Co to jest stewia i czy warto ją stosować?
Co to jest stewia? Czy ten produkt jest zdrowy? Jaką formę wybrać? Czy ma właściwości zdrowotne?
To naturalny słodzik, jaki jest ceniony przez wiele osób ze względu na wysoki poziom słodkości.
Zobacz także: Gdzie najlepiej kupić stewię i inne słodziki?
Co to jest stewia?
Jest uważana za jedną z najsłodszych rośli na świecie. Szacunkowo może być nawet o 30 razy słodsza od cukru. Pochodzi z terenów tropikalnych, głównie z Brazylii i Paragwaju. Aktualnie wielkimi producentami tego słodzika są też Chiny, Izrael i Japonia. Roślina szybko zyskała uznanie na rynku, co wiąże się z wysoką dawką stewiozydu.
Z pewnością niejedna osoba zastanawia się, czy stewia jest zdrowa. Okazuje się, że odznacza się zerową wartością kaloryczną i odpornością na temperatury (do 200 stopni Celsjusza). Słodzik nie powoduje próchnicy, dlatego jest często używana zamiast cukru. Jeśli chodzi o zastosowanie, zazwyczaj jest używana w farmaceutyce i w kuchni.
Czy stewia jest szkodliwa? Wręcz odwrotnie!
Stewia jest uznawana za zdrowy cukier, który posiada substancje lecznicze:
- kwas mrówkowy,
- glikozydy,
- magnez,
- cynk,
- potas,
- fosfor,
- sód,
- żelazo.
Jest ceniona w kuchni głównie za słodycz, lecz ma też właściwości lecznicze. Wartości odżywcze sprawiają, że roślina nie podnosi cukru we krwi, działa przeciwgrzybiczo i przeciwbakteryjnie.
Właściwości zdrowotne wiążą się ze wspomaganiem problemów żołądkowych, natomiast kompresy z liści pozwalają na szybkie gojenie się ran, zadrapań i skaleczeń. Smak nieco różni się od tradycyjnego cukru.
Właściwości stewii
Pozytywne opinie osób, które korzystają ze stewii, zachęcają do spróbowania tego specyfiku. Właściwości słodzika są następujące:
- działanie antygrzybicze i antybakteryjne,
- obniżenie ciśnienia krwi,
- ukojenie w problemach z żołądkiem,
- wspomaganie w leczeniu ran i skaleczeń,
- brak ryzyka podniesienia się poziomu cukru we krwi,
- naturalne rozwiązanie.
Ponadto w niewielkich ilościach jest bezpieczna dla dzieci.
Stewia - przeciwwskazania
Stewia to zdrowy zamiennik zwykłego cukru, jednak pamiętajmy o pewnych przeciwwskazaniach do stosowania. Substancja obniża poziom cukru we krwi, dlatego każdy diabetyk przed zastosowaniem powinien skonsultować się ze swoim lekarzem. Nie każdy diabetyk może korzystać z takiego rozwiązania. Ponadto nie jest zalecana osobom z niskim ciśnieniem, gdyż produkt ma działanie obniżające ciśnienie. W niektórych przypadkach dochodzi do nietolerancji preparatu. Duże dawki wiąże się ze zwiększoną lub spowolnioną akcją serca.
Liczne badania nad rośliną wskazały, że stewia jest wolna od skutków ubocznych. Samą roślinę uprawiać można w domu, a z rośliny korzystać na wiele sposobów.
W proszku i w tabletkach
Zazwyczaj na rynku spotykane są preparaty w proszku lub w tabletkach. Produkt w tabletkach wszędzie można ze sobą zabrać i wygodnie dawkować. Tabletki kupuje się w niewielkim pudełeczku, przy czym jedna pastylka odpowiada słodkością jednej łyżeczce cukru. Z łatwością rozpuścimy ją w napoju lub rozkruszymy w celu dodania do deseru lub ciasta.
Inną opcją jest używanie naturalnego słodzika w proszku. Puder jest sprzedawany na rynku w opakowaniach po 100 g, 500 g, czy też w małych saszetkach. Taki pomysł jest dobry w kawiarni lub w podróży. Naturalny cukier ze stewii stosujemy podobnie jak zwykły cukier, jednak w mniejszych ilościach. Zarówno tabletki, jak i proszek są zdrowymi zamiennikami cukru.
Zdrowy cukier stewia zyskuje coraz większe uznanie wśród wielu osób. Plusem są właściwości zdrowotne i praktycznie zerowa kaloryczność. Z chęcią sięgają po taki słodzik osoby odchudzające się i pragnące zadbać o zdrowie. Warto jednak mieć na względzie kilka przeciwwskazań co do stosowania wyrobu.