Zapisz się do newslettera i odbierz do 15 zł rabatu na zakupy! < zobacz >
Darmowa dostawa od 50,00 zł

Przepisy

Mąka kasztanowa - jakie ma zastosowanie w naszej kuchni? Właściwości i przepisy

W ostatnich latach dużym zainteresowaniem cieszy się mąka kasztanowa. Zastosowanie tego niezwykłego produktu jest bardzo szerokie, a właściwości zasługują na wyróżnienie. Owoce pochodzące z drzewa kasztana początkowo stosowane były przez ludzi ubogich, aż w końcu znalazły uznanie na najbardziej wykwintnych, królewskich stołach. Czym jest mąka z jadalnych kasztanów i czy naprawdę nadaje się dla każdego? 

Czytaj więcej
5 przepisów na mąkę jaglaną w Twojej zdrowej kuchni

Najlepsze przepisy na mąkę jaglaną? Wybraliśmy najlepszą piątkę!

Zdrowa kuchnia przebojem wkrada się do naszych domów. Niekoniecznie oznacza przejście na weganizm lub wegetarianizm, częściej przejawia się w eliminowaniu produktów nadmiernie przetworzonych i zastąpienie ich produktami naturalnymi, które mają o wiele więcej cennych dla zdrowia składników. Zmianę w odżywianiu się można zaobserwować choćby w podejściu do mąki – tradycyjną pszenną coraz więcej osób zastępuje bardziej wartościowymi odmianami.

Czytaj więcej
Nasiona chia - proste przepisy na zdrowe słodkości

Przepisy na wykorzystanie nasion chia, czyli nasiona szałwii hiszpańskiej, to niekwestionowany hit ostatnich lat. W swoim składzie zawierają one wiele cennych składników, które są bardzo dobrym urozmaiceniem diety. Z pewnością warto po nie sięgnąć i włączyć je do swojego jadłospisu. Można z nich przygotować naprawdę pyszne i ciekawe słodkości. 

Czytaj więcej
Samopsza - uprawa, właściwości i zastosowanie
Zdrowa żywność zdobywa zwolenników, pozwala urozmaicić codzienne menu. Odkrywa się na nowo prastare składniki, które okazują się bardzo zdrowe i otwierają inspirujący świat nieznanych wcześniej smaków. Za odmiany pradawne uznaje się zboża, które przez ostatnich kilkaset ostatnich lat nie zostały poddane żadnym ulepszeniom i modyfikacjom. Takim gatunkiem jest samopsza. Innymi prastarymi zbożami są: okrisz, pszenica khorasan, czyli kamut, freekeh (zielona pszenica), bulgur samopsza (einkorn) i płaskurka (farro, emmer), proso, jęczmień, owies, sorgo.
Czytaj więcej
Zdrowe naleśniki z mąki amarantusowej - szybki przepis

Kiedy myślimy o smakach z dzieciństwa, pojawia się wspomnienie naleśników. W każdym domu robiło się je inaczej, królowały inne dodatki: na słodko, z mięsem, z warzywami. W dobie popularności zdrowego odżywiania nie trzeba spisywać babcinych przysmaków na straty, wystarczy je lekko zmodyfikować i użyć innego rodzaju mąki, a wyjście zdrowe, pożywne danie, które zachwyci nawet domowników przyzwyczajonych do tradycyjnej kuchni. W przypadku naleśników, aby uzyskać zdrowe, tanie przysmaki, wystarczy zmienić mąkę pszenną na amarantusową.

Czytaj więcej
Jak zrobić napój herbaciany z kombuchy?

Kombucha (kombucza) to smaczny, lekko musujący, orzeźwiający napój herbaciany, który powstaje poprzez fermentację słodkiej herbaty. Coraz więcej mówi się o potencjalnych właściwościach prozdrowotnych wynikających z jego regularnego spożywania. Z uwagi na różnorodność składu kultur bakteryjno-grzybiczych, różne rodzaje herbat wykorzystywanych do produkcji kombuchy, a także odmienny czas fermentacji, poszczególne napoje różnić będą się ostatecznymi właściwościami oraz walorami smakowymi.

 

Samodzielne przygotowanie fermentowanej herbaty jest niezwykle proste!

 
 
Czytaj więcej
Co zrobić z mąki kokosowej? Fit przepisy

Coraz więcej ludzi rozumie, że mąka pszenna nie jest najzdrowsza. Jednocześnie nie mamy pomysłu na to, co zrobić z mąki kokosowej, owsianej lub migdałowej.

Ta pierwsza jest wykorzystywana w przypadku diety paleo oraz ketogenicznej, ponieważ zawiera mniej węglowodanów od klasycznej mąki. Naleśniki paleo lub bułki z mieszanki kokosowej stanowią podstawowe składniki dla wielu osób znajdujących się na diecie. Ty również możesz skorzystać z jej prozdrowotnych właściwości!

Czytaj więcej
Jak zrobić pyszną jaglankę na śniadanie? Słodkie i słone propozycje

Poranek to często pośpiech, przygotowywanie się do pracy, wybieranie dzieci do przedszkola lub szkoły. Czasu na przygotowania śniadania jest bardzo mało i aż kusi, by iść na łatwiznę. Dietetycy odradzają jednak białe pieczywo, najczęściej w postaci chleba lub bułki z szynką i serem. Polecane są dania szybkie, ciepłe, zawierające kompleks najpotrzebniejszych składników odżywczych!

Czytaj więcej
pixel