W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się mąka kasztanowa. Zastosowanie tego niezwykłego produktu jest bardzo szerokie, a właściwości zasługują na wyróżnienie. Owoce pochodzące z drzewa kasztana początkowo stosowane były przez ludzi ubogich, aż w końcu znalazły uznanie na najbardziej wykwintnych, królewskich stołach. Czym jest mąka z jadalnych kasztanów i czy naprawdę nadaje się dla każdego?
Najlepsze przepisy na mąkę jaglaną? Wybraliśmy najlepszą piątkę!
Zdrowa kuchnia przebojem wkrada się do naszych domów. Niekoniecznie oznacza przejście na weganizm lub wegetarianizm, częściej przejawia się w eliminowaniu produktów nadmiernie przetworzonych i zastąpienie ich produktami naturalnymi, które mają o wiele więcej cennych dla zdrowia składników. Zmianę w odżywianiu się można zaobserwować choćby w podejściu do mąki – tradycyjną pszenną coraz więcej osób zastępuje bardziej wartościowymi odmianami.
Przepisy na wykorzystanie nasion chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to niekwestionowany hit ostatnich lat. W swoim składzie zawierają one wiele cennych składników, które są bardzo dobrym urozmaiceniem diety. Z pewnością warto po nie sięgnąć i włączyć je do swojego jadłospisu. Można z nich przygotować naprawdę pyszne i ciekawe słodkości.
Kiedy myślimy o smakach z dzieciństwa, pojawia się wspomnienie naleśników. W każdym domu robiło się je inaczej, królowały inne dodatki: na słodko, z mięsem, z warzywami. W dobie popularności zdrowego odżywiania nie trzeba spisywać babcinych przysmaków na straty, wystarczy je lekko zmodyfikować i użyć innego rodzaju mąki, a wyjście zdrowe, pożywne danie, które zachwyci nawet domowników przyzwyczajonych do tradycyjnej kuchni. W przypadku naleśników, aby uzyskać zdrowe, tanie przysmaki, wystarczy zmienić mąkę pszenną na amarantusową.
Kombucha (kombucza) to smaczny, lekko musujący, orzeźwiający napój herbaciany, który powstaje poprzez fermentację słodkiej herbaty. Coraz więcej mówi się o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych wynikających z jego regularnego spożywania. Z uwagi na różnorodność składu kultur bakteryjno-grzybiczych, różne rodzaje herbat wykorzystywanych do produkcji kombuchy, a także odmienny czas fermentacji, poszczególne napoje różnić będą się ostatecznymi właściwościami oraz walorami smakowymi.
Samodzielne przygotowanie fermentowanej herbaty jest niezwykle proste!
Coraz więcej ludzi rozumie, że mąka pszenna nie jest najzdrowsza. Jednocześnie nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mąki kokosowej, owsianej lub migdałowej.
Ta pierwsza jest wykorzystywana w przypadku diety paleo oraz ketogenicznej, ponieważ zawiera mniej węglowodanów od klasycznej mąki. Naleśniki paleo lub bułki z mieszanki kokosowej stanowią podstawowe składniki dla wielu osób znajdujących się na diecie. Ty również możesz skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości!
Co zrobić z suszonych daktyli - poznaj najlepsze przepisy na przekąski!
Poranek to często pośpiech, przygotowywanie się do pracy, wybieranie dzieci do przedszkola lub szkoły. Czasu na przygotowania śniadania jest bardzo mało i aż kusi, by iść na łatwiznę. Dietetycy odradzają jednak białe pieczywo, najczęściej w postaci chleba lub bułki z szynką i serem. Polecane są dania szybkie, ciepłe, zawierające kompleks najpotrzebniejszych składników odżywczych!