Zielone koktajle – 5 szybkich przepisów na smaczne smoothie!
Na pytanie - kiedy pić zielone koktajle - odpowiedź jest jedna: jak najczęściej! Ich właściwości zdrowotne sprawiają, że powinny one na stałe zagościć w Twojej diecie. Oto najciekawsze przepisy na smaczne i oczyszczające organizm napoje.
Na odchudzanie i nie tylko
Zielone smoothie znane są ze swych właściwości odżywczych i korzystnego wpływu na naszą kondycję fizyczną. Warto pić je regularnie, ponieważ:
- Są szybkie w przygotowaniu.
- Zawierają w sobie bogactwo witamin, błonnika oraz korzystnych dla organizmu przeciwutleniaczy i fitoskładników.
- Pomagają w odchudzaniu i uzyskaniu płaskiego brzucha – dają uczucie sytości, zawierając przy tym mało kalorii.
- Są lekkostrawne.
- Oczyszczają organizm z toksyn.
- Doskonale nawadniają.
- Wzmacniają układ odpornościowy i posiadają właściwości przeciwzapalne.
- Są naprawdę pyszne!
Jak zrobić zielony koktajl ze szpinakiem?
Do głównych składników większości warzywno-owocowych zielonych koktajli należą pełne składników odżywczych owoce i warzywa:
- szpinak – jeden z kluczowych składników zielonych smoothie, bogaty w duże ilości żelaza, potasu i magnezu,
- jarmuż – zielony shake przygotowany na jego bazie zawiera wiele korzystnych dla organizmu polifenoli i przeciwutleniaczy,
- kiwi – źródło dużych ilości witaminy C,
- nać pietruszki – dzięki wysokiej zawartości betakarotenów i witaminy E doskonale wpływa na cerę i wzrok,
- seler naciowy – obecne w nim witamina K i żelazo wspierają układ krwionośny,
- ogórek – zawiera bardzo mało kalorii i nawadnia,
- rukola – jej dodanie do koktajlu nadaje mu oryginalnego, lekko pikantnego posmaku,
- brokuły – jedne z najzdrowszych warzyw, dodane na surowo do zielonego napoju dostarczą jeszcze większej ilości substancji odżywczych,
- winogrona – zapewniają koktajlom słodki smak i dużo wody,
- sałata – jedno z bardziej dietetycznych warzyw, polecana w odchudzaniu i problemach z trawieniem.
Powyższe składniki można ze sobą dowolnie mieszać i wzbogacać innymi zdrowymi dodatkami: jabłkami, bananami, cytryną, limonką, miętą czy miodem. Inwencja twórcza jest tu nieograniczona!
Do przygotowania pysznego napoju potrzebne są jedynie: wybrane owoce i warzywa, odrobina wody (przy niektórych składnikach dobrze sprawdzają się także mleko i jogurt) oraz blender lub robot kuchenny.
Przeczytaj także: 5 najlepszych pomysłów na koktajl ze szpinakiem
Przepisy na zielone koktajle
Wariantów przygotowania smoothie na bazie zielonych owoców i warzyw jest naprawdę wiele. Poniżej znajdziesz składniki do kilku najbardziej oryginalnych!
Koktajl z pietruszki i cytryny z miodem
- Garść zielonej natki pietruszki
- Pół cytryny
- Łyżeczka miodu
- Banan (opcjonalnie)
Przeczytaj także: Koktajl z pietruszki - jak przygotować go samodzielnie i dlaczego warto?
Smoothie ze szpinakiem, kiwi i jarmużem
- 2 garści szpinaku
- 2 garści jarmużu
- Kiwi
- Pół limonki (opcjonalnie)
Zielony koktajl z winogron, sałaty i mięty
- kiść zielonych winogron (najlepiej bezpestkowych)
- 4 liście sałaty
- garść świeżych liści mięty
- jabłko lub banan (opcjonalnie)
Koktajl z jarmużu, ogórka i rukoli z cytryną
- 2 ogórki gruntowe
- Garść jarmużu
- Garść rukoli
- Pół cytryny
Koktajl z selera naciowego i brokuła z limonką
- 1 gałązka selera naciowego
- 3 gałązki natki pietruszki
- Pół limonki
- Mięta (opcjonalnie)
Smacznego!