżeniu ciśnienia krwi. Jej oddziaływanie na ciśnienie tętnicze jest związane m.in. z zawartością potasu. Ponadto Arthrospira uczestniczy w syntezie i uwalnianiu tlenku azotu, który pomaga rozszerzyć naczynia krwionośne. Doniesienia naukowe sugerują pozytywny wpływ suplementacji tej mikroalgi na obniżanie zarówno skurczowego, jak i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi.
Zastosowanie na katar alergiczny
Działanie przeciwzapalne spiruliny potwierdzono m.in. u osób skarżących się na alergiczny nieżyt nosa, zwany potocznie katarem siennym. Naukowcy wykazali, że stosowanie suplementu Arthrospira łagodzi objawy, takie jak katar, kichanie, swędzenie czy uczucie blokady nosa. Również w badaniu na szczurach udowodniono, że preparat znacząco zmniejszył symptomy alergii.
Algi na dobry wzrok
Spirulina jest dobrym źródłem zeaksantyny. To karotenoid, który występuje w siatkówce ludzkiego oka. Jego suplementacja może obniżać ryzyko wystąpienia zaćmy. Naukowcy wykazali, że podawanie suplementu przyczynia się do wzrostu stężenia zeaksantyny w surowicy. Wynika z tego, że spożywanie Arthrospira może pomagać w zapobieganiu chorobom oczu związanym z niedoborem zeaksantyny.
Spirulina – jak jeść
Alga jest dostępna w postaci tabletek, kapsułek lub proszku, który można dodawać do koktajli czy potraw. Wzbogaca się nią również żywność. W Polsce można kupić m.in. batony, czekoladki, makarony i napoje z Arthrospira. Zawsze należy pamiętać, by produkty spożywcze i suplementy spiruliny stosować zgodnie z zaleceniami producenta.