Sok z kiszonej kapusty – jak stosować i ile pić dziennie dla najlepszych efektów?

Ile soku z kiszonej kapusty warto pić dziennie? Przeczytaj i zacznij już dziś!
Kiszona kapusta to nieodłączny element polskiej kuchni tradycyjnej. Przygotowywany na jej bazie sok stanowi bogactwo składników odżywczych korzystnie wpływających na zdrowie. Jakie są jego właściwości i w jakich ilościach spożywać go dla poprawy kondycji organizmu?
Spis treści
Sok z kiszonej kapusty – właściwości i korzyści z picia
Warzywne kiszonki to prawdziwa bomba witaminowa – nie inaczej jest w przypadku soku z kiszonej kapusty. Jego korzystny wpływ na zdrowie wynika z zawartych w nim licznych witamin (przede wszystkim witaminy C, a także witamin A, E, K oraz tych z grupy B), jak również rutyny, wapnia, magnezu, potasu, fosforu, kwasu foliowego, żelaza oraz siarki.
Na co zatem pomaga sok z kiszonej kapusty?
Na odporność
Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, regularne picie soku chroni przed przeziębieniem i łagodzi jego objawy. Wszystko zależy od tego, ile będziemy pić dziennie soku z kiszonej kapusty. Ze względu na właściwości przeciwzapalne, jego spożywanie zalecane jest szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy ryzyko objawy sezonowych infekcji górnych dróg oddechowych jest najwyższe. Szczególnie dotyczy to osób z osłabioną odpornością i z niedoborami witaminy C.
Na odchudzanie
Przyspieszanie przemiany materii, obniżanie cholesterolu i regulacja przemiany tłuszczowej – te właściwości soku sprawiają, że doskonale sprawdza się przy odchudzaniu, regulując masę ciała i pomagając w zgubieniu zbędnych kilogramów. Dodatkowo zawiera bardzo mało kalorii, za to duże ilości błonnika, co powoduje uczucie sytości i zmniejsza apetyt.
Na wrzody i na żołądek
Jednym z głównych walorów zdrowotnych soku z kiszonej kapusty jest jego bardzo dobry wpływ na układ pokarmowy. Składniki odżywcze zawarte w kiszonej kapuście poprawiają trawienie, zmniejszają nadmiar soków żołądkowych, zapobiegają zaparciom, chronią przed chorobami żołądka i dwunastnicy (między innymi przed chorobą wrzodową i nowotworami), wspomagają perystaltykę jelit, pomagają w walce z chorobami pasożytniczymi oraz regulują poziom pH organizmu. Dlatego też kwaśny sok zalecany jest osobom cierpiącym na dolegliwości żołądkowe i jelitowe.
Przeczytaj także: Orzechówka na żołądek - jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?
Jak pić sok z kiszonej kapusty - ile dziennie?
Sok pić można zarówno przed, jak i po oraz w trakcie posiłku. Na ile szklanek soku z kiszonej kapusty dziennie możemy sobie pozwolić? Jego spożywanie w dużych ilościach może się wiązać z delikatnym działaniem przeczyszczającym, dlatego – jak w przypadku każdego produktu spożywczego – wskazany jest umiar i nieprzekraczanie 800 mililitrów na dzień.
Przeciwwskazania
Mimo bardzo korzystnego wpływu zdrowotnego, duże ilości soku z kapusty nie są zalecane osobom cierpiącym na niektóre schorzenia, takie jak:
- nadciśnienie tętnicze
- choroby nerek
- ciężkie i przewlekłe choroby żołądka
- zespół jelita drażliwego
Jak zrobić sok z kiszonej kapusty?
Jest na tyle łatwy do przyrządzenia, że każdy może zrobić go w domu. Wystarczy tylko:
- Pokroić kapustę na kawałki i umieścić w blenderze.
- Dodać odrobinę wody (wystarczy około 1 litra na małą główkę kapusty).
- Całość zmiksować, następnie odcedzić i przelać do szklanej butelki lub słoika.
- Dodać odrobinę soli i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.
I gotowe!
Przeczytaj także: Jak kisić kapustę - vademecum nie tylko dla początkujących
Gdzie kupić sok z kapusty?
Naturalny sok bez problemu nabyć można w stacjonarnych i internetowych sklepach oferujących produkty ekologiczne i zdrową żywność. Jest również często spotykany na półkach rozmaitych dyskontów i marketów, jednak w ich przypadku warto zachować ostrożność – część artykułów z kiszonej kapusty zawiera chemiczne dodatki wspomagające procesy fermentacji. Aby mieć pewność co do jakości soku, warto szukać certyfikowanych produktów, na przykład z napisem „sok z kapusty kiszonej bio”.
Przeczytaj także:
- Sok z kiszonej kapusty – jak stosować i ile pić dziennie dla najlepszych efektów?
- Dania z kiszonej kapusty - najlepsze przepisy na kwaśnicę i inne dania z kiszonej kapusty
- Jak zrobić domowy sok z kiszonej kapusty, białej i czerwonej - przepisy i wskazówki