Chlorella – dlaczego warto ją wypróbować? Skład i działanie
Chlorella jest mikroalgą uznawaną za superżywność. Chcesz poznać jej właściwości? Przeczytaj nasz wpis!
Algi morskie to ważny składnik diety długowiecznych mieszkańców Okinawy. Wielu naukowców nazywa je jedzeniem przyszłości. Z powodu bogactwa składników odżywczych określane są mianem superfoods. Ceni się je od wieków. Na Dalekim Wschodzie służyły m.in. do łagodzenia przeziębień, kaszlu, otyłości czy bólu. Część z ich działań leczniczych potwierdzili współcześni naukowcy. Badania na ten temat są prowadzone także w Polsce.
Co to jest chlorella?
Chlorella to jedna z najczęściej uprawianych alg. Charakteryzuje się zieloną barwą i kulistym kształtem. Jest zaliczana do glonów. Roślina ma wiele działań zdrowotnych (pod tym względem najlepiej przebadano gatunki Chlorella vulgaris i Chlorella pyrenoidosa). Jest polecana jako suplement uzupełniający zdrową dietę oraz w trakcie oczyszczania organizmu. Warto po nią sięgać zwłaszcza zimą, kiedy jemy mniej warzyw i owoców.
W jakiej postaci spotykamy algi?
Chlorella ma niemożliwą do strawienia przez człowieka błonę komórkową. By można było korzystać z jej walorów odżywczych, musi zostać poddana obróbce. W trakcie procesu jej ściana komórkowa jest niszczona, co pozwala na uwolnienie składników znajdujących się wewnątrz komórki. Alga jest najczęściej dostępna w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością.
Algi chlorella – co zawierają?
Chlorella ma imponującą wartością odżywczą. Zawiera białko, witaminy i składniki mineralne oraz najwięcej chlorofilu spośród wszystkich roślin. Ten ostatni związek działa m.in. przeciwutleniająco, oczyszczająco i odtruwająco. Ponadto neutralizuje nieprzyjemne zapachy (np. z ust) i reguluje pracę jelit. Poza tym jest źródłem beta-karotenu i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ważnym składnikiem glonu jest też czynnik wzrostu CGF. Z jego powodu spożywanie algi sprzyja prawidłowemu funkcjonowaniu organizmu. Roślina jest również bogata w kwasy nukleinowe. Ich niedobór przyspiesza procesy starzenia się organizmu.
Chlorella – działanie
Dzięki wymienionym wyżej składnikom chlorella łagodnie oczyszcza i tonizuje. Wzmacnia też układ odpornościowy i „wymiata” nadmiar wolnych rodników. Ponadto obniża poziom cholesterolu i działa przeciwmiażdżycowo. Ma zdolność wiązania toksyn i metali ciężkich oraz wspomaga ich usuwanie z organizmu. Z uwagi na wysoką zawartość chlorofilu wpływa na produkcję krwi i znajduje zastosowanie w anemii.
Wyniki badań wskazują również, że może być potencjalną terapią wspomagającą proces redukcji wagi i poprawę kontroli stężenia glukozy we krwi. Wykazano też jej korzystne działanie na koncentrację i pamięć. Glon ma także właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.
Działanie uboczne
W tym samym badaniu pytano o działania uboczne suplementów z mikroalgami. Respondenci najczęściej wymieniali biegunkę, nudności, bóle brzucha i wysypkę skórną. Istniejące wcześniej schorzenia wiązały się ze zwiększonym występowaniem niepożądanych reakcji.
Przeciwwskazania
Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) uznaje roślinę za produkt bezpieczny. Jednak spożywania glonu nie zaleca się dzieciom, kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz seniorom. Po algi nie powinny też sięgać osoby chore na fenyloketonurię oraz stosujące leki regulujące krzepliwość krwi. Ponadto glon może być przyczyną alergii. Narażone są przede wszystkim osoby z alergią na pleśnie. Ma to związek z podobieństwem uczulających białek znajdujących się w pleśniach i w chlorelli.
Dawkowanie
Profilaktycznie zaleca się stosować 2 - 3 g produktu dziennie. Dawka rekomendowana w okresie choroby i stresu to 6 - 12 g na dobę.
Dobry skład
Witamina B12
Niektóre badania sugerują, że w preparatach zawierających Chlorella pyrenoidosa występuje aktywna forma witaminy B12, co czyniłoby glon pierwszym niezwierzęcym źródłem tego składnika. Eksperci zalecają jednak ostrożność. Radzą, by suplementujące chlorellę osoby na dietach roślinnych nadal kontrolowały poziom odżywienia witaminą B12. W razie niedoboru należy ją przyjmować w tradycyjnej postaci.
Składniki mineralne
Roślinę wskazuje się również jako dobre źródło składników mineralnych, np. krwiotwórczego żelaza. Jednak trwa dyskusja na temat wchłaniania tych związków przez organizm człowieka. Polscy badacze udowodnili niedawno, że żelazo, magnez oraz cynk z chlorelli są przyswajane w niewielkim stopniu.
Chlorella – efekty w opinii polskich konsumentów
W 2017 roku naukowcy z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu zapytali 150 konsumentów o ocenę działania suplementów zawierających mikroalgi, w tym chlorellę. Okazało się, że Polacy sięgają po nie w celu zwiększenia wartości odżywczej diety, wzmocnienia odporności i usprawnienia procesów odtruwania organizmu. Wśród pozytywnych efektów spożywania algi konsumenci zgłaszali m.in. poprawę jakości skóry, ogólnego samopoczucia i pracy jelit oraz wyższą witalność. Większość (55,6 proc.) była zadowolona ze stosowanego suplementu. Niemal 60 proc. poleciłoby go innym.
Przeczytaj także: Jak działa spirulina? 8 największych zalet jej stosowania
Bibliografia:
- Cieślowska, P. Cieślowska, Superfoods, czyli żywność o wysokiej wartości odżywczej, Warszawa 2016, s. 144-146
- Stolińska, Jedz zielone, Kraków 2019, s. 121-125
- Stolińska, Zakłamane jedzenie, Kraków 2020, s. 272, 274