Jak zrobić domowy sok z kiszonej kapusty, białej i czerwonej - przepisy i wskazówki
Zrób samodzielnie sok z kiszonej kapusty i ciesz się zdrowiem! To prawdziwa bomba witamin.
Kiszona kapusta to bardzo zdrowy produkt spożywczy. Powstaje w wyniku fermentacji zachodzącej po posypaniu jej solą. Zawiera sporą dawkę witamin i kwas mlekowy, wspomaga układ immunologiczny. Jest niskokaloryczna i pyszna. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy. Od wieków jest znana jako środek obniżający poziom cholesterolu we krwi, naturalny probiotyk, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry. To bogactwo witaminy C, magnezu, potasu, żelaza, wapnia, witamin z grupy B, witaminy A, E, K. To także źródło błonnika.
Niektórym znana jest głównie jako składnik surówki, a warto zainteresować się i sprawdzić działanie zdrowego soku!
Przepis na domowy sok z kiszonej kapusty? Zacznij od samej kapusty!
Kapustę kiszoną bardzo łatwo jest zrobić samodzielnie, domowym sposobem i cieszyć się doskonałym smakiem oraz cudownymi właściwościami zdrowotnymi.
- Świeżą białą kapustę należy poszatkować w cienkie paski, a następnie układa się kilkucentymetrowymi warstwami, a każdą z nich zasypuje się solą i mocno ugniata.
- Następnie należy zamknąć beczkę lub słoik.
- Produkt musi leżakować kilkanaście dni w temperaturze 10 stopni Celsjusza. W tym czasie kapusta puszcza sok i przebiegają procesy fermentacji rozkładające cukry na kwas mlekowy.
- Niektórzy producenci dodają do kapusty kiszonej octu, by zakwasić szybciej produkt. Minusem tego postępowania jest obniżenie wartości odżywczych tego produktu. Taka kapusta ma biały kolor i jest lekko kwaśna.
Sok z białej kapusty - właściwości i przepis na kiszonkę
Taki napój wspomaga pracę układu pokarmowego. Aby odczuć jego właściwości i poczuć ulgę w problemach trawiennych, wystarczy przez 2 tygodnie na pół godziny przed posiłkiem wypijać ½ szklanki 2 - 3 razy dziennie. Jest nieocenioną pomocą w leczeniu choroby wrzodowej, nieżytu żołądka, wrzodziejącego zapalenia jelita grubego. Dobroczynnie wypływa na pracę wątroby, nerek, woreczka żółciowego. Witamina K poprawia koncentrację, chroni przed demencją. Usuwa też toksyny, obniża ciśnienie krwi, wspomaga odporność.
Płukanie gardła sokiem z surowej kapusty łagodzi stany zapalne. Okłady zalecane są przy bólach stawowych i reumatycznych. Można go stosować również do przemywania twarzy trądzikowej, zewnętrznych owrzodzeń i ranek.
Sok ze świeżej kapusty wyciska się za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej. Wolne obroty części wyciskarki odpowiedzialne za wyciskanie nie nagrzewają się i nie niszczą bezcennych witamin.
- Główkę kapusty trzeba podzielić na mniejsze części i wrzucić do podajnika kawałki warzyw.
- Możemy wzbogacić smak, dodając marchew, jabłka, cytrynę, imbir, a do czerwonej granaty i pomarańcze.
Przeczytaj także: Jak pić sok z granatu, by wycisnąć z niego najwięcej korzyści?
Sok z czerwonej kapusty - właściwości i przygotowanie
Ma on wiele cennych dla organizmu witamin: chroni przed wolnymi rodnikami, działa przeciwnowotworowo, przeciwalergicznie oraz wzmacnia naczynia krwionośne, leczy wrzody żołądka, poprawia pracę wątroby oraz działa odkażająco. Jest skarbnicą witamin B, C, E, P, zawiera również beta-karoten, sole mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez.
Poza tym ślicznie i apetycznie wygląda – ma fantastyczny czerwony kolor (prawie jak wino), a w połączeniu z jabłkami również wyśmienicie smakuje. Do wykonania soku z tej kapusty potrzeba oprócz głównego składnika i 3 - 4 jabłka.
- Główkę obieramy z zewnętrznych liści, jabłka myjmy i obieramy.
- Wszystkie składniki przepuszczamy przez wyciskarkę wolnoobrotową lub sokowirówkę i już możemy się delektować wspaniałym i zdrowym sokiem.
Przypisów na sok z kapusty jest wiele. Można do niego użyć także 3 fioletowe lub bordo śliwki, ¼ małej czerwonej kapusty, buraka, 2 łodygi selera naciowego, pomarańczę. Składniki należy umyć, śliwki pozbawić pestek, obrać pomarańcze, posiekać kapustę i seler, dolać odrobinę wody i przepuścić przez sokowirówkę.
Jak wykonać i pić sok z kiszonej kapusty - przepis znany od pokoleń
Soku z kiszonej kapusty nie trzeba zachwalać. Warto go przygotować w domowym zaciszu, ponieważ producenci dodają do niego składników, których tam nie powinno być.
Przepis na sok z kapusty kiszonej jest naprawdę prosty. Potrzebne są jedynie biała kapusta, najlepiej twarda i zwarta główka 500 g, woda – przegotowana i ostudzona oraz niejodowana sól kamienna.
- Pokrojoną kapustę trzeba zmiksować z dodatkiem 2 szklanek wody – muszą pozostać drobinki kapusty. Zmiksowaną kapustę należy przełożyć do słoika i wsypać sól.
- Tak przygotowany produkt należy przechowywać przez minimum 72 godziny, nawet do 2 tygodni w niezbyt ciepłym pomieszczeniu.
- Po ukiszeniu trzeba odsączyć sok przez sito. Z pół kilograma kapusty otrzymuje się dwie szklanki soku.
Bardzo zdrowy jest sok z kapusty lub kiszonej kapusty wyciskany na świeżo. Nie poleca się pasteryzacji tego produktu, bo traci on większość swoich bezcennych właściwości zdrowotnych. To zdecydowanie element polskiej kuchni, jakiego warto skosztować!
Przeczytaj także: